Böbreklerde Oluşan Lekeler, Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?
Böbrekte leke oluşması ciddi düzeyde ve yaşamsal anlamda risklerin oluşmasını sağlayacaktır. Bu sorunları yaşamak adına sağlık kontrolleri yapılmalıdır.
İçindekiler
Böbreklerde Leke
Böbrekte leke görülmesi, böbreklerde oluşan ciddi düzeydeki hasarlar anlamına gelir. Böbreklerdeki leke aslında bu bölgede bulunan rahatsızlıklara da işaret etmektedir. Böbrek lekeleri kistler, kanser hücreleri, böbrek yetmezliği ve urlardan kaynaklı olarak meydana gelir ve bunlara işaret eder.
Leke zaman içinde böbreklerin genel olarak tüm yüzeyine yayılır ve yine zaman içinde böbrekler işlevlerini yitirmeye başlar. Oluşacak olan lekeler böbrek üstü bezi olarak isimlendirilmiş olan bezlerin hasar görmesi ile de ortaya çıkmaktadır. Böbrek üstü bezleri genelde böbrek taşlarının idrar yolları kanallarını tıkaması sonucunda ve idrar yollarında oluşacak olan diğer etkenlere bağlı tıkanmalarda kaynaklı olarak zarar görmektedir. Oluşan lekeler hasta olan kişiler tarafından fark edilmez.
Genelde başka bir hastalıktan kaynaklı olarak yapılacak olan sağlık taramalarında ortaya çıkar. Sağlık taraması sonucunda ortaya çıkacak olan lekelenmelerden dolayı doktorlar hastalardan belli başlı testler ve tahliller ister. Bu test ve tahlillerin sonucuna göre tanı koyulup tedaviye başlanması gerekmektedir. Doktorlar gerekli görülse böbrekler ile alakalı olarak görüntüleme de yapabilir.
Böbreklerde Oluşan Leke Belirtileri
Böbreklerde oluşan lekeler böbreklerin olumsuz yönde etkilenmesine ve işlevlerinin zarar görmesini sağlayarak oldukça büyük zararları ortaya çıkarır. Böbrek insan vücudunda filtre görevi görür ve vücudun sistemli bir şekilde çalışmasına olanak sağlar. Kanda bulunan zararlı olan maddeleri arındırarak idrar yolu ile atılmasına olanak sağlar. Böbrekte leke oluşmasına sebep olan hastalıklardan kaynaklı olarak bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Lekeler her daim böbreklerin üzerine yayılarak büyürler. Sık şekilde karşılaşılabilen lekeler çoğunlukla kısa sürede fark edilmez. Belirtileri yaygın ve şiddetli düzeyde ortaya çıkmaz. Belirtiler tamamen hangi hastalıktan kaynaklı olduğuna göre değişmektedir. Yani lekeden kaynaklı olarak ortaya çıkan hastalıklar uzun yıllar boyunca fark edilmeyebilir. Hastalığın ilerlemesi ile beraber fiziksel anlamda sıkıntılar oluşturmaya başlar. Bu sıkıntılardan kaynaklı olarak da böbrek yetmezlikleri ya da böbreklerde çürümeler ortaya çıkabilmektedir.
Kişilerin böbreklerinde herhangi bir sorun oluşmaması ve oluşan sorunun erken zamanda ortaya çıkması için periyodik olan sağlık kontrollerinin yapılması gerekir. Yapılacak olan sağlık kontrolleri sayesinde kısa sürede tanı koyulur ve erken şekilde başlayacak olan tedavi ile hastalıkların önüne geçilir.
Böbrek Lekeleri Nelere Yol Açar ve Nasıl Tedavi Edilir?
Böbreklerde leke görülmesi belli bir dönem sonra ve ilerlemesi sonucunda belli başlı sorunlara yol açar. Bu sorunlar arasında en belirgin olan belirti ağrılardır. Böbrek ağrıları dışında yorgunluk, kusma, mide bulantısı ve halsizlik de baş gösterir. Bu belirtiler her kişide ortaya çıkmayabilir. Vücut direnci ve bağışıklık sistemi kuvvetli olan kişilerde böbrek lekelerinden dolayı meydana gelen hasarlar ve hastalıklar son evreye kadar belirti bile vermeyebilir. Yani böbrekler tamamen iflas edene kadar kişiler kendilerini sağlıklı hissedebilir.
Leke için koyulacak olan teşhis büyük önem taşır. Böbreklerde bulunan lekenin ortaya çıkması sonucunda bazı durumlarda ilaç ile tedavi yapılabilir. Genelde tıbbi anlamda kullanılan ilaçlar yanında bitkisel olarak kullanılan ilaçlarda tavsiye edilmektedir. Oluşan lekeler böbrek üzerinde hasar meydana getirmemişse tedavi ile eski haline getirmek mümkündür. Oluşan lekeler fazlaysa ve böbrekler üzerinde ciddi düzeyde hasarlara sebep olduysa böbrek nakli ile bu durum ortadan kaldırılır. Bu tedavinin ve nakil işlemlerinin kesinlikle uzman olan kişiler tarafından yapılması gerekir.