Kapalı Böbrek Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilecekler ve Yapılacaklar

Kapalı böbrek ameliyatı sonrasında özellikle bol sıvı tüketimi oldukça önemlidir. BU dönemde yapılacak olan sıvı tüketimi konusunda günlük dikkat edilmelidir.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası

Kapalı böbrek taşı ameliyatı geçmişi 1960 senelerine dayanmaktadır. İlk yapılmaya başlandığı zaman başarı düzeyi düşük ameliyat türünde teknolojinin de desteği başarı düzeyi üst seviyelere çıkartılmıştır. Kapalı böbrek ameliyatında lazer desteği ile kırma işlemi yapılacaktır. Deriden yapılacak olan 1 cm’lik bir kesi böbrek kısmında bulunan taşlar kırılır.

Kesi açılan bu bölgeden tele benzemekte olan cihaz sokulur, cihazın ön kısmında bulunan kamera desteği ile böbreklerde bulunan taşlara kadar gidilir. Lazer bu aşamadan sonra devreye girerek taşların yakılmasını sağlar. Bu şekilde kapalı böbrek ameliyatı gerçekleşmiş olur. Ufalan ve kırılan tüm taşlar ameliyat sonrasında böbrek taşı olan kişinin sırtına takılmış olan tüpe idrarını yapması ile düşer. Bu tüp hastada 2 gün boyunca takılı kalır ve kolay, ağrı vermeden taşların düşmesini sağlar.

Taşların düşmesine göre bu 2 günlük süre uzayarak daha fazla sürer. Genelde 4 gün içinde hastanede kalan hasta bu süre zarfından sonra taburcu olur. Günlük yaşama dönmek ve ağır olan aktiviteleri yapmak için 1 haftanın geçmesi gerekir. Bu süreçte tüpün takılı olduğu bölgeden ara sıra damla şekilde idrar gelebilir.

Bu zaman içinde geçecek bir durumdur. Bu dönemde doktorun söylediklerine dikkat edilmesi gerekir. İlaçların düzgün kullanılması sonucunda oluşan ağrılar tamamen ortadan kalkarken periyodik muayene düzenine uymak ve atlamamak gerekmektedir.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Böbrek taşı ameliyatına perkütan ameliyatı adı da verilmektedir. Bu ameliyatta ağrı oluşumu ve diğer sorunların oluşumu oldukça azdır. Perkütan ameliyatı böbreklere gönderilecek olan tel ve kamere ile yapıldığından dolayı diğer ameliyat türlerine göre daha basittir. Ne idrara yolundan kaynaklı ne de açık işlemlere oluşan kesilerden kaynaklı sorun olmaz.  Ameliyat sonrasında ve ameliyat dönemine kadar hastanın dikkat etmesi gereken noktalar bulunur. Bunlar;

  • Bol su içilmesi gerekmektedir. Bu ameliyat esnasında böbrek taşları idrar yollarından düşebilecek düzeyde kırılır. Yani böbrek taşlarını hastaların düşürmesi gerekir. Bu düşürme işleminin gerçekleşmesi için bol sıvı tüketiminin yapılması gerekir. Bol sıvı alımı tansiyon ve kalp hastalıklarını etkileyebilir. Bunun için doktor ile görülmelidir. Kalp ve tansiyon hastası olmayan kişiler içebildiği düzeyde su içebilir.
  • Kapalı böbrek taşı ameliyatı kısa süre içinde tamamlanır. Kaç saat süreceği ise tamamen hastaya ve doktora bağlıdır. Bu ameliyat sonrasında idrarda oluşan kanama olası olan ve beklenen bir durumdur. Bu konuda şikayetler ve sıkıntılar içindeyseniz mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Doktor kanama düzeyini kontrol ettikten ve gerekli testleri yaptıktan sonra bu konu açısından açıklama yapacaktır. Genelde oluşan kanama ameliyatın başarılı olduğunu da gösterir.
  • Taş kırma ameliyatından sonra belli bir dönem idrarın kaba yapılması ve süzülmesi gerekir. İdrar içinde görülecek olan küçük taşlar ameliyatın oldukça başarılı geçtiğinin bir göstergesidir. Bu taşların toplanması ve doktora götürülmesi gerekir. Taşlar konusunda doktorlar gerekli olan incelemeleri yapar ve hastaya taş oluşumunun önüne geçmek adına bilgi verir.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler

  • Doktorlar ameliyat sonrasında ağrı kesici alımı yapmanızı isteyecektir. Gerekli olursa antibiyotik alımının da yapılmasını isteyebilirler. Taş kırma işleminde sonra taşların idrar yolu ile düşürülebilmesi adına ağrılar oluşabilir. Oluşan ağrılardan kolay şekilde kurtulmanın en basit yolu taşların hızlı bir şekilde düşürülmesidir. Ağrıların düzeyinin artmaması için ve hastanın bu konuda sıkıntı çekmemesi kesinlikle ağrı kesici alımı yapılır. Ayrıca bu süreçte bol su içilmesi gerekir.
  • Taş kırma işlemlerinden sonra cilt yüzeyinde hassaslığa göre kızarıklıklar ve kabarıklar oluşabilir. Bunun için doktorunuza başvurmanız gerekir ve doktor bunun gerekli olan tedaviyi başlatır.
  • Kapalı böbrek taşı ameliyatı bazı durumlarda ilk seansta başarılı olmayabilir. Bu ameliyat kişilerin bünyesine göre tekrarlanabilir. Bu tekrarı yaşamamak adına doktorun söylediği ve yapılaması istediği her türlü detay dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Ameliyat sonrasında taşların kırılması ilk günlerde hemen taş döküleceği anlamına gelmez. Bazı hastalarda taş dökülmesi birkaç gün sonra gerçekleşebilir. Bunun için sıvı alımı ve beslenme konusunda dikkatli olmak gerekir.
  • Ameliyat 10 gün sonra doktorunuz sizi kontrole çağıracaktır. Bu kontrole giderken dökülen taşları yanınıza götürmeniz gerekir. Kontrol esnasında gerekli testler ve filmler çekilerek taş kalıp kalmadığı da kontrol edilecektir.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (7 oy, ortalama: 2,71en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız
Ykp

Kapali bobrek ameliyatı sonrası idrarın çok sık oluyor dün ameliyat oldum