Böbrek Anomalileri Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Böbreklerde oluşan ektopik böbrek böbreğin yerinde olması gereken yerde değil başka yerde olması durumudur. Sık şekilde bebeklerde meydana gelir.

Ektopik Böbrek ve Böbrek Anomalileri

Ektopik Böbrek

Böbreklerde oluşan anomaliler diğer böbrek anomalilerine göre daha sık şekilde rastlanmaktadır. Bunların çoğunluğu hayati anlamda tehlikeler oluşturmak ile beraber ilerleyen yıllarda böbrek hastalıklarının daha sık şekilde görülmesine sebep olmaktadır. Bu anomaliler fetal şekilde yapılacak olan taramalarda ortaya çıkacaktır.

Fetal şekilde yapılacak olan taramalarda böbrek gelişimini tamamlanıp tamamlanmadığına bakılır. Bu şekilde elde edilen görüntüler güvenilir ve net sonuçlar verir. Böbreklerde oluşan anomalilerin farklı çeşitleri bulunur. Bunlar;

  • Böbrek agenezi, böbreklerde oluşan yokluktur. tek taraflı ya da iki taraflı görülebilir.
  • Böbrek hipopkazisi, küçük böbrektir.
  • Birden daha fazla böbrek
  • Multikistik ve displazi böbrek
  • Yetişkin böbrek
  • Renal füzyon
  • İnfantil politistik
  • Ektopik böbrek
  • Rotasyon anomalileri
  • Vasküler anomalileri

Böbrek anomalilerinin tedavi edilmesi ve bu tedavilerin en doğru şekilde yapılması gerekmektedir. ektopik ve diğer anomalilerin tedavi için seçilecek olan uzman ve hastane konusunda detaylı araştırma yapılmalı ve en doğru seçim yapılmalıdır. Tedavi sürecinin doğru şekilde atlatılması için ve sağlıklı şekilde yaşamak için gerekli olan bir durumdur.

Böbrek Anomalileri Çeşitleri

Böbrek agenezisi;  böbrek yokluğudur. İki ya da tek taraflı oluşabilir. İki taraflı oluşan yokluklar genelde erkek bebeklerde daha sık gözlemlenmiştir. Genelde bu bebekler ölü doğar ya da doğumdan kısa bir süre sonra ölürler. Tek taraflı olan yokluk genelde sol böbrekte daha sık şekilde rastlanır. Genelde tesadüfen ya da yapılan sağlık taramalarında ortaya çıkar. Bu sorunda yan etki ve belirti oluşmaz.

Böbrek hipoplazisi; böbreklerde gözlemlenen küçüklüktür. Gebelik döneminde annelerin eroin, alkol ve kokain kullanması bu durumun oluşmasına sebep olur.

Multikistik ve displazi böbrek; yeni doğan bebeklerin genelde sol tarafında gözlemlenir. Genlerden kaynaklanmayan bu sorun ilerleyen zamanlarda ağrılara ve farklı etkilere sebep olur.

Yetişkin böbrek; genetik olan bir hastalık türüdür. İki böbrekte de ortaya çıkar. Yetişkin böbrekte normalden büyük böbrek boyutu oluşur ve birçok kist bulunur. Bu hastalık 40 yaşını geçtikten sonra etkilerini ortaya çıkartır.

Renal füzyon; sık şekilde gözlemlenen böbrek hastalığıdır. Erkeklerde daha sık meydana gelir ve el yordamı ile hissedilebilir.

Ektopik böbrek; yerinde olmayan böbrek anlamına gelir. Böbreğin olması gerekli olan yerin dışında bulunması durumudur. Bu anomalilerde böbrek yerleşim bölgesi açısından en sık leğen kemiği olarak adlandırılan pelvik kemiklerinin içinde yerleşiktir. Yapılan araştırmalara göre 700 doğumda 1 rastlanmaktadır. Tanı koymak için ayrıntılı şekilde ultrasonografi çekimi yapılmalıdır. Ayrıca ek anormallikler ile alakalı da araştırma yapılmalıdır. Kromozonlar ile alakalı olan ilişkileri düşük olduğundan dolayı bu konuda işlem yapılmasına gerek duyulmaz.

Rotasyon anomalileri; ilerleyen yıllarda nadir de olsa böbrek hastalıklarına yol açan ve böbreklerde şekil bozukluğu olan bir hastalıktır. Böbrek hastalıkları içinde sık şekilde rastlanır.

Vasküler anomalileri; Böbrek hastalıkları içinde sık şekilde rastlanır.

Böbrek Anomalileri Tedavisi

Böbreklerde oluşan ektopik ve diğer anomalilerin çoğunun tedavisi mümkündür.  Gelişen teknoloji desteği ile tıp bilimi bu konularda büyük çapta ilerleme kayd etmiştir. Bu ilerlemede kullanılan ultrason cihazlarının da büyük katkısı bulunmaktadır. Ultrason cihazları tanı koyma konusunda doktorlara büyük fayda sağlar. Böbreklerde gelişen birçok hastalık genelde ultrason ve tomografisi ile teşhis edilir.

Ağır şekilde gelişecek olan anomaliler ise uzmanların söyledikleri önlemleri alınca ve gerekli tedavi yapılınca normale döner. Hastalıkların tamamında kesin tedavi yöntemi bulunmaz. Çünkü insan vücudu farklı tepkiler verebilir, bunun içinde tedavi konusunda hiçbir uzman garanti vermez.

Önemli olan erken tanı koyulmasıdır. Gebelik ile baş gösteren anomaliler konusunda anne adaylarının dikkatli ve özenli hareket etmesi gerekir.

Aksi durumda hareket eden anne adayları içinden çıkılmayacak ve tedavi edilmeyecek olan hastalıkların oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca anomaliler konusunda ve gebelik döneminde seçilecek olan doktor ve hastane önemlidir. Bu konuda en iyi hizmeti sunacak olan hastanenin ve konusunda uzman olan hekimin seçilmesi gerekir. Her hastalık için bu detay geçerlidir. Erken tanısı koyulan hastalıklardan korunmak ve tedavisini olmak daha kolaydır. Erken tanı tedavi sürecinde kısa zamanda yol kat etmeye olanak sağlayacaktır. Bunun için periyodik olarak yapılacak olan sağlık kontrollerinin, testlerinin ve taramalarının atlanmaması ve düzenli bir şekilde yaptırılması gerekir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 4,33en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız