Böbrek Ağrısı .com

Böbrek yetmezliğine diyet tarifleri

Böbrek yetmezliğinde diyet uygulaması beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanır. Bu programa harfiyen uymak, düzenli ve aksatman yapmak gereklidir.

Böbrek Yetmezliğinde Diyet

Böbrek yetmezliği insan vücudunda bulunan böbreklerin işlevlerini tam anlamı ile yerine getirememesi durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık yaşamsal anlamda riskler oluşturduğu için her türlü süreci gözetim altında tutulması gerekir. Böbrek yetmezliği hastalığına sahip olan kişilerde zamanında tedaviye başlanılmazsa böbrekler kan içinde bulunan zararlı maddeleri dışarıya atamaz duruma gelir toksinlerde bulunan potasyum düzeyinin artması sebebi ile hastalar ağırlaşır ve ölüm ile sonuçlanabilen durumlar ortaya çıkar.

Böbrek yetmezliği hastaları düzenli bir şekilde diyaliz ile yaşamalarını sürdürse de kesinlikle doktorun vermiş olduğu diyette uygun bir şekilde yaşamalıdır. Diyet ve beslenme listesi kişilerin kendi kafalarına göre uygulamaması doktor tarafından hazırlanıp kontrollü şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu hastaların böbrekleri ile alakalı olan fonksiyonları düzensiz şekilde devam etmektedir. Bundan dolayı da besinlerin düzensiz ve aşırı şekilde alınmaması büyük sorunların ortaya çıkmasına sebep olur.

Doktor tarafından da hazırlanacak olan diyet kesinlikle böbreklerin fonksiyonların durumu göz önüne alınarak hazırlanır. Ayrıca hastanın tansiyonu, diyabetik olup olmadığı, kanda bulunan kalsiyum ve potasyum miktarı, oksalat değerleri, böbrek taşı durumu, kilosu, sodyum oranı, fosfor miktarı da göz önüne alınır ve buna göre hastanın diyeti ve listesi hazırlanır. Böbrek yetmezliğine sebep olan etkenlere dikkat etmek de sağlık açısından önemlidir.

Bu etkenler;

Böbrek Yetmezliğinden Korumak İçin Diyet

Böbrek yetmezliği hastası diyaliz uygulaması alsın ya da almasın muhakkak diyet yapmak zorundadır. Yapılacak olan diyetinde doktor kontrolünde ve diyet uzmanı kontrolünde yapması şarttır. Diyet uzmanları için bu hastalıkta önemli olan etkenler sodyum değeri, fosfor değeri, potasyum miktarı, kilosudur.

Bu etkenler göz önüne alınarak uygun olan liste oluşturulur. Sağlık Bakanlığının yayınladığı yönetmeliklerde ve devletin almış olduğu kararlar doğrultusunda diyaliz merkezlerinde artık beslenme ve diyet uzmanları bulunmak zorundadır. Yani bu hastalığa sahip olan kişilerin ayrıca beslenme ve diyet uzmanı aramasına gerek kalmamıştır. Uzmanlar her hastanın özelliklerine bakarak ve tedavi aşamaları hakkında doktorlarından bilgi alarak ayrı diyet listeleri oluşturur.

Hasta kendisi için hazırlanmış olan özel diyet listesini düzenli ve aksatmadan uyguladığı sürece hastalığın seyri olumlu şekilde ilerler. Diyalize giren hastalar ya da diyalize girmeyen hastalar özellikle diyet listelerinde bulunan tuz kullanım oranına dikkat etmek zorundadır.

Tuz vücutta suyun tutulmasını sağladığı için böbrek yetmezliğinde en sakıncalı olan ürünler arasında yer alır.

Diyet Boyunca Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Böbrek Yetmezliğinde Kullanılan Diyet Örnekleri

Kronik Böbrek Hastalarının Kullanacağı Diyet

Bu diyet 40 gram protein 300 mg sodyum, 600 mg fosfor, 1400 mg potasyum içerirken, tuz içermemektedir. Günlük olarak tüketilebilecek olan yiyecek miktarı ise;

Diyet örneği;

Sabah

Ara Öğün

Öğle

Ara Öğün

Akşam

Gece

Hemodiyaliz Hastalarında uygulanan diyet

60 gram protein ve tuzsuz şekilde uygulanacak olan diyet örneğidir. Günlük olarak tüketilebilecek olan yiyecek miktarı ise;

Böbrek Yetmezliğinde Kullanılan Diyetlerde Neler Tüketilmemelidir?

Süt ürünleri, dil, işkembe, balık ve yumurta beslenme ve diyet uzmanın önerdiği düzeyde tüketilmelidir. Bunun dışına çıkılmamalıdır. Dışarıda hazır olarak üretilmiş olan pasta, kurabiye, kek, çörek tarzındaki yiyeceklerin içeriğinin bilinmesi gerekir. Salam, sakatat, sosis, salamura yapılmış olan yiyecekler, konserveler ve turşular kesinlikle tüketilmemelidir.

Tuzlu olan her türlü yiyecekten ve içecekten kaşınmak gerekir. Kuru meyveler, kavun, muz, pazı, enginar, karalahana, kuru baklagillerin bazılarından, asma yaprağı, çikolata, kakao, meşrubat, neskafe, kuruyemişler, tahin helva, pekmez ve tahinden uzak durmak şarttır. Bu yiyeceklerin kullanımları beslenme ve diyet uzamanı tarafından ayarlanıp verilecektir. Et suyu ve kabartma tozu gibi hazır olan tabletlerde kaçınmak gerekir. Asit içere içecekler ve alkol içeren içecekler böbreklerin daha çok yorulmasına sebep olduğundan ve böbreklerde var olan zararın çoğalmasına sebep olduğundan tüketilmemelidir.

Böbrek yetmezliğinde önemli olan doktorun ve beslenme ve diyet uzamanın söyledikleri dışına çıkmamaktır. Bu şekilde böbreklerin sağlığı korunur. Böbrek sağlığını korumak yaşama devam etmek açısından önemlidir. Böbrekleri çalışmayan bir kişide ciddi düzeyde yaşamsal riskler oluşur.

Bu riskler ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Bunun için böbreklerin sağlıklı olması ve fonksiyonlarını tam anlamı ile yerine getirmesi çok önemlidir.