Böbrek Ağrısı .com

Böbrek Üstü Bezinde Oluşan Tümör Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Böbrek üstü bezi tümörlerinin basit mi yoksa kanserli hücre mi olup olmadığı tedavi sürecinde önemlidir. Bundan ilk olarak tümörün yapısının belirlenmesi gerekir.

Böbrek Üstü Bezi Tümörleri

Böbrek üstü bezi tümörü

Böbrekler bulunan hücrelerin değişmesi ve böbreklerin fonksiyonlarını yapamaz hale gelmesi tümör olduğunun bir göstergesidir. Böbrek üstü bezi tümörleri iyi huylu veya kötü huylu olarak karşımıza çıkabilir. İyi huylu olan tümör türleri vücudun başka bölgesine sıçramadığını gösterir.

Kötü huylu olan tümör çeşitleri ise vücudun başka bölgesine sıçrar. Böbrek üstü bezi tümörleri böbrek üstünde başlayabilir ya da başka bir organda başlayarak sonrasında böbrek üstü bezlerinde kendini gösterebilir. Böbrek üstü bezleri hormonları fazla düzeyde salgılıyorsa kötü huylu tümörlerin göstergesidir.

Böbrek üstü bezi hormon salgılaması yapmıyorsa var olan tümör aktif olamayan iyi huylu tümörlerdir. Bunların anlaşılması için uzman olan hekimlerden yardım alarak en doğru şekilde tedavi olmak gerekir. Özellikle kötü huylu tümör çeşitleri arasında adenom, adrenokortikal karsinom, nöroblastom ve okromositoma yer alır. Bu tümörler birincil derecede ve sık şekilde görülen tümör türleridir.

Bu tümörlerin fark edilmesi ile beklemeden tedaviye başlanılması gerekir. Böbrek üstü bezi tümör tedavisi kapsamında hekimlerin yapacakları birçok test ve detaylar bulunur. Hastanın bu süreçte sabırlı olması ve hekimin söylediği doğrultuda hareket etmesi gerekir.

Böbrek Üstü Bezi Tümörleri Belirtileri

Böbrek üstü bezi kanseri belirtileri kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir ama genel anlamdaki belirtileri aynıdır. Böbrek üstü bezleri kanserinde;

Böbrek üstü bezi tümörü kan basıncının üst seviyeler çıkmasını sağlar. Kan basıncı yükselen kişilerde yüksek tansiyon, kanama, şok, felç ve ani ölüm gibi ciddi riskler oluşur. Bu tarz belirtiler mevcut ise ve böbrek ile alakalı olarak şüphelenme durumu varsa kesinlikle vakit kaybı yaşamdan konusunda uzman olan bir hekime başvurmak gerekir. Böbrek üstü bezi kanseri ile ortaya çıkan ve sorun yaratan belirtiler için hekimler tarafından rahatlatıcı uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalara tedavi sürecindeki rahatlatıcı bakım ismi verilmektedir.

Özellikle tehlikeli olan böbrek üstü bezi tümörlerinin tedavi sürecinin başarılı geçmesi adına hastaların sabırlı olması, psikolojisi destek alması ve hekimin söylediklerine göre hareket etmesi gerekir.

Böbrek Üstü Bezi Tümörlerinde Tanı Koyulması

Tümör konusunda hekimin tanı koyabilmesi için bir dizi test uygulaması yapması gerekir. Bu uygulamalar tanı kıymanın yanı sıra tümörün boyutunu, ne durumda olduğunu ve başka organda mevcut olup olmadığını da ortaya çıkartacaktır. Tümör ile alakalı olarak hekim hangi tedavi seçeneğinin daha doğru olacağına karar vermelidir.

Böbrek üstü bezi tümörü konusunda yapılacak olan idrar ve kan testleri tümörün aktif olup olmadığını ortaya çıkartacaktır.  Ayrıca yapılacak olan tomografi çekimleri tümörde kanser hücresi olup olmadığını tamamen ortaya çıkartır. Hekimin tümör tanısını koyması için yapılacak olan testlerde ve görüntüleme uygulamalarında hastanın yaşı, sağlık durumu, önceden geçirilmiş olan hastalıklarının test sonuçları, belirtilerin ne düzeyde olduğu ve tümör tipi dikkate alınır. Hastaların hem fiziksel hem de cihazlar ile muayene edilmesi gerekmektedir.

Bundan dolayı bu konuda seçilecek olan hekim ve seçilecek olan hastane en üst düzeyde hizmet vermelidir. Hekimin kendi alanında uzman olması ve tecrübeye sahip olması gerekir. Hastanenin ise oluşabilecek olan her türlü komplikasyonlara cevap vermesi gerekmektedir.

Böbrek Üstü Bezi Tümörü Testleri

Böbrek Üstü Bezi Kanserinde Tedavi

Böbrek üstü bezi kanseri tanısı koyulduktan sonra farklı hekimlerin bir araya gelmediği ekip tedavi sürecini en başarılı nasıl sonuçlandırırım ile alakalı olarak plan yapmalıdır. Böbrek üstü bezi kanserinde uygulanan tedavi seçenekleri arasında ameliyat, kemoterapi, hormon tedavisi ve radyoterapi yer alır.

Hangi tedavi şekli olursa olsun böbrek üstü bezi tümörleri konusunda hastaların vakit kaybı yaşamaması önemlidir. Bu hastalıkta koyulacak olan erken tanı tedavi sürecinin başarılı ve mutlu şekilde devam etmesine olanak sağlar. Bundan dolayı belirtiler fark edildiği an hekime başvurulması gerekir.