Böbrek Nakli Malüliyetleri Konusunda Neler Yapılması Gerekir?

Böbrek nakli olanlar malüliyet alabilmesi için yönetmelikte bulunan tüm şartları yerine getirmelidir. Bunun içinde gerekli olan mercilerden detay öğrenilebilir.

Böbrek Nakli Nasıl Yapılır ve Diyalize Nasıl Girilir?

Böbrek nakli

Böbrekler insan yaşamında hayati anlam taşıyan organlar içinde yer alır. Özellikle kronik böbrek yetmezliğinde bilinen ve uygulanan tek yöntem organ naklidir. Kronik böbrek yetmezliği olan bazı hastalarda diyaliz uygulaması da kullanılır. Diyaliz uygulaması böbrek işlevlerinin kısmen de olsa yerine gelmesine olanak sağlamaktadır. Diyalize girecek olan böbrek hastaları sı kısıtlamaları, oldukça katı olan diyetler, seyahat etme engeli, sosyal yaşam zorlukları, iş yaşamından geri kalma gibi birçok rahatsızlık ile karşı karşıya kalmaktadır.

Çocuk olan hastalarda özellikle gelişme kon usunda birçok gerilikte ortaya çıkar. Ayrıca diyalize giren hastaların çoğunluğu birçok ilacı da bu uygulama yanında kullanmaktadır. Bu sebeplerden kaynaklı olarak da böbrek nakli işlemleri hastaların yaşamsal anlamdaki kalitelerinin artmasına olanak sağlar. Başarılı şekilde yapılacak olan böbrek nakillerinde sağlıklı yaşamak mümkündür. Böbrek nakli olan kişilerin ameliyat sonrasında da takiplerinin detaylı şekilde yapılması gerekir. Nakil öncesi ve sonrasında verici detayları, aracı detayları, hastane detayları konusunda bilgi sahibi olmak, dikkat ve özen içinde davranmak gerekir.

Yani böbrek nakli için yapılacak olan tüm işlemlerin detaylandırılması gerekir ve hastaneler konusunda detaycı olunması gerekir. Nakil işlemlerini yapan doktorun konusunda uzman olması gerekir. Ayrıca nakil uygulamasının kaç saat sürer konusunda hastaya bilgi vermesi de psikolojik açıdan hastanın rahatlaması sağlanır.

Canlı Vericiden Böbrek Nakli Almak Oldukça Kolay Olur

Dünya çapında beyin ölümü gerçekleşmiş olan kadavralardan yapılan nakiller belli sayıya ulaşmaktadır ve bu sayısı yıl bazında yavaş yavaş artmaktadır. Bundan dolayı organ nakillerinde çözüm olarak canlı vericilerden böbrek nakilleri gündeme gelmektedir. Canlı olan böbrek vericilerinin sağlıkları ve ameliyatlarının sonrasından konforunun oluşması için kapalı şekilde gerçekleştirilen böbrek ameliyatları oldukça kolay şekilde yapılmaktadır.

Laporaskopik yani kapalı şekilde yapılacak olan böbrek ameliyatlarında kişilerin vücutlarına ameliyat kesisi açılmasına izin verilmez. Bunun yerine karın açılacak olan küçük delikler kullanılmaktadır. Bu teknik son dönemlerde sık şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Kapalı şekilde yapılan ameliyatlar dünya çapında ilk defa 1995 senesinde kullanılmıştır.  Canlı vericilerden alınacak olan böbrek ameliyatları her daim kapalı yöntem ile yapılır. Bu yöntem sayesinde verici olan kişilerin de konforu en üst düzeyde sağlanmaktadır. Cerrahi işlem ile alakalı oluşabilecek olan tüm riskleri de kapalı böbrek ameliyatı en aza indirgemektedir.

Ameliyat olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda doktorlarının detay bildirmesi ve sonrasında takipte olması gerekir. Alıcı olan hastalar konusunda vericiye bilgilendirme yapılması da gerekir. Böbrek nakli olabilmek için böbrek nakil sırasına girerek gerekli şartları taşımak önemlidir.

Organ Naklinde Şartsız Malüliyet indirimi

Böbreklerin işlevini kaybetmesi sonucunda oluşan organ nakillerinde artık şartsız şekilde maluliyet sağlanmaktadır. İnsanların hayatın önemli bir yere sahip olan bağırsak, karaciğer, böbrek, akciğer, kalp nakilleri ile alakalı olarak artık malulen gerekli olan haklar getirilmiştir. Malülen emekli olan hastaların çoğunluğu böbrek nakli olmuş olan kişilerden oluşmaktadır.

Önceki dönemdeki yönetmeliklerde böbrek nakli olan hastalar yıllık olarak maluliyet hakkı almaktaydılar. Bir yıl sonra hastalıkları konusunda tekrardan değerlendirmeler yapılıyordu.  Yapılacak olan değerlendirmeler sonucunda almış oldukları emekli maaşı ve diğer hakları elinden alınabiliyordu.  Sağlık kurulundan alınan raporunda bulunan özür yüzde oranı, hak ettiği indirim olanakları da ortadan kalkıyordu.

Bundan dolayı birçok diyaliz hastası böbrekleri ile alakalı olarak nakil işlemlerinin yapılmasını istemiyordu. Son dönemde çıkan yönetmelikler sayesinde böbrek yetmezliği olanlar maaşlarını, Ötv haklarını ve diğer haklarını almış oldukları özürlü raporu ile kolay bir şekilde, hakkını kaybetmeden almaya devam etmektedir.

Özürlüdür raporunun alınabilmesi için sağlık kuruluna girmek ve devletin belirlemiş olduğu yüzdelik dilimi sınırı geçmiş olmak gerekir.

Böbrek Naklinde Malüliyet Olabilir mi?

Diyaliz tedavisi görmeyen böbrek nakli hastalarına da malüliyet hakkı getirilmiştir. Bu hastalar yeni yönetmelik kapsamında e azından bir tane komplikasyon geliştiğinde malüliyet hakkı alabilir. Bunun gerekli olan mercilere başvurulur. Emeklilik başvurusu kapsamında yönetmelik gereği istenen tüm şartların oluşması gerekmektedir. En önemli olan da şartların hastada var olmalıdır.

Böbrek hastası olanların nereye başvurması gerektiği konusunda doktorundan, diyaliz merkezinden ve internet ortamından bilgi alma şansı bulunur. Bu düzenleme ile maluliyet oranı ile maaştan faydalanan ve diyaliz uygulaması almayan hastalar sık şekilde başvurmuş olduğu diyalize daha erken başlama olayları da bu sayede engellenmektedir.  Bu sayede hem hastaların hayat kalitesi yükselecek hem de SGK’ ya düşük bir maliyet ortaya çıkaracaktır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız