Üre Nedir, Yükselmesinin Sebepleri, Belirtisi ve Tedavisi

Böbreklerde üre yükselmesi belli belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtilerin dikkate alınması,bir hekimden yarım alınarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Üre Nedir?

Böbrekte Üre hastalığı

Üre böbreklerin fonksiyonları tam olarak yerine getirmesi ile vücuttan atılabilen protein çeşididir. Üreler su içinde erime özelliğine sahip olan azot içeren bir maddedir. Karaciğerde meydana gelen üre değerlerin bir insanda 5 ile 25 mg/dl olması gerekir. İnsan vücudunda bulunan üre değerini içilen su, idrar çıkma ve daha birçok vücut fonksiyonu etkilemektedir. İnsan vücudundaki üre değerinin yükselmesi belli başlı hastalıkların habercisi olabilir.

Üre insan vücudundan atılması gerekli olan zehirli maddedir. Proteinli gıda alındığında ve bu gıdaların parçalanması sonucunda ortaya çıkar. Üre böbrekler tarafından süzülerek idrar ile dışarıya atılmaktadır. Üre insan vücudunda kanda 25 mg ve vücutta 100 mg bulunmalıdır. Böbrekler insan vücuda bulunan ürenin uzaklaşmasına olanak sağlar. Böbrekte var olan üre uzaklaşmazsa kanda üreler birikmeye başlar. Böbrekte üre yükselmesi insan vücudunda toksin etkisi yaratır, üre değerinin fazlasıyla yükselmesi ile insanların yaşamına devam etmesi mümkün değildir.

Üre insan vücudunda birçok zararın oluşmasına sebep olur. Bundan dolayı neye nasıl zarar vereceği, hayati riski ne boyutta olacağı öncesinden bilmek kesinlikle mümkün değildir.

Vücutta Bulunan Üre neden Artar?

Vücutta bulunan üre ilk olarak böbreklerdeki fonksiyonlar ile alakalı olan sorunların var olduğunu gösterir. Böbrekte üre miktarı artmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi de kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliğinin ürenin ani şekilde artmasını sağlayabilir. İnsan vücudunda olan ürenin yüksek seviyelerde olması böbreklerin süzme ile alakalı olan işlemlerinin ta olarak yapmadığını göstermektedir.

İnsanların vücutlarının yeterli düzeyde su almaması vücudun su kaybına uğramasına sebep olur. Su kaybının oluşması böbreklerde bulunan ürenin su olmamasından dolayı dışarı atılmamasına sebep olur. Ayrıca böbrek dokularında oluşacak olan ezilme sonucunda da böbrekler süzme işlemlerini tam anlamın ile yapamaz. Süzme işleminin oluşmaması sonucunda böbrekteki üre miktarı artar ve zaman içinde böbrek iflas eder.

Üre miktarının dışarıya atılmaması ve vücutta birikmesi sonucunda böbrek yetmezliği de ortaya çıkabilir. Üre miktarı arttığı zaman insan vücudu belli belirtiler gösterir. Bu belirtilerin fark edilmesi sonucunda mutlaka uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.

Belirtilerin erken dönemde fark edilmesi tedavi sürecinde böbreklere büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca önemli olan tedavinin bırakılmadan devam ettirilmesidir.

Üre Artmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Böbreklerde üre yükselmesi sebebi ne olursa olsun insanlarda halsizlik oluşturur.
  • Ürenin yükselmesi kendini ilk olarak baş ağrısı ile belli etmektedir.
  • Böbrekte üre yükselmesi sonucunda kas zayıflıkları ortaya çıkar.
  • Ağız içinde oluşan kuruluk, ağız içinde yanma ve nefeste koku oluşur.
  • İştah azalası oluşur. Bu azala sonucunda mide bulantıları ile kusmalar oluşur.
  • Üresi yükselen kişilerin solunumunda sıkıntılar oluşur. Nefes alıp verme ile alakalı sorunlar yaşar.
  • Üresi yükselen kişiler halsiz, yorgun ve bitkin olmasına rağmen gece uykularında da sorun yaşar. Ayrıca gece uykuya dala konusunda sorunlar yaşanır.
  • Hasta olan kişilerde zayıflama görülür ve zayıflama hemen fark edilmez. Çünkü vücutta oluşan ödemin atılması zaman alır.
  • Oluşacak olan kansızlık üre yükselmesinin en önemli olan belirtisidir.
  • İnsan vücudunda bulunan ürenin yükselmesi farklı hastalıklarında yola çıkmasına sebep olabilir. Özellikle üre yükselmesi sonucunda zat üreye sık şekilde rastlanır.
  • Yükselmiş olan üre son demine kadar gelmişse önüne geçilemeyecek olan hıçkırıklar ortaya çıkar.
  • Ürenin yüksek değerlerde olması insanlarda bilinç kaybı oluşturabilir. Bunun sonucunda hastalar komaya girebilir.

Üre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrekte üre tedavi için ilk olarak yükselmesine sebebiyet veren hastalık ya da hastalıklar ortaya çıkartılır. Üreye sebep olan tespitler yapıldıktan sonra tedavi ile alakalı olan aşamalara geçilmelidir. Hastaların elektrolit ve su dengesi en düzgün şekilde ve sık şekilde takip edilmelidir. Böbrekte üre yükselesi artık oldukça ciddi boyutlara ulaşmışsa suni böbrekten yararlanılabilir.

Ayrıca dönüşü olmayacak üre hastalıklarında böbreklere nakil yapılası gerekebilir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (5 oy, ortalama: 4,20en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız