Böbrek Ağrısı .com

Böbrek Taşlarının Düştüğü Nasıl Anlaşılır ve Neler Yapılmalıdır?

Böbrek taşının düştüğünü nasıl anlarım, bu konuda ortaya çıkan belirtilere dikkat etmek gerekir. İdrar bir kaba yapılması ile de kontrol sağlanabilmektedir.

Böbrek Taşının Düştüğünü Nasıl Anlarım?

Böbrek taşları böbreklerin iç kısmında ve idrar yollarında meydana gelir. Böbrek taşı aslında birçok insanda oluşan ve küçük olduğu için idrar yolu ile kolay bir şekilde atılabilen bir sorundur. Küçük taşlar ağrı ve sızı oluşturmadığı içinde insanlar tarafından düştüğünü anlamak zor olabilir.

Böbrek taşı oluşumu özellikle erkeklerde daha sık rastlanan bir sorundur. İdrarda var olan maddelerin kümeleşmesi ve kristalleşmesi sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Bu maddeler kalsiyum oksalat, oksalik asit, kalsiyum, ornitin fosfat, arjinin fosfat, lizin, magnezyum, kalsiyum karbonat, sistin, ürik asit ve amonyum fosfat olarak sıralanabilir. Böbrek taşları bir kum tanesi boyutunda ya da bir çakıl taşı boyutunda olabilir. Genelde kalsiyum oksalat ve fosfatın fazlalığından kaynaklı olarak ortaya çıkarlar. Böbrek taşının oluşumunun bilinen net bir sebebi bulunmaz.

Genelde beslenmeden ve sıvı tüketiminin az olmasından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Ayriyeten hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da taş oluşumunu etkiler. Tedavisi yapılmayan taşlar zaman içinde böbreklerde hastalıkların oluşmasına ve idrar yollarından hasarların oluşmasına sebep olur.

Bu hastalık ciddi anlamda yaşamsal riskler oluşturacağından dolayı böbrek taşı olan kişiler ve belirtileri ortaya çıkan kişilerin mutlaka doktora başvurması ve gerekli olan tedaviye başlaması gerekir. Ayrıca bitkisel şekilde kullanılan tedavilerde taşlar üzerinde etki sağlar.

Böbrek Taşının Düştüğü Nasıl Anlaşılır?

Mesanede oluşan ve mesaneye yerleşen taşlar farklı boyutlarda oluşur. Özellikle 5 mm’den daha küçük olan taşları idrar yardımı ile düşürmek kolaydır. Böbrek taşı olan kişilerin taşı düşürüp düşürmediğini anlaması için kaba ya da bir zemine idrarını yapması gerekir. Bu şekilde taşın düşüp düşmediğini anlarız. Böbreklerdeki taşın düşülmesi özellikle erkeklerde şiddetli ağrılara sebep olur.  Erkelerin idrar kanalları dar olduğundan dolayı düşme esnasında dayanılmaz ağrılar ortaya çıkabilir. Taşı kolay şekilde düşürmek için bozuk yollarda araba sürmek, zıplamak, koşmak, merdiven inip çıkmak, ip atlamak ve vücudu sarsacak olan diğer aktivitelerde bulunmak fayda sağlar. Bu şekilde taşların idrar kanalına daha kolay şekilde düşmesi sağlanacaktır. Böbrek taşı düşürdüğünü nasıl anlarım;

Böbrekler, karında, belde ve kasıklarda oluşan ağrıların taş yüzünden olup olmadığını anlamak için doktorlar bazı tetkikler yapar. Bu tetkikler arasında;

Küçük boyutlardaki taşlar mesaneden idrar yolu ile insan vücudundan herhangi bir sıkıntı yaratmadan dışarıya atılır. Şekilleri bozuk ve büyük olan böbrek taşları idrar yollarına geldiğinde hasarlara sebep olur. Bundan dolayı da tıkanmalar ve farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu aşamada tıbbi müdahale gerekir. Kendiliğinden vücuttan atılmayan taşlar cerrahi müdahaleler ile vücuttan alınır. Cerrahi müdahale istemeyen kişilerde böbrek taşları şok dalgaları ile ortadan kaldırılabilmektedir. Yalnız şok dalgası kullanımında da taşın boyutu ve bulunduğu bölge önemlidir.

Sıvı Tüketimi Önemlidir.

Böbrek taşı olan kişilerin günlük olarak 2,5 litre üzerinde sıvı tüketmesi gerekir. Sıvı tüketimi böbrek taşının daha kolay düşmesine olanak sağlarken böbreklerinde da daha sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır. Yalnız çok sıvı tüketmek yani günde 4 ila 5 litre sıvı tüketimi yapmak da böbreklerde ciddi zararlara yol açabilir. Böbrek bu sıvıyı filtreleyemeyeceği için yorulacaktır. Sıvı tüketiminin yanı sıra böbrek taşı sorunu yaşayan kişilerin bitkisel kür kullanımları yapması da fayda sağlayacaktır. Yalnız bu kürlerin düzenli ve aksatılmadan kullanılması yararlı olarak fayda sağlar.