Böbrek taşı için uzmanların da tavsiye ettiği bazı doğal bitkiler ve çaylar bulunmaktadır. Böbrek taşı olanlar bu tüketimler sonucunda sağlığına kavuşabilir.
Böbrek taşları, idrarda bulunan kalsiyum ve ürik asidin zaman içerisinde toplanması ile beraber böbreğin orta kısımlarında meydana gelmektedir. Meydana gelen küçük taşlar sağlığa zarar vermeden bünyeyi kendiliğinden de terk edebilmektedir. Ancak büyük taşlar vücudu terk ettikleri zaman mesane yoluna zarar verebilir ve bunun yanında şiddetli sancılara sebep olabilir. En çok 20 ila 40 arası yaşlarda görülmektedir. Kadınlara nazaran erkekler de daha fazla karşılaşılan bir durumdur. Şayet bir kere böbrek taşı sorunu yaşanılır ise, tekrar aynı sorunu yaşama ihtimali yüksektir. Bundan dolayı nedenin belirlenip, sebeplerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Böbrek Taşına Ne İyi Gelir?
Böbrek taşı ebatına ve kişinin sağlık koşullarına göre ciddiyeti belirlenmektedir. Ateş, titreme, kötü kokulu idrar, idrar sırasında ağrı, dalgalanma halinde kasıklara gelen ağrı, kusma, bulantı, sürekli idrara çıkma ihtiyacı, kırmızı, pembe ya da kahverengi idrar, kasıklarda ağrı, kaburga altında ağrı gibi belirtileri kendinizde gördüğünüz zaman muhakkak doktorunuza başvurup, gerekli tahlillerin yapılıp kesin teşhisin konulmasını sağlamalısınız.
Yine aynı şekilde doktorun tavsiye ettiği tedavi metodunu uygulanmalıdır. Bunların yanı sıra yazacağımız böbrek taşına faydalı gelen doğal tedavi yöntemlerini de ek olarak uygulayabilirsiniz.
Limon suyu ve zeytinyağı
Limon suyu ve zeytinyağı kombinasyonu bilindiği gibi, geleneksel safra kesesi taşlarını çıkarmak adına doğal tedavi metodu olarak kullanılmaktadır. Fakat aynı zamanda böbrek taşlarının tedavisi için de kullanılabilmektedir. Limonda bulunan sitrik asit kalsiyum bazlı böbrek taşı düşürmeyi sağlamaktadır.
Dört çorba kaşığı taze limon suyuna aynı miktarda zeytinyağı eklenir. Önce bol su içilir ve ardından da bu karışım içilir.
3 gün boyunca günde 2-3 kere bu yapılmalıdır.
Ancak şunu belirtmek gerekir ki bu tedavi, büyük böbrek taşlarının düşürülmesi için söz konusu olmayabilir. Bu tedaviyi uygulamadan önce doktora danışılmalıdır. Böbrek taşına iyi gelen diğer bir bitki elma sirkesidir.
Elma sirkesi
Günde 1-2 kere içilir. 5 gün devam edip, sonrasında ara verilir.
Nar
Süzerek günde iki kere içilir. 7-10 gün devam edilir.
Fesleğen
Bunun yanına ek olarak fesleğen çayı da içilebilir. Bir diğer faydalı besin karpuzdur. Karpuz kalsiyum, magnezyum fosfat ve karbonat içerdiği için böbrek sağlığı açısından oldukça faydalıdır. İdrarda asit düzeyini dengelediği gibi, düzenli idrara çıkmaya da yardımcı olmaktadır.
Kereviz
Düzenli olarak fasulye tüketmek böbrek taşı oluşum riskini azaltmaktadır.
Çeşitli faktörler böbrek taşı riskini artırabilmektedir. Fakat böbrek taşlarının genel olarak, kesin ve tek bir nedeni vardır. Bunlar kalsiyum, oksalit ve ürik asit gibi kristal oluşturan maddelerdir. Bu maddelerin böbrek sağlığı açısından yararları vardır fakat aynı zamanda böbrek taşı oluşturmak için ideal bir ortam da hazırlamaktadır.
Böbrek taşına iyi gelen bitkiler aslında böbreklere çok faydalıdır ve hangi şifalı çayları tüketmeniz gerektiği de net bir şekilde bilinmelidir. Bitkisel otlar da bu konuda böbrekleri desteklemeye devam eder.