Statik Böbrek Sintigrafisi (DMSA) Testinin Yapım Aşamaları

Statik böbrek sintigrafisi (DMSA); kişilerin böbreklerinin uygun konumda olup olmadığını, boyutlarını ve böbreklerin işlevini yerine getirip getirmediğini gözlemlemede kullanılan bir testtir.

Statik Böbrek Sintigrafisi (DMSA)

Kişilerin vücudunda yer alan hemen her organın birbirinden farklı görevi vardır ve bu görevlerin yerine getirilmemesi durumunda ciddi problemler meydana gelmektedir. Kişilerin sağlık açısından herhangi bir problem yaşamaması adına düzenli olarak kontrollerini yaptırması ya da kendisinde fark ettiği küçük bir anormallikte bile muhakkak bir uzmana gitmesi önerilmektedir.


Statik Böbrek Sintigrafisi

Böbrekler, vücudun en önemli organlarından biri olup kişilerin sıhhatli bir hayat yaşayabilmeleri için bir hayli önemli görevlere sahiptir. Vücuttaki zararları atıkların süzülerek idrar yolu ile dışarı atılması, vücut için gerekli olan minerallerin dengede tutulması ve bu gibi hayati öneme sahip olan görevlere haiz olması sebebi ile böbrek sağlığına son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Statik böbrek sintigrafisi (DMSA); böbreklerin uygun bir yerleşkeye sahip olup olmadığının, şekil ve büyüklüğünün belirli normlara uyup uymadığının, böbrek işlevselliğinin yerine getirilip getirilmediği ile birlikte böbreklerin tek bir tanesinin dahi toplam işleve olan katkısının araştırıldığı bir testtir. Dmsa sintigrafisi nedir? sorusuna verilebilecek en net yanıt kısacası, insan vücudundaki böbreklerde bir anormallik olup olmadığının araştırılmasıdır. Kişilerde tümör, lezyon ya da kistlerin nasıl olduklarına dair bilgi alabilmek için uygulanır. 

DMSA Nasıl Çekilir?

DMSA testi nedir? sorusundan ziyade, özellikle bu testi yaptıracak olan kişiler için testin nasıl yapılacağının bilinmesi çok daha önemlidir. DMSA sintigrafisi, uzman doktorlar eşliğinde uygulanmakta olup, insanlar işlem esnasında herhangi bir ağrı hissetmemektedir. DMSA nasıl yapılır? sorusuna karşın, testin hazırlık ve yapım aşamaları şu şekildedir;

  • Hamile olan bayanların ya da veya gebelik ihtimali olan kişilerin DMSA sintigrafisi çektirmesi yasaktır. 
  • DMSA testi uygulamasından önce ön hazırlığa gerek duyulmamaktadır. Yalnızca kişilerin varsa eğer hastalıklarını ve kullandıkları ilaçların bilgisini doktoruna vermesi önerilmektedir. 
  • DMSA sintigrafisi için kişinin işlem öncesinde yemek yemiş olmasının veyahut olmasının herhangi bir önemi yoktur. 
  • Hastaya böbreklerde tutunma özelliği olan radyoaktif bir madde damardan açılan bir işlem verilir. 
  • Bu işlemden 2-3 saat sonra statik böbrek sintigrafisi çekilir. Bu süre zarfında kişinin 500 ml ile 1 litre arasında su içmesi gerekir. İşlemden önce de kesinlikle kişinin tuvaletini yapmış olması uygun görülür. 
  • Yaklaşık yarım saat süren testten sonra kişinin yeme içme ve günlük yaşantısında herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. 

DMSA testi her yaşta kişiye yapılsa da, 1 yaşını doldurmamış olan bebeklerde bu işlemin uygulanmasında farklılıklar görülebilir. Çocukların sürekli hareket halinde olması ya da yapılacak testten ürkmeleri halinde, doktor kontrolünde uyku ilacı verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. 1 yaşının altındaki çocuklarda, böbreklerin tam olarak gelişmemiş olması sebebi ile çocukların 24 aylık olmasını bekleyene kadar DMSA testinin yapılması uygun görülmemektedir. 

Testin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından uzman kişiler tarafından test bulguları incelenir. Yapılan incelemeler sonrasında 2 hafta gibi bir sürenin sonunda DMSA sonuçları hazırlanır ve bu sonuçlar hasta ile paylaşılır. Test sonuçlarına göre böbreklerde herhangi bir anormal durumun gözlemlenmesi durumunda en etkili tanı konulur ve hastalığa bağlı olarak doğru tedavi yöntemlerine başlanır. Statik böbrek sintigrafisi, her geçen gün çok sık periyotlarda kullanılmaya başlanmıştır. Teknolojinin giderek gelişmesi ve yaygınlaşmaya başlamasının beraberinde DMSA testi gibi uygulamalardan meydana gelebilecek yan etkiler ve zararlar da minimum seviyeye düşürülmeye devam etmektedir. 

DMSA Yan Etkileri

Böbrek sintigrafisi DMSA çekimi, radyasyon ortamında yapılmakta ve kişilere damar yolundan verilen radyoaktif bir madde ile yapılmasından dolayı farklı tartışmaları da beraberinde getirmektedir. DMSA sintigrafi zararları, kişiler için oldukça büyük bir merak konusudur. 

Yapılan araştırmalar, statik böbrek sintigrafisi uygulamasının kişilerde herhangi bir zarara sebep olmadığını ortaya çıkarmıştır. Vücuda verilen radyoaktif madde, kişilerin yeterli miktarda sıvı tüketimine dikkat etmesi ile birlikte kısa süre içerisinde vücuttan atılabilmektedir. Bu sebeple de statik böbrek sintigrafisi, kişilerde bir yan etkiye sebep olmamaktadır. 

Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Statik böbrek sintigrafisi sonrasında, hasta eğer evli ise birkaç gün eşi ile cinsel birliktelik yaşamaktan kaçınmalıdır. 
  • İşlemi takip eden 12 saat içerisinde kişiler ile yakın temasa girilmemesi önerilmektedir. 
  • Statik böbrek sintigrafisi sonrasında birkaç gün iyot içeren besinlerden uzak durulması gerekmektedir. 
  • Testin yapımının ardından, tuvaletten çıkarken klozet kapağı açık olmayacak biçimde sifonu çekmeli ve sifonu 2 kez çekmelisiniz. 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız