Sistit İlacı nedir? Neden Kullanılır? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Sistit, idrar kesesinin yani mesanenin enfeksiyon kapması ve iltihaplanması durumudur. Elbette bu rahatsızlıktan korunma yöntemleri bulunmaktadır.

Sistit İlacı Nedir?

Sistit, idrar kesesinin yani mesanenin enfeksiyon sonucunda iltihaplanması olayına verilen addır. Bir tür idrar yolu hastalığıdır. Bakterinin idrar kesesinde çoğalması ve bakterinin idrar kesesine girmesi, hastalığın en yaygın nedenlerindendir.

Radyasyon, kimyasallar, bazı ilaçlar, kadınlarda doğum kontrol tekniği olarak kullanılan diyafram, menopoz, hamilelik sırasında hormon değişimleri, idrar atımının yapılamaması (prostat bezinin büyümesi, böbrek taşı, tıkanıklık), uzun süreli idrar kesesi kateterleri sistit rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Özellikle de bayanlarda cinsel ilişki esnasında bakteriler üretraya doğru gidebilir ve sistit görülebilir. Yine bayanlarda anüsün idrar yoluna yakın olması bakterilerin bulaşmasını ve sistitin riskini arttırmaktadır.

Bu rahatsızlık genellikle kadınlarda görülmektedir. Böbrek ameliyatı ile tedavi edilir ve bu süreçten sonra doktor hangi ilaçları kesin bir şekilde kullanmanız gerektiğini hastalar ile paylaşmaktadır.

İdrar Kesesi İltihabı Belirtileri ve Korunma Yolları

Halk dilinde idrar kesesi iltihabı olarak bilinen sistit hastalığının bazı belirtileri vardır. Acil ve sık sık, güçlü bir idrar yapma hissi, idrarda kan, kötü kokulu ya da keskin idrar, idrar yaparken acı, yanma, idrar renginde meydana gelen değişim, pelvis bölgesinde rahatsızlık hissi, hafif ateş, karnın alt bölgesinde baskı hissetme sistitin belirtileri arasında sayılabilmektedir.

Eğer hasta uzun süredir idrar yaparken zorlanma, yanma hissediyor ise, kana rastlandıysa, sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissediyor ise doktor ile görüşmek faydalı olacaktır. Bazen idrar yolu iltihaplanmaları böbreklere sıçrayıp, ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Eğer hasta da böbrek enfeksiyonu belirtilerine sahip ise, acilen doktora başvurmalıdır.

Böbrek enfeksiyonu belirtilerine ek olarak ayrıca üşüme, ateş, titreme, bel ağrısı, kusma ve mide bulantısı gibi durumlar da eklenebilir. Bu tür durumların ardından sistit ilacı böbreğe iyi gelirmi ve bu hastalıktan kurtulmanın yolları nlerdir gibi sorular yanıtlanabilir.

Bu belirtilerin azaltılması için karnın alt bölümüne ısı uygulanmalıdır. Bu bölgeye ısıtıcı ped, su torbası ya da sıcak havlu koyularak sancıların ve bu bölgedeki baskı hissinin azalması sağlanılabilir. Bol bol sıvı tüketilmelidir. Alkol, kafein, narenciye sularının tüketimi hastalık geçinceye dek azaltılmalıdır. Günlük 15 ya da 20 dakikalık oturma banyosu yani sitz banyosu da belirtilerin azalmasına katkı sağlayacaktır. Oturma banyosunda birey, kalçasına kadar sıcak suya veya ılık suya girer.

Bunlar gibi ev tedavileri dışında doktorun önereceği ilaç tedavileri de mevcuttur. Bakteri nedenli sistite antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Kullanılan antibiyotik kişinin durumuna ve bakterisinin türüne göre değişim göstermektedir.

Tedavisi Nelerdir?

Çoğunlukla 3 ya da 7 günlük antibiyotik tedavisi rahatsızlığın tamamen iyileşmesinde yeterli olacaktır. Farklı bir durumda hızlı bir şekilde doktora gidilir ve tekrar eden bir sistit ile karşılaşılır ise doktor uzun süreli bir antibiyotik tedavisi önerebilir.

Bayanlarda cinsel ilişki sonrasında tekrarlayan sistit için ilişki sonrası tek dozluk antibiyotikler kullanılabilir. Bazı hususlarda da bakteri, kullanılan antibiyotiğe karşı dirençli olabilir. Eğer hastalık kullanılan antibiyotiğe rağmen geçmiyor ise, doktor ile irtibata geçilmelidir. Doktor farklı bir antibiyotik ile tedaviye devam etmek isteyebilir. Menopoz sonraları bayanlarda hormonal değişiklikler sebebi ile sistite yakalanma riski artmaktadır.

Bu hususta doktor size vajinal östrojen krem önerebilir. Eğer sistit belli ilaçlardan, kimyasallardan ve diyaframdan oluşuyor ise, bunları kullanmayı bırakmak gerekebilir.

Peki bu idrar kesesi iltihabı yani sistit tedavi edilmez ise ne olur?

Eğer sistit tedavi edilmez ise iltihap böbreklere sıçrayabilir. Böbrek enfeksiyonu da ciddi bir durumdur ve böbreklere zarar vermektedir.

Sistitten korunmak için bol miktarda sıvı özellikle de su tüketilmelidir. İlk iltihap belirtisi ortaya çıktıktan sonra, her saat en az bir bardak su içilmelidir. Bu sayede mesane temizlenip sistite sebep olan bakterilerden kurtulmak mümkündür. İdrar geldiğinde de tutulmamalıdır.

Eğer uzun süre beklenirse, üretilen idrarı tutabilmek için mesanenin genişlemesi gerekecektir. Bu durumda mesanenizin idrarı atacak gücü olmayacak ve mikroplar idrar yolunuzda kalacaktır. İdrar yapılır iken idrar torbası tamamen boşaltılmalıdır.

Tuvalet yapıldıktan sonra silme işlemi arkaya doğru yapılmalıdır. Böylelikle anüsde bulunan bakteriler üretraya ulaşılmasını engellemiş olur. Anüs ve vajina etrafı temiz tutulmalıdır, tuvalet sonrası yıkanmalıdır. Cinsel ilişki sonrasında özellikle de kadınlar, idrar yapmaya çalışmalıdır. İdrar torbasını ve üretrayı tahriş edebilecek pudra ve deodorant gibi ürünler genital bölgesinde kullanılmamalıdır. Pamuklu iç çamaşırı giyilmelidir.

Özellikle de bayanlar için oldukça önemli bir öneridir. Çünkü kadınların iç çamaşırı ile olan temasları daha fazladır. Daha geniş iç çamaşırları, genitallerin nefes almasını izin verip daha kuru olmalarını sağlarlar. Baylar için ise en iyisi boxer giymektir. Doğum kontrol yöntemi değiştirilmelidir. Bayanların kullandığı diyafram, mesanenin girişini sıkıştırıp ona zarar verir ve bu da enflamasyona ve de idrarın rahat geçememesine sebep olur.

Sperm öldüren jeller mesanenin koruma mekanizmasına hasar verip, bakterilerin hayatta kalmasına ve mesaneye girmesine sebep olur. Mesane enfeksiyonlarının farkında olunmalıdır. Eğer sık mesane iltihabı oluyor ise, bunları takip edip olası sebepleri ile birlikte yazılmalıdır. Bu sayede tam olarak neden oldukları öğrenilebilir.

Eğer ailede böbrek sorunu geçmişi var ise, şeker hastası iseniz, hamile iseniz, titreme ya da kusma belirtileri var ise, ateşiniz var ise, idrarınızda kan var ise, yüksek tansiyon sorununuz var ise, erkekler 50 yaş üstü ise ya da cinsel yol ile bulaşmış bir hastalık olduğunu düşünülüyor ise mutlaka doktora gidilmelidir.

Doğal Tedavi Uygulamaları

Günümüzde popüler sistit tedavileri vardır. Bu konuda tedavi yöntemleri ve doğal çözüm uygulamaları hastaların sağlıklı bir şekilde yaşam sürmesini sağlar. Örneğin her yemekte içine iki yemek kaşığı saf bal ve iki yemek kaşığı elma sirke sikatılmış bir bardak su içilmelidir. Günde 3 diş sarımsak tüketilmelidir.

Günde iki kez, içine bir yemek kaşığı karbonat atılmış bir bardak su içilmelidir. Mısır püskülü çayı içilmelidir. 3 yemek kaşığı mısır püskülünü bir bardak su ile 10 dakika kaynatılmalıdır. Maydanoz çayı içilmelidir. Bu çay 2 yemek kaşığı maydanozu 10 dakika kaynatıp hazırlanabilir. 4 kaşık, tüm gece suda bekletilmiş hatmi kökü tüketilmelidir. Suyu gün içerisinde içilmelidir.

Saplarını ayıklamadan yarım kilo kirazı yıkanır ve benmariye yerleştirilir. Püre olacak kıvama gelene kadar pişirilir. Çekirdekleri çıkartılıp tekrar ocağa koyulur. Püre kıvamına gelene kadar kaynatılır. 250 gram kamış şekeri eklenir ve şurup kıvamına gelene kadar pişirilir. Kuru bir kavanoza koyup soğuduğunda kapağını kapatılır. Her gün bir kaşık tüketilir. İki yemek kaşığı papatya ve üç diş çiğ sarımsak, yarım litre suda 20 dakika kaynatılır. Ocaktan alıp soğumasını beklenir ve süzülür. Yatmadan önce cinsel bölgenin yıkanması için kullanılır. Günde üç bardak kızılcık suyu içilir. Bu meyvenin suyu bakterilerin idrar yolu duvarlarına yapışmasını önler ve idrar ile atılmalarını sağlar. 4 soğan bir litre suda kaynatılır. Gün içerisinde bu su içilir. Bu gibi doğal tedavi uygulamalarında tüketilecek yiyecekler ile birlikte nasıl tedavi edileceğinin de bilinmesi gerekir.


Makale beğendiniz mi? 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız