Böbrek iltihabı ile karşı karşıya olan kişiler önce hastaneye yatırılır. Washington Üniversitesi’nce yapılan araştırma neticesinde felç ile obstrüksiyon-tıkanma
Böbrek İltihabı Antibiyotik İsimleri
- Halsizlik
- Yüksek ateş
- İstifar
- Titreme
- İdrara çıkarken ağrı
- Sürekli idrara çıkma
- Belde meydana gelen ağrı
- Karında ve bel aşağısında meydana gelen ağrı
Akut veya kronik olarak görülen bu rahatsızlığın tedavisi çok da kolay değildir. Akut rahatsızlıkta öncelikle sıvı kaybı azaltılmaya çalışılır ve tuz içermeyen diyet programı uygulanarak mikrop ve bakteriyi önleyici ilaçlar kullanılır. Kronik rahatsızlık ise uzun bir tedavi süreci demektir. Bu tip iltihaplanmada hastanın kurtulma şansı istatistiksel olarak %10 civarında düşük bir orandır. Öncelikle vücuttaki azot miktarı azaltılmaya çalışılır. Aynı şekilde tuz içermeyen diyet programı, sıvı kaybının azaltılması ve ilaç tedavisi bu iltihaplanma için de tercih edilen tedavi yöntemlerindendir. Genel olarak baktığımız zaman böbrek iltihabı için antibiyotik kullanımı en yaygın tedavi yöntemidir.
Kan ve idrar testleri neticesinde hasta yatışa alınarak serum yolu ile antibiyotik tedavisine başlanır ve hastaların %80’i tedaviye yanıt verir.
Böbrek İltihabı İçin Hangi Antibiyotik Kullanılır?
Böbrek iltihabı ile karşı karşıya olan kişiler önce hastaneye yatırılır. Washington Üniversitesi’nce yapılan araştırma neticesinde felç ile obstrüksiyon-tıkanmanın görülmediği hastalarda 2 haftalık tetrasiklini trimethoprim/sufamethexazole (TMP/SMZ) tedavisi uygulanır. Uzun süre tedavisiz kalınırsa yahut yetersiz tedavi gibi bir sorunla karşılaşılırsa böbrek hasarı veya böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir.
Diğer böbrek iltihabı ilaçları ise;
- Seftriakson,
- Amikasin,
- Tobramisin,
- Gentamisin
olarak bilinir. Fakat bu rahatsızlıklarda tedaviye cevap verme ya da iltihabın bulaşma yolu göz önüne alınır ve her hasta için farklı ilaçlar verilir. Bu sebepten öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Böbrek iltihabı sürekli bir sorun haline geliyorsa yani sıklıkla nüksediyorsa fazladan özen göstermek gerekebilir. Tabi ki öncelikle doktora başvurmak gerekir. Ardından yapacağınız bazı işlemler sağlığınıza olumlu olarak yansıyacaktır. Peki nedir bu işlemler?
- Su birçok hastalık gibi böbrek enfeksiyonuna da iyi gelmektedir. Yeterli miktarda su tüketerek hatta günlük tükettiğiniz su miktarını biraz arttırarak böbrek enfeksiyonu ile mücadele edebilirsiniz.
- Doğal zeytinyağının toksinleri atma özelliği vardır. Bu yüzden böbrek iltihabı için doğal sızma zeytinyağını tercih etmelisiniz.
- Aloe vera bitkisinin bakteri, virüs ve enfeksiyonları engellediği bilinmektedir. Bu sebepten aloe vera suyunu böbrek rahatsızlığınız için tercih edebilirsiniz.
- Şekersiz olarak tüketilen kızılcık ( yaban mersini ) suyu böbrek enfeksiyonu için tercih edilebilir.
- C vitamini açısından zengin besinler böbrek enfeksiyonu tedavisi için kullanılabilir.
- Tuz, şeker, glikoz, alkol yerine yoğurt ya da soya peyniri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kefir de böbrek enfeksiyonuna iyi gelmektedir.
- Sıcak su torbası kasların rahatlamasına yardımcı olur. Bu sayede sıcak su torbası böbrek enfeksiyonunun neden olmuş olduğu sırt, kasık ve kalça ağrılarını hafifletir.