Böbreğin Yapısı ve Görevleri – Böbrekler Hangi Yapılardan Oluşur

Böbrekler, hayati önem taşıyan organlarımız arasında yer alır ve böbreğin de içini oluşturan çeşitli katmanlar bulunur. Bu katmanların yapısı ve görevleri neler

Böbreğin Yapısı ve Görevleri

Böbrek, insan vücudunda sağlı sollu iki tarafta bulunan fasulye şeklindeki organdır.  Böbreklerin oldukça önemli görevlerinin yanı sıra sistematik bir yapıya sahiptir. Vücutta iki taraflı böbreğimizin olması görevin hızlı bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. İnsan vücudundaki böbreklerden birinin çalışmaması ya da alınması kişiyi etkilemez ve normal sağlıklı çalışma şekline devam eder. Fakat tek böbrekte yaşanan sorunlarda hayati tehlikeler ortaya çıkabilir.

İki böbrekte gevşek bağ ve yağ dokusundan oluşan kapsül adı ile adlandırılan bir doku tabakasıyla kaplıdır.  4 tabakadan oluşur. Bunlar dıştan içe doğru böbrek zarı, kabuk bölgesi, piramit bölgesi ve havuzcuk bölgesi olarak sıralanırlar.

Böbrek Zarı

Böbreğin etrafını çevreleyen zar tabakasıdır. İnce yapısı olmasına rağmen sağlam ve korunaklı bir yapıya sahiptir ve görevi, böbreğin temel yapısını korumaktır. Yiyeceklerin böbreklerle olan direk temasını engeller. Mideden gelen zardan dolayı zarar gören zar dışında bulunan zarı atar ve kendini yeniler.  Yenilenen zar böbreğin zarar görmesini engeller ve bu sayede böbreğin zarar görmesinin önüne geçilerek genel yapısı ve iç bölümleri korunmuş olur.

Böbrek Kabuk Bölgesi

Böbrek zarı ile piramit olarak bölüm arasında kalan bölgedir. Tanecikli bir yapı olarak görülür ve nöfronlar ile toplayıcı damar bu yapı içerisindedir. Nöfronlar ise idrar yapımında çok sayıda önemli göreve sahiptir.

Piramit

Kişinin vücuduna göre değişiklik gösteren piramit bölgesi olarak adlandırılan bölgede 8-10 tane piramit bulunur.  Üzerlerinde idrar baloncuklarından oluşmuş delikçikler vardır. Bu sayede böbreğin çalışmasına yardımcı olur.

Damarlar

Oldukça karışık bir yapıya sahip olan damarlar, böbreğin içerisinde dağılmaktadırlar. Böbreğin beslenmesinde önemli bir görevleri bulunaktatır. Böbrekler damarların içinden geçen kanın temizlenmesini sağlarlar ve vücuttaki sıvı damarlar yardımıyla böbrek içinden geçer.

Yumacık Köprüsü

100 cm çapında olan yumacık köprüsü, ince delikli gözenekler halindedir.  Bu köprüden geçen kanın temizlenmesini sağlar ve böbreğin bu noktasında kan tam anlamıyla temizlenmiş olur.

Böbrekteki Diğer Bölgelerin Görevleri

Borucuklar

Böbreğin yapısına ait olan son bölümdür. Damarlar ile hemen hemen aynı görevi yaparlar fakat bu borular böbrekte bulunan idrarın gerekli bölgelere iletilmesine yardımcı olurlar.

Böbrek Toplardamarı

Kirli kanın böbreğe taşınma görevinin yapıldığı bölümdür.  Temizlenmesi için toplardamar tarafından böbreğe ulaştırılır.

Nefronlar

Her böbrekte 1 milyondan fazla bulunan nefronlar sayesinde kirli kan süzülür ve temizlenme işlemi başarıyla sonuçlandırılmış olur. Bu rolü sayesinde nefronlar, böbrek için hayati önem taşır.

Böbrek Atardamarı

Nefronlar tarafından temizlenen kanın vücuda tekrar verilmesini üstlenen bölümdür.  Temizlenen kan atardamar tarafından tekrar dolaşım sistemine verilir ve vücuttaki dolaşımı sağlanır.

Üreter

Vücutta biriken atık maddeler havuzcukta toplanır.  Havuzcukta toplanan atık maddeler idrar ve su ile üretere ulaştırılır ve idrar kesesine ulaşan atık maddeler oradan da üretra yoluyla vücuttan dışarı atılır.

Böbrek yapısı oldukça düzenli olup içinde bulunan diğer yardımcı organlar sayesinde idrarın ayrıştırılmasını, vücuttaki sıvının ve kanın temizlenmesini ve kan basıncının düzenli olmasını sağlar. Böbrekler iki taraflı olduğu için daha rahat ve kolay işlevlerini gerçekleştirirler. Hayati önemleri nedeniyle, böbreklerin bakımına dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde, böbreklerde taş oluşumu ya da böbrek yetmezliği gibi sorunlarla karşılaşılabilir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 3,33en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız