Böbrek Tomografisi Nedir – Böbrek Taşı Tomografisi Nasıl Çekilir

Böbrek tomografisi, böbrek taşı veya diğer böbrek rahatsızlıkları için doktor tarafından istenen bir çeşit tıbbi görüntüleme yöntemidir, nasıl ve neden çekilir?

Böbrek Tomografisi

Vücut içindeki organlarla ilgili problemlerde çok etkili ve sık kullanılan bir yöntem olan tomografi böbrek içinde şüphe duyulan sorunlarda ve idrar yolu problemlerinde kan, idrar ve ultrason sonrasında sonuca ulaşılamadığı durumlarda doktor tarafından net görüntü elde edilebilmesi amacıyla istenir.

Sorunların kesin çözümleri konusunda en iyi yöntemlerden biri olan ve net böbrek görüntüsü elde edilen bu yöntemde, sadece böbrek değil vücuttaki tüm tanıların ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde, tomografi cihazlarında da büyük gelişmeler ortaya çıkmıştır. Tomografi çekimi öncesinde uygulanan IVP tetkiki böbrekler için kullanılan radyolojik bir incelemedir.  Bu tetkik hekimler tarafından yapılmalıdır.  Karın bölgesinde bulunan organların röntgen tarafından net görünmesi mümkün olmayabilir.  Bu gibi durumlarda böbrek tomografisine başvurulur.

Böbrek Tomografisi Nasıl Çekilir

Yapılan işlem tamamıyla ağrısız ve acısız bir yöntemdir. Sadece çekim boyunca hareketsiz olarak kalmanız çekimin doğruluğu açısından önemlidir. Böbrek incelemesinde IVP adı verilen X ışınları kullanılmaktadır. Radyasyon bu çekimde en azami miktarda rol almaktadır. Damar içlerinin daha iyi görünmesini sağlayan bir ilaç uygulaması da tomografi tiplerine ve hastalık seviyelerine göre ihtiyaç duyulabilir. Bu ilaç röntgen ışığında görülebilen bir ilaçtır. Kullanılan bu ilaçların içinde “iyot” bulunur fakat kullanılan bu ileç, bazı hastalarda çok sık görülmese de alerjik reaksiyonlarla karşılaşılmasına sebep olabilir. Fakat karşılaşılabilecek bualerjik reaksiyon, kısa sürede etkisi kaybeder ve iyot barındıran bu görüntüleme ilacı idrar yoluyla vücüdu terkeder. Alerjisi olan kişilerde nadiren de olsa mide bulantısı ve döküntü görülebilir.

Saydığımız yan etkilerin dışında, ilaçlı tomografi ve böbrek taşı görüntülemesi gibi tıbbi uygulamaların herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu filmin çekimine girmeden belirli bir ön hazırlığı tamamlamak gerekir. Bu ön hazırlık sadece yetişkinler içindir ve çocuklar için herhangi bir hazırlığa ihtiyaç yoktur. Öncelikle böbrek tomografisi çekilmeden 2 gün önceden başlayarak yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerekir. Özellikle bu süre zarfı içerisinde, sigara ve içki gibi içecekler tüketilmemelidir. Böbrek tomografisinden önce hastanın bağırsak temizliği yapılır.  Çekim yapılmadan önce röntgen filmi çekilerek bağırsağın temizliği kontrol edilir.  Doktorun verdiği ilaçlar ikinci gün akşam yemeğinden 1-2 saat sonra kullanılmaya başlanır ve eğer bunun dışında herhangi bir ilaç kullanımı varsa doktora mutlaka bildirilmelidir. Çekim sonrası yetkili doktor tarafından rapor hazırlanarak hastaya verilir ve işlem tamamlanmış olur.

Böbrek tomografisi çekimi, her böbrek rahatsızlığı için çekilmeyen zahmetli ve vücudu yorucu etkileri olan bir yöntemdir. Böbrek fonksiyonlarının, idrar kanalının, mesanenin, böbrek travmasının incelenmesinin gerekli olduğu durumlarda veya bunların dışında, doktor tarafından gerekli görüldüğü durumlarda istenir.  Çekim sonrası hasta günlük işlerine devam edebilir.  Hastanın klinik olarak incelemesi sonrasında bir sorun çıkmaması durumunda bol sıvı alması önerilir.  Radyasyon riski olduğu için hamile ve hamile olma olasılığı olanların zorunlu olmadıkça bu çekimi yaptırmamaları gerekmektedir. Son olarak eğer daha önce bu tarz bir çekim yaşadıysanız bu çekimlerin raporlarını da doktora getirerek şimdiki sorunla karşılaştırılmasını talep etmek, tedavi açısından önemli olabilir. Zira, bu süre zarfı içerisinde böbreğin ne şekilde değişime uğradığını görmek, doktorun tedavi planını hazırlamasında ve ilaç kullanımını belirlemesinde önemli bir adım olacaktır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (4 oy, ortalama: 4,50en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız