Böbrek Ağrısı .com

Sistit Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Korunmak Gerekir?

Sistit nedir, idrar torbasında oluşan iltihaplanmalara denilmektedir. Sistit olan kişilerin bol sıvı tüketmesi gerekir. Bu şekilde mikroplar dışarı kolay atılır

Sistit Nedir?

Sistit ne demek, her yaşta insanın başına gelebilecek olan ani ve sık şekilde gerçekleşen idrar torbası enfeksiyonudur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen bir hastalıktır. Özellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık şekilde rastlanır.

Kadın olan birçok kişi sistit rahatsızlığını yaşamlarında bir kez olsun yaşar. Kadınlarda daha sık ve ani şekilde gerçekleşmesinin sebepleri bulunur. Bu sebeplerin arasında; kadınların idrar yolu kanalları kısa olduğundan dolayı dışarıda bulunan mikrop ve bakteriler idrar torbasına daha kolay girer. Bu şekilde de idrar torbası enfeksiyonu meydana gelir.

Erkeklerde bulunan idrar yolları kanalları ise dışarıdan gelebilecek olan mikrop ve bakterilere karşı koruyucudur. Hem kadınların hem de erkeklerin tuvalete oturma pozisyonları mikrop ve bakteri kapılmasına sebep olabilir. Mesane kenarlarında yer alan mikrop ve bakteriler normal zamanda ya da balayı döneminde cinsel ilişkiye girme esnasında içeriye girebilir. Bu da sistit olmaya sebep olmaktadır.

Hamilelik ve menopoz dönemlerinde kuruluk meydana gelir. Oluşan kuruluklar zaman içinde idrar yollarında tekrarlayan iltihaplanmalara sebep olur. Sistit hastalığı özellikle hamilelik döneminde sık şekilde oluşan bir problemdir. Sistit özellikle kadınlarda 30 yaşından sonra daha sık şekilde gözlemlenir. Sistit bulaşıcı mıdır, çeşidine göre bulaşıcı olabilir.

Balyı sistiti ve n30 sistiti bulaşıcı olabilir. Sistitten korunmak için mutlaka temizliğe dikkat etmek gerekir. Ayrıca yapılacak olan su tüketimi sistitin kolay şekilde dışarı atılmasına olanak sağlayacaktır.

Sistit Çeşitleri Nelerdir?

Sürekli sistit; akut sistit olarak bilinen sürekli sistit ani şekilde ortaya çıkabilen bir hemorajik hastalık türüdür. İdrar yapma esnasında yanma, devamlı olarak idrara çıkma isteği ve idrarda kan gözükmesi akut sistin geliştiğinin göstergeleri içinde yer alır.

Kronik sistiti; sürekli olarak gelişmiş olan sistite göre daha hafif şekilde semptomlar gelişen bir çeşittir. Bu hastalıkta var olan sorunlar zamana yayıldığı için içinden çıkılmaz bir duruma düşülebilir. Kronik şekilde gelişmiş olan sistit en önemli özelliği tedavi sürecinde doğru şekilde tedavi edilmediğinden dolayı devam etmesidir.

Yeterli düzeyde antibiyotik kullanılmaması, uzmanların verdikleri dışında başka ilaçların kullanılması, hastaların bu süreçte kendilerinin tedaviye karar vermesi kronik şekilde gelişen sistite neden olur.

Her iki sistit çeşidinde de belirtiler ortaya çıktığında ve fark edildiğinde uzmana başvurmak gerekir. Önemli olan kısa süre içinde sistit tedavisi hastalıkları konusunda olumlu bir süreç geçirmektedir. Tedavi edilmezse geçmeyen bir hastalık sürecine girilmiş olunur.

Bu süreç hastalar için daha zorlayıcı ve sıkıntılıdır. Bunun için kısa süre içinde tedavi edilmelidir. Uzmanların verecekleri sistit ilacı ve antibiyotikler tedavi aşamasında düzenli şekilde kullanılmalıdır.

Sistit Belirtileri Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Belirtileri

Nedenleri;

Sistit Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?