Böbrek Ağrısı .com

Akut Sistit – Belirtileri ve Tedavi İçin Yapılacak Uygulamalar

Akut sistit ani şekilde mesane torbasında ani şekilde gelişen bir hastalıktır. Bu hastalığın doğru şekilde tedavi edilmesi için ilaçları düzenli kullanmak gerekir.

Akut Sistit Nedir?

Ani bir şekilde gelişen ve idrar sorunları ile ortaya çıkan mesane iltihaplanmasına sistit adı verilir. Oluşan sistit iyileşme ve tedaviden sonra kendini tekrarlıyorsa kronik sistit, kendini tekrarlamışsa akut sistit adı verilmektedir.

Kronik olan sistit genelde kadınlarda daha sık şekilde ortaya çıkar. Akut sistit ortaya çıkması için yaş ve cinsiyet ayrımı bulunmaz. Sistit hastalık olarak genelde yetişkin olan kişilerde meydana gelen idrar torbası enfeksiyonudur. Akut sistite E.Coli adı verilen bakteri yüzünden yakalanmaktadır.

E.Coli bakterisi insanların dışkısından yoğun şekilde bulunur. Bu virüs nedeni ile ortaya çıkan akut sistitler genelde çocuklarda gözlemlenir. Çocuklarda gözükmesinin en büyük sebebi genital bölgenin hijyeninin sağlanmamasıdır. Arkadan öne doğru yapılacak olan temizleme işlemleri sonucunda idrar çıkma bölgesinin uç kısımlarına bakteri bulaşır. Sonrasında bulaşan bakteri idrar kanalı geçer ve mesaneye ulaşarak buraya kolay bir şekilde yerleşerek çoğalmaya başlar.

Sistit bulaştıktan hemen sonra mesane torbasının iç kısmının duvarlarında kızarıklıklar meydana getirir. Sonrasında duvar kısmında kanlanma yaparak idrarda kan olarak kendini belli etmektedir. Mesane duvarlarının şişmesine de sebep olan sistit irinli enfeksiyonların oluşmasına sebep olur. enfeksiyonun çoğalmasından sonra sistit belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Akur olarak gelişen sistit sadece yüzey kısmında oluşur. Daha derine inmesi ve kas tabaklarında oluşması nadirdir.

Akut Sistitin Belirtileri Ne Demek tir?

Akut sistitin insanlarda meydana gelmesi sonucunda belli başlı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler;

Akut olan sistit hastalığına bazı tetkikler ve fiziki anlamda muayene yapıldığında tam anlamı ile tanı koyulur. Akut olarak gelişen sistite tanı koyma sırasında çoğunlukla radyolojik olan görüntülemelerden yardım alınır. Bu tarz belirtiler farklı hastalıkların belirtileri ile hemen hemen aynı olduğu için farklı bir hastalığın gelişip gelişmediğine de bakılmalıdır. Özellikle sistit kaynaklı olarak kanama yaşayan hastalarda hastalığın en doğru şekilde tedavi edilmesi gerekir. tedavisi yapılan sistit sonrasında sistoskopi uygulaması kullanılmalıdır. Kadınlarda akut ve kronik sistit daha sık şekilde görülür.

Kadınlar ortalama olarak % 20’si sistit hastalığına yakalanmaktadır. Özellikle cinsel birleşme ile akut sistite yakalanma olasılığı yüksektir. İdrar kesesi de oluşan prostat büyümesi sonucunda ilerlemiş olan yaştaki erkeklerde sistit gelişmesi kaçınılmazdır. Kadınlara akut olarak gelişen sistit hamilelik dönemlerinde de sık şekilde gözlemlenir.

Akut Sistitin Tedavi Edilmesi ve Yöntemleri

Akut olarak gelişen sistit tedavisi işlemlerinde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu sistit türünde tanının koyulmasının hemen sonrasında tedavi uygulaması yapılır. Hasta olan kişilere iyileşmesi adına antibiyotik tedavisi yapılır. Ayrıca idrar yollarının temizlenmesini desteklemek için mutlaka antiseptik özelliği bulunan ilaçlar kullanılır. Verilecek olan ilaçların dozajları, ne kadar süre kullanılacağı ve ne zaman kullanılacağı hastayı tedavi eden ürolog tarafından söylenir.

Akut sistit hastalığında tıbbi anlamda ilaç tedavisi dışında uygulama yapılmaz. Akut olarak gelişen sistit hastalığı kendini tekrarlayıp kronik bir duruma geldiğinde farklı olarak uygulanan tedavi seçenekleri kullanılır. Tıbbi ilaçlar dışında bitkisel olan doğal kürlerde bu hastalığın tedavisinde kullanılır.

Akut Sistit Tedavisinde Bitkisel Çözümler

Sistit Oluşmaması İçin Alınacak Olan Önlemler

 Akut Olan Sistitin Kronik Sistite Dönmemesi İçin Neler Yapılır?

Akut sistit hastalığı geçiren kişilerin bu hastalığın tekrar etmemesi sağlamak için periyodik olarak üroloji bölümünde muayene olması gerekir. ayrıca üroloji uzmanının verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekir. sistit hastalığında ayakların üşütülmemesi, gaz yapan yemeklerden uzak durulması, baharatlı, acı ve ekşi yemeklerden uzak durulması da önemlidir. Bu tarz yemekler yerine lif yoğunluğu olan yiyeceklerin tüketilmesi daha uygundur. Bol düzeyde sıvı alınması ve sebze tüketilmesi daha uygundur.

Erken tanı ve doğru tedavi bu hastalıkta önemlidir. Kronik hale dönememesi için ortaya çıkan belirtiler dikkate alınmalı ve vakit kaymetmeden uzman bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Bu sayede erken tanı koyularak kısa süre içinde yapılır. Tedavi sürecinde ilaçların düzenli, aksatılmadan ve hastalık tamamen yok olana kadar kullanılması gerekir. Aksi durumlarda sistitin tekrarlanması kaçınılmaz bir hal alır.