Böbrek ameliyatı süreci ve süresi hakkında detaylı bilgiler

Çeşitli etkenlere dayalı olarak böbreklerin tekrar düzelemeyecek şekilde bozulması ve görevlerini yapamamasına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek yetmezliği durumu

Böbrek Nakli Ameliyatı Ve iyileşme Süreçleri

Böbrek yetmezliği vücutta su, üre, ürik asit ve çeşitli zehirli maddelerin birikmesine sebep olmaktadır.  Bu durum sonucunda hastada; tansiyon yüksekliği, nefes darlığı sorunları, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik gibi şikayetleri hatta kalbin durması durumu gözlenebilir.

Kronik böbrek yetmezliği hastalarına diyaliz işlemi veya böbrek nakli ameliyatı uygulanması zorunludur. Diyaliz işlemi hastanın gündelik hayatını oldukça sıkıntıya düşürdüğü gibi sağlıklı bir böbreğin gerçekleştireceği fonksiyonların ancak %15’lik bir kısmını gerçekleştirebilmektedir. Yani diyaliz işlemi gören hasta yine de sağlıklı bir yaşam sürememekte ve yaşam süresi oldukça kısalmaktadır.

Peki, Neden Nakil Yaygın Değil

Ülkemizde yeterli organ bağışı yapılmadığı için 40 binden fazla diyaliz hastası bulunmaktadır. Yaşamlarını diyaliz makinesine haftanın 3 günü 3-4 saat bağlı geçirmek zorunda kalan hastalar, yine de sağlıklı bir yaşam sahibi olamamakta sadece hayata tutunmaya çalışmaktadırlar.

İşte tüm bu sebepler böbrek nakli operasyonunu tercih edilir kılmaktadır. Süre bakımından diyaliz ve operasyonun tercih edilmesine bakılacak olunursa; böbrek ameliyatı ne kadar sürer ise sürsün haftada 3 gün uygulanan diyaliz işlemine göre süre bakımından kıyaslamak mümkün olmayacaktır.

Bir insan tek bir sağlıklı böbrekle uzun yıllar yaşayabilir. Hatta dünya üzerinde tek böbrekle doğan insan sayısı oldukça fazladır. Bu sebeple organ bağışı konusunda en fazla canlı vericiden yani donörden nakil yapılan organ böbrektir.

Böbrek Nakli Ameliyatı Süreci

Böbrek nakli kadavradan gerçekleştirildiğinde, beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları çıkarıldıktan sonra en kısa sürede yeni bedene nakledilmelidir. 24 saatten sonraki süreçte böbrek alıcısına nakledildiğinde hemen çalışmayabilir. Bu sebeple ameliyatlar günün herhangi bir saati yapılabilir.

Canlı vericilerde operasyon süreci vericinin ameliyata alınması ile başlar. 30-40 dakika aralığındaki bir operasyon hazırlığı sonrasında, vericiden böbreğin alınıp kapatılma işleminin tamamlanmasına kadar ortalama 1,5 saatlik bir operasyon süreci yaşanır. Anestezinin etkisinin geçmesi için beklenen süre hesaba katılarak, hasta yakınlarının böbrek alma ameliyatı kaç saat sürer sorusuna cevaben ortalama 3,5-4 saat ameliyathanede kalabileceği söylenmelidir.

Alıcı ameliyata vericiden 1 saat sonra alınır ve yaklaşık 2 saatlik bir işlem sonrası operasyonu tamamlanarak yeni böbreği çalışır şekilde uyanması beklenir.

Diğer Böbrek Ameliyatlarında Operasyon Süreleri Fark Ediyor Mu?

Böbrek ameliyatları sadece nakil işlemi ile sınırlı değildir. Her böbrek operasyonunda yapılacak işlemler farklı olabilir ve farklı teknikler uygulanabilir. Böbrek ameliyatı kaç saat sürer cevaplayabilmek için operasyonun içeriği ve hastanın öncesinde bir operasyon geçirip geçirmediği kadar yaş, kilo gibi fiziki özellikleri de etki etmektedir.Böbrek taşı ameliyatı kaç saat sürer ise böbrek tümör temizliği de aynı sürede yapılabilir diye bir genelleme mümkün değildir.

En sık yapılan böbrek operasyonu taş kırma operasyonudur. Böbrek taşı kırma ameliyatı kaç saat sürersorusuna cevap verebilmek için operasyonun şekli yani açık veya kapalı yapılacağına doktorun kararı sonrasında cevap verilebilir. Açık böbrek taşı ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı ortalama 5 saattir. Kapalı şekilde yapılan operasyonlar yani perut ise en fazla 2 saatlik sürede tamamlanmaktadır. Eski usul açıkböbrek taşı ameliyatı kaç saat sürüyor olursa olsun ameliyat sonrasında hasta, 10 güne kadar hastanede kontrol altında tutulur. Hastanın eski hayatına tam anlamıyla dönebilmesi üç aya kadar sürebilmektedir.

Böbrek Tümörü Operasyonları Diğer Ameliyatlardan Farklı Mıdır?

Kanser riski taşıyan böbrek tümörleri tespit edilmesi durumunda tümörlerin bir an önce alınması gerekmektedir.  Böbreklere yapışık bir şekilde büyüyen bu tümörler, eski usul açık ameliyat veya laporaskopi ameliyat yöntemi ile alınabilir. Böbrek tümörü ameliyatı kaç saat sürer belli olmamakla birlikte tümörün boyutu sürede etken faktördür. 20 cm’den büyük olan kistlerde kanser riskini ortadan kaldırmak için böbrek tamamen alınabilir. Ayrıca kanserli doku oluşumunun organa yayılması ile de böbreğin alınması kararı verilebilir. Böbrek kanseri ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı da tümörün büyüklüğü ve yayılma durumuna göre değişmekle beraber 4 saati bulabilmektedir.


Makale beğendiniz mi? 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız