Böbrek Ağrısı .com

Balayı Sistiti Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Balayı sistiti genelde ilk cinsel deneyimini yaşayan kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Ortaya çıkan belirtiler sonucunda kesinlikle uzmana gidilmelidir.

Balayı Sistiti Nedir ve Nasıl Olur?

Evlilik yaşamı ile başlayan ilk cinsel ilişki ve devam eden balayı günlerinde idrar yolları açısından oluşan iltihaplanmalar ve oluşan şikâyetlere balayı sistit adı verilmektedir.  Oluşan bakteriler ve mikroplar enfeksiyonların oluşmasına neden olur.

En sık E.Coli ismi verilen bakteri ile bu hastalık meydana gelir. Özellikle de ilk cinsel ilişkiden kaynaklı olarak ortaya çıkan bu hastalık uzun süren ilişkilerden kaynaklı olarak da ortaya çıkar. Uzayan cinsel birleşmeler ile beraber vajinanın ön kısmında yer alan bitişik kısım ve üreta olarak isimlendirilen idrar yolların tahriş olması ortaya çıkmaktadır.

 

Cinsel birleşme sırasında cinsel organlarda var olan bakteri ve mikroplar idrar kanallarına doğru ilerler. İlk cinsel birleşmeden kaynaklı olarak tahriş olmuş olan bölgelere ve idrar kanallarına bakteriler ve mikroplar kolay şekilde yerleşerek hızlı bir şekilde üreyebilecekleri uygun bir ortam hazırlarlar. İdrar kanalları içinde hızlı şekilde çoğalan ve hızlı şekilde ilerleyen bu mikrop ve bakteriler birkaç gün içinde hastalığın semptomlarının tamamen ortaya çıkmasına olanak sağlar.

Oluşan tüm belirtiler hasta olan kişiye umduğundan daha çok zarar vermektedir. Bundan dolayı da mutlaka uzmana gitmek ve kısa süre içinde mutlaka tedaviye başlamak en doğru karar olacaktır.

Balayı Sistiti Belirtileri Nelerdir?

Ortaya çıkan bu belirtiler sonucunda balayı sistiti oluşabileceği akla gelmelidir. Balayı sistiti belirtileri sonucunda mutlaka cinsel ilişkiye ara verilmelidir. Sonrasında mutlaka vakit kaybetmeden uzmana başvurmak önemlidir. Kadınların ilk cinsel deneyimleri ile ortaya çıkacak olan bu sorun nasıl geçer ve nasıl tedavisi yapılır açısından birçok ilaç uzmanlar tarafından verilir. Bu ilaçların düzenli şekilde kullanılması ve hastalık geçene kadar bırakılmaması gerekir.

Bunun yanı sıra kontrollerin düzenli yaptırılması da önemlidir.  Hastalığın tamamen tedavisi yapılana kadar cinsel birleşim yaşamamak gerekir. Bulaşıcı özelliği olan bu hastalık konusunda dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle hijyen açısından hem erkeğin hem de kadının kendine özen göstermesi gerekir.

Balayı Sistitinden Korunmanın Yolları Nelerdir?

Balayı sistit olan çiftlerin mutlaka vakit kaybetmeden uzman bir ürologa başvurması gerekmektedir. Yapılacak olan tedaviye uyulması ve uzmanın söyledikleri dışına çıkılmaması gerekir.

Balayı Sistiti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Balayı sistiti için koyulacak olan tanı kolay bir idrar testi ile yapılabilir. Testte görülen yüksek orandaki lökosit oranı, kan hücrelerinin ortaya çıkması ya da bazı bakterilerin görülmesi ile ortaya çıkar. Bu anlamda dikkat edilecek nokta gerçek olan sistitten farklı olarak idrar analizinde ön akım idrarının alınması işlemidir.

Balayı sistit hastalığında üreta ismi verilen idrar kanalları içinde enfeksiyon bulgularının aranmasıdır. Bundan kaynaklı olarak ilk akla gelecek olan idrardan analiz alınması işlemidir.  Balayı sistit hastalığının oluşması sonucunda muhakkak tedavi gerekir. Tedavi yapılabilmesi için hastaya antibiyotik verilmektedir.

Ayriyeten oluşan yanmaların, sızlamaların ve ağrıların ortadan kaldırılması için bazı ilaçlarda verilecektir.  Günlük olarak 3 litre üzerinde sıvı alınması gerekmektedir. Bu sayede idrar kanallarında olan mikrop ve bakteriler kolay şekilde yıkanarak dışarıya hızlı şekilde atılır. Oluşan ağrılar için sıcak su ile yapılacak olan banyolar etkilidir. Sıcak su sayesinde kasların gevşemesi sağlanarak ağrılarda azalma oluşur. Balayı sistitine yakalanan çiftler genelde balayının bitişine kadar doktora gitmek istenmezler ve tatillerinin bitmesini beklemek isterler. Çiftlerin çoğu tatillerinin 2. ya da 3. Günü ağrı ve yanma ile uzmana başvururlar. Oluşan hastalıktan kaynaklı olarak balayı genelde kâbusa döner ve uzman tarafından 15 gün boyunca cinsel ilişki yasağı getirilir.

Balayı sistiti erkelerde de oluşabilir. Bunun sonucunda erkeklerde idrar da ve cinsel organda yanmalar, sızlamalar ve ağrılar oluşur.

Balayı Sistitinin Tekrarlanmaması İçin Neler Yapılmalıdır?