Böbreklerde Oluşan Kistlerin Bitkisel ve İlaçlı Tedavi Yöntemleri

Böbreklerde genetik veya doğuştan gelen nedenlerle oluşan kistlerin tedavi edilmesinin gerektiği durumlarda tercih edilecek bitkisel ve bilimsel yöntemler

Böbreklerde Kist Oluşumu

Vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak kist oluşumu görülmektedir. Vücuttaki genel kistlerin yüzde 3 – 5 oranını böbreklerde ortaya çıkan kistler oluşturmaktadır. Vücut genelinde ortaya çıkan kistler farklı bölgelerdeki kistlerle benzerlikler gösterse de böbreklerde ortaya çıkan kistlerin bazıları vücudun başka bölgelerinde görülmeyip, kendilerine özgü belirtilerle oluşmaktadır.

Böbreklerdeki kistler iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilmektedir. Fakat genel itibariyle böbreklerde kistlerin iyi huylu ortaya çıktıklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle yaşın ilerlemesine bağlı olarak 50 yaş ve üzerinde iyi huylu böbrek kistleri yaygın olarak görülmektedir.

Kadınlar ve erkekler arasında değerlendirme yapıldığında ise erkeklerde daha çok böbrek kisti görüldüğü ortaya çıkmaktadır. Kistlerin oluşumu anne karnındaki süreçle ilişkilidir. Anne karnında böbreğin oluşabilmesi için gerekli olan kalıntılar nedeniyle böbrek kistleri ortaya çıkmaktadır.

Bazı hastalıkların araştırılması sonrasında ortaya çıkan böbrek kistlerinin ortaya çıkışı genellikle hipertansiyon ve böbrek taşı, böbrek kumu gibi rahatsızlıklar sonrasında yapılan tetkiklerde bulunmaktadır. Böbrek kistleri çok büyük olmadıkları ve farklı bir soruna yol açmadıkları sürece genellikle tedavisi gereken bir durum değildir.

Böbrek Kistlerinin Bitkisel Tedavisi

Böbrek kistleri birbirinden farklı çeşitlerde ortaya çıkmakta olup, vücuda herhangi bir zararı olmayıp büyük olmayan böbrek kistlerinde genellikle tedavi gerekmezken böbreklerde kist tedavisi ihtiyacı olduğunda bitkisel tedavi yöntemlerinin tercih edilebilmesi mümkündür.

Böbrek kistlerinin bitkisel yöntemlerle tedavisi için tercih edilecek olan bitkiler sütle karıştırılabileceği gibi kaynatılmış suyla karıştırılarak tüketilmesi de mümkündür. Böbrek kistleri tedavisinde tercih edilecek olan şifalı bitkiler arasında karpuz, kavun, burçak unu, kere tohumu, salatalık çekirdeği ve taze üzüm gibi kolaylıkla bulunabilecek bitkiler yer almaktadır.

Meyve ve çerez tüketiminin normalden fazla gerçekleştirilmesi böbrek kisti tedavisinde uygulanabilecek olan bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Bitkilerle gelen şifalardan daha detaylı bir şekilde bahsedebilmek ve böbrek kisti bitkisel tedavisinde süreçten bahsedebilmek için şifalı bitkilerin nasıl kullanılacağı konusunda detaylı bilgiler vermekte fayda bulunmaktadır.

Örneğin bazen çoğumuzun sık kullandığımız için burun kıvırabileceğimiz mısır püskülü böbrek kisti tedavisinde kullanılabilmektedir. Özellikle mısırların çiçek açtığı dönemde ortaya çıkan mısır püskülleri böbreğin işleyişinin hızlanmasını sağlamaktadır. Hızlanmanın haricinde böbreklerdeki kistlerin küçülmesini sağlayan mısır püskülleri kaynatılmış suya atılarak ezme yöntemiyle iyice karıştırılmalıdır. Sonrasında ortaya çıkan karışım sıcak bir şekilde tüketilmelidir.

Sık kullanılan şifalı bitkilerden birisi olan ebe gümeci bitkisi de böbreklerde kist tedavisinde kullanılmaktadır. Kendi kendine yetişebilen ve mor renkte çiçeklere sahip olan ebe gümeci bitkisinden faydalanabilmek amacıyla taze olanları tercih ettiğinizde sebze olarak kuru olarak tercih ettiğinizde ise kaynamış suyla birlikte tüketebilirsiniz.

Bayır turpu adı verilen bitkinin böbreklerde kist oluşumunu tedavi etmek amacıyla kullanılan bitkisel ürünler arasında yer aldığı bilinmektedir. Akdeniz bölgesinde yetişen bu bitki yörelere göre karaturp ve yaban turpu adlarıyla da anılmaktadır. C vitamini bakımından çok zengin olan bu bitki sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağladığı için idrar yollarında var olan iltihapların hızlı bir şekilde iyileşmesine olanak tanımaktadır.

Böbrek Kistlerinin İlaçla Tedavisi

Böbrek kistlerinin ilaçla tedavi edilebilmesi için çeşitli şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. Örneğin böbrek kistlerinin klinik bir bulgu vermesi, yani varlığını çeşitli yöntemlerle hissettirmesi veya çeşitli nedenlere bağlı olarak iltihaba neden olması tedavi planlamasının yapılması için gerekmektedir. 

Böbrek kistlerinin ilaçla tedavisi için 5 cm’den daha büyük bir hale gelmesi de beklenebilmektedir. İlaçla tedavi yöntemleri böbrek kistlerinde çok uygulanmıyor olmasından dolayı tedavi yöntemlerine ve sürecine uzman karar verecektir. Bazı durumlarda kistlerin bilimsel olarak tedavisi için bölgenin iğne yardımıyla boşaltılması değerlendirilmektedir.

Kistin delinerek içinin boşaltılması durumu nadiren de tercih edilse uygulaması yapılabilmektedir. Kistteki sıvı boşaltıldıktan hemen sonra kistin tekrar oluşumunu engellemek için kistin içerisi alkol solüsyonu ile doldurulabilir. Fakat böbreklerde kist tedavisi için iğneyle boşaltma işlemi yapılması kiste sebep olan durumun ortadan kalkmasına neden olamadığı için böbreklerde kist oluşumunun tekrarlama ihtimali her zaman var olacaktır.

Böbrek kistlerinin çeşitli semptomlarla kendini hissettirmesi ve 5 cm’den büyük olması durumunda tedavi şemeası belirlenirken nedenlerin ortadan kaldırılması hedeflenmeli ve tekrar edici kısa vadeli çözümlerden uzak durulması gerekmektedir.

Böbreklerde ortaya çıkan kistlerin ortadan kaldırılması için cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Böbrek kistlerinin tedavisi için ameliyat tercih edilmesi için kistin çok büyük ve belirti veren bir durumda olması gerekmektedir.

Böbreklerde olan kistlerin cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılabilmesi için ciltte ufakm kesiler açılacaktır. Küçük kesilerden çeşitli aletler ve kameralarla geçilerek kiste ulaşılır ve kistlerin içinde yer alan sıvıların boşaltılması hedeflenir. Kistlerin içi boşaltıldıktan hemen sonra kisti oluşturan duvarların yıkılması ve ortaya çıkan parçaların kesilmesi işlemi başlayacaktır. Böbreklerde ortaya çıkan kistlerin ortadan kaldırılması için uygulanacak yöntemlerde kişinin bir süre hastanede kalması gerekebilmektedir.

Böbreklerde kist hakkında detaylar verdiğimiz yazımızda polikistik böbrek durumu hakkında da bilgi vermemiz doğru olacaktır. Polikistik böbrek durumu kistlerin sayılamayacak kadar çok olması durumudur. Anne ve babadan geçen bir durum olduğu için ailesel bir hastalıktır. İki böbrekte de sayılamayacak kadar çok kist oluşumu durumudur. Zaten fazla olan kistlerin artması ve büyümesi böbreğin sağlam dokusunun giderek ortadan kalkmasına neden olmaktadır. İlerleyen süreçlerde böbrek yetmezliğine dahi neden olabilmektedir.

Polikistik böbrek hastalığının net bir tedavisi olmayıp, sorunların ortaya çıkmasıyla beraber tedavi şekli planlanmaktadır. Örneğin kistler üre yükselmesine neden oldularsa diyet uygulanabileceği gibi ihtiyaç halinde diyaliz uygulaması yapılabilir. İltihap ortaya çıktıysa iltihabın tedavi edilmesi amaçlanır. Polikistik böbrek hastalığının kalıcı olarak tedavi edilebilmesi için böbrek nakli gerekebilmektedir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız