Böbrek taşının oluşumu ve bu oluşumu etkileyen faktörler çok çeşitlidir ve birbirinden farklı sebeplerle ve aynı zamanda şiddetli ağrılarla ortaya çıkabilir.
Günümüzde böbrek taşı sorunu yaşamayanlar, böbrek taşının sancısını hissedebilir. Çünkü sık sık gündeme gelen böbrek taşlarıyla ilgili asıl merak edilmesi gereken şey böbreklerde böbrek taşı oluşumunun neden meydana geldiğidir. Bu anlamda böbrek taşının özellikleri ve böbrek taşlarının oluşma süreçlerinin de net bir şekilde bilinmesi gerekir.
İçindekiler
Böbrek Taşı Belirtileri ve Oluşma Nedenleri
Şiddetli ağrılar çekmeye başlayan hastalarda böbrek taşı oluşma ihtimali çok yüksektir. En fark edilen belirtisi böbrek koliği adı verilen sancı tipleridir. Ağrılar şiddetli ve aniden başlar. Böbrek havuzunun taş tarafından tıkanması da çok şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Ağrıları hissettiğiniz ilk kısım böbreklerinizin olduğu alan yani bel bölgesidir. İlerleyerek artan sancılar daha sonra sıkılma, bunalma ve soğuk ter atma olarak kendini hissettirir.
Genel olarak görülen belirtiler;
- Yüksek ateş
- Ürperme ve titreme
- Kötü kokulu idrar
- İshal durumu
- Mide bulantıları ve kusma
- Sancılı idrara çıkma
- Sırt bölgesinden makata kadar yayılan şiddetli ağrılar.
Dengesiz Beslenme
Vücudun ihtiyacı olan sıvıyı tüketmemek böbrek taşını ciddi anlamda tetikler. Bu yüzden günde en az 2 litre su tüketimi yapılması gerekiyor. Yeteri kadar sıvı alınmadığı sürece taş oluşumuna zemin hazırlanır.
Doktor tedavisinden sonra hastalara kalsiyum ve proteinle ilgili bazı diyetler de önerilebilir. Bu diyetleri sürdürürken de mutlaka bol su tüketimi yapmaya özen göstermelisiniz. Bunun yanı sıra obezite de böbrek taşının oluşumunda rol oynayabilmektedir. Aşırı şeker ve tuz tüketimleri yapmamanız bu konuda önemlidir.
Oksalat ve Kalsiyum Alımı
Böbrek taşlarının büyük bir kısmı kalsiyumun kümelenmesinden dolayı ortaya çıkar. Bu kümeler de zamanla parçalara ayrılır ve böbrek taşı adı verilen kitlelere dönüşür.
Kalsiyum bakımından zengin besinler tüketmek böbrek taşı oluşumuna tam olarak neden olmaz fakat ailesinde böyle bir durum söz konusu olan hastalar mutlaka bir doktora başvurarak D vitamini takviyesini sınırlandırmalıdır.
Oksalat ise kalsiyum ile iş birliği yapar. Yani ıspanak, pancar, çikolata gibi besinler oksalat bakımından çok zengindir. Bu yüzden az tüketilmesinde fayda var.
Genetik Durumlar
Devam eden idrar yolu enfeksiyonu hastalıkları böbrek taşları açısından daima risk faktördür. Bu enfeksiyonlara neden olan bakteriler, idrardaki amonyak oranının da artmasına sebep olur. Yüksek amonyak ise özel bir böbrek taşının oluşmasında etkilidir. Bu duruma en iyi örnek ‘gut’ hastalığıdır. Vücuttaki ürik asit oranını artıran bu hastalık ürik asit taşlarının ortaya çıkmasına sebep olur. Erkeklerde bu durum daha sık görülebilir.
Bu durumların yanı sıra yaş ve cinsiyet faktörü de göz önüne alınmalıdır. Erkeklerde böbrek taşlarının daha çok görüldüğü belirtilir fakat idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan böbrek taşlarının bayanlarda çok daha fazla görüldüğü anlaşılmıştır.