Interstisyel Sistit denilen rahatsızlık ağrılı mesane sendromudur ve teşhis konulduğu andan itibaren tedavi sürecine geçilmesi gereken bir hastalıktır.
İnterstisyel Sistit Nedir?
Acil idrar yapma isteği, sık sık işeme ya da her iki belirti birden görülebilir. Hissedilen ağrının şiddeti mesane idrar ile dolarken ve idrar boşaltılırken değişim göstermektedir. Kadınların belirtileri adet döneminde daha da artmaktadır.
İnterstisyel Sistit Belirtileri Nelerdir?
Belirtisi ve şiddeti değişim gösterdiğinden dolayı çoğu araştırmacı bu hastalığın tek değil birçok türü olduğuna inanmaktadır ve bazen de bitkisel tedavisi önerilmektedir. Son zamanlarda bilim insanları interstisyel sistit (IC) tanımına uymayan ağrılı üriner belirtili vakalar için ağrılı mesane sendromu (PBS) adını kullanmaya başlamıştır. IC / PBS, böbrek taşı ve enfeksiyon kaynaklı olmayan üriner ağrılı rahatsızlıkları kapsamaktadır. Interstisyel sistit ise sadece Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü (ABD) tarafından belirtilmiş durumlara hastalıklar için kullanılan bir isimdir.
IC / PBS, mesane duvarı tahriş olmuş, yaralanmış ya da sertleşmiş olabilmektedir. Mesane duvarında glomerülasyon (küçük kanama noktaları) ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda IC vakalarının yüzde onunda Hunner ülseri görülmektedir. Bazı IC/PBS hastaları mesanelerinde çok fazla idrar tutamadığından dolayı sık sık idrara çıkmak zorunda kalırlar. İdrara çıkma süresi mesane büyüklüğü ile ilgili değildir. Normal mesane kapasitesi olanlar da aynı problemi yaşamaktadırlar. IC / PBS hastalarında çoğu zaman geceleri de olmak üzere (nokturi), günde 60 defaya kadar idrara çıkma sıklığı görülebilmektedir.
Bu rahatsızlığa kadınlarda daha çok (9/1 oranında) rastlanmaktadır. Bu hastalık için kesin olarak tedavi yöntemi bulunamamıştır ve bununla beraber hangi bireyin hangi tedavi sürecine daha uygun yanıt vereceği de önceden bilinmemektedir.
PBS ile sigara tüketme, egzersiz ve diyet uygulamaları arasında güvenilebilir bir bilimsel bağlantı bulunamamıştır. Özel mesane egzersizleri ile rahatsızlık belirtisi en az seviyeye azaltılabilmektedir. Fakat bu durum, ağrı var iken uygulanamamaktadır. Yapılan bir takım araştırmalarda hastaların % 30’unda belirtileri iyileştirmiş olan Elmiron ilacı genelde PBS için kullanılan bir ilaçtır. Ancak bu ilacın nasıl çalıştığına dair henüz bir fikir birliğine ulaşılmamıştır. Aspirin, ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Mesane distensiyonu ve instilasyonu gibi cerrahi yöntemler ile de tedavi mümkündür.
Çoğu vakada yakma ve kesme, mesane büyütme veya sistektomi gibi ek ameliyatlar da uygulanması gerekebilir.
O halde TENS’in faydası nedir? TENS ile bel ve yahut da kasıklara, göbek deliği ve kasık arasına yerleştirilen kablolar aracılığı ile vajina veya rektuma yerleştirilen özel aparatlar ile vücuda günde en az iki kez, birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilen hafif elektrik akımları verilir. Elektrik akımları mesaneye ulaşan kan akışını hızlandırır ve pelvik kasları güçlendirmektedir. Bu durumda da mesaneyi kontrol edebilmenizi sağlayarak ağrıyı yok etmeye yardımcı olur. TENS cihazı olarak iTouch Easy cihazı önerilir.