Böbrek Taşı Çeşitleri – Kalsiyum Ürik Asit Enfeksiyon ve Sistin Taşı

Böbreklerde kum birikmesinin sebep olduğu böbrek taşlarının çeşitleri de vardır. Taşların en yaygınları ise kalsiyum, ürik asit, enfeksiyon ve sistin taşlarıdır

Böbrek ve Böbrek taşı

Böbrekler, kanda oluşan zehirli atıkları temizleyerek idrar haline getirir. Kan filtre edilip böbrekler tarafından yararlı maddeler ayrılır ve tekrar kana verilir. Bu uygulamadan sonra mesane tarafından toplanan zararlı maddeler idrar yoluşla dışarı atılımı sağlanır.

Henüz neden kaynaklandığı tam anlaşılamamış olsa da normal idrarın içerisinde bulunan kalsiyum ve ürik asitin kristalleşmesine bağlı olarak böbrek içinde oluşan ve taş diye adlandırılan yapılardır. Bazı böbrek taşları hiç bir belirti göstermeden vücutta kalabilir, Bazı küçük taşlar sorunsuz olarak idrarla atılmasına rağmen bazı taş rahatsızları çok şiddetli ağrılara sebep olur.

Böbrek taşları yapısal olarak farklılıklar göstermektedirler. Böbrekteki taşın oluşum tam olarak bilinmemektedir, Günlük hayatta kullandığımız suyun sert ve yumuşak olmasının etkili olduğu da söylenmektedir. Fazla miktarda tüketilen alkol de taş oluşumuna sebep olabilir.  Sıcak bölgelerde yaşayan insanlarda da böbrek taşı fazlaca görülmektedir.

Böbreklerdeki taş oluşumunun engellenemediği bazı durumlar vardır. Bunlardan ilki fazla yemeye bağlı olarak oluşan kristalleşmedir. Vücudun susuz kalmasıyla beraber sıvı tüketimiyle çözülmesi beklenen katı maddeler arası dengesizlik oluşur. İdrara aşırı yüklenen atık maddeler yavaş yavaş birikir ve taş oluşumuna yol açar ve bu bilgiden de çıkarabileceğiniz gibi, böbrek sağlığı açısından en önemli şey, bol su tüketmektir.

İkinci olarak ise böbreklerde bulunan inhibitörler yeterli oranda görevini yapamamaktadır ve bu görevin yetersiz yapılması da kristalleşmeye sebep olarak taş oluşumunu engelleyemez.

Böbrek Taşı Çeşitleri

Kalsiyum taşı

Kalsiyum diş ve kemik sağlığında önemli yer tutar. Fakat bazı zamanlarda alınan yüksek kalsiyum, idrar yoluyla vücutta oluşan uzaklaştırılır. Kalsiyum taşı oluşan hastaların % 40’ının sebebi bilinmeyen aileden geçen kalsiyum bozukluğunun sebebi olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda et, tavuk, balık gibi protein bakımından fazla olan yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve bazı bağırsak hastalıkları ve A-D vitamininin çok yüksek miktarlarda alınması kaynaklıda olabilir. Diğer bir sebep ise, C vitaminin normal seviyeden daha fazla tüketilmesi.

Ürik Asit Taşları

Protein yıkımı sonucu vücutta ürik asit normal olarak oluşur idrar yoluyla dışarı atılır. Bazı kişilerde özellikle erkeklerde böbrek ve bunun dışında eklem yerlerinde de birikebilir. Eklemlerde oluşması aileden geçen gut hastalığı olarak görülür. Çoğunlukla erkeklerde gözüken böbrek taşları ürik asit taşlarıdır. Ürik asit taşlarına genel olarak kalıtsal sebepler yol açsa da, et ürünleri gibi yüksek protein tüketiminin de bu tipteki taşları çoğalttığı tahmin edilmektedir.

Enfeksiyon Taşları

Böbrek taşları arasında, ürik asit taşları gibi büyük bir yer kaplayan enfeksiyon taşları, böbrek taşlarının %20’sini oluştururlar. Bakteriler tarafından bozulan idrardaki ürenin asidikleşmesinden magnezyum ve amonyağın kristalleşmesinden meydana gelen enfeksiyon taşları, bayanların üriter iltihaplanma geçirme riski daha fazla olduğundan, kadınlarda daha sık rastlanan böbrek taşı türüdür.

Sistin Taşları

Kas, sinir ve benzeri yapıların en önemli parçalarından olan sistin, bir çeşit aminoasittir. %1-2 gibi çok düşük oranda rastlanılan bir hastalık olan sistinüri de böbreklerde sistin taşı oluşmasıdır.

Bilgisi verilen böbrek taşlarının hepsi röntgen filmleriyle görülmez, görülse bile tipinin tanımlanması ve çözümünün daha net belirlenebilmesi amacıyla, ultrason görüntülemesi istenebilir. Bu şekilde tanısı konulan böbrek taşlarının tedavisine geçilebilir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız