Böbrek Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır

Böbrekler kanı süzerek çeşitli atık ürünleri, başta protein yapımı ve protein yıkımı sonucunda oluşan üreyi, ürik asidi su ile beraber vücuttan dışarı atar.

Böbreklerin işlevini yapamaması durumunda atıklar  vucuttan atılamayacağı için vücutta sorunlar ortaya çıkar. Böbrekler ayrıca;asit-baz dengesini sağlamak, Kan basıncını ayarlamak, Kan hacmini düzenlemek gibi işlevlere de sahiptir.

Böbrek Nakli Ameliyatı Ne Zaman İhtiyaç Olur?

Kronik böbrek yetersizliği bulunan hastalarda, böbreğin işlevi ve fonksiyonları %15′ in altına düştüğü zaman, diyaliz tedavisi veya böbrek nakli ameliyatı olmasına ihtiyaç vardır.  Diyalizişlemi, hastanın hayatını kurtarır onu hayatta tutar ancak sağlıklı bir insanın böbrek fonksiyonlarının ancak %10’unu yapabilirve haftada 2-3 kez diyalize girmek gerekmektedir. Ayrıca diyaliz işleminin,zamanla damarların hasar görmesi gibi çeşitli olumsuz sonuçları vardır.

Başarılı bir nakil işlemi sonrasında böbrek yetersizliği bulunan hasta, sağlıklı bir insanın böbrek fonksiyonlarının %70-80’ini kazanabilir. Böbrek nakli olan insanların yaşam süreleri diyaliz işlemi gören hastalara göre 13-14 yıl uzarken hayat kaliteleri de oldukça yükselir.

Nakil öncesi diyaliz süresi ne kadar kısa olursa hastanın yaşam süresi olumlu yönde etkilenir.

Nakil İçin Canlı Verici Bulunması Bekleme Süresini Kısaltıyor

Günümüzde kadavradan alınan böbreklerin ihtiyaç duyan hastalara dağıtımı Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan koordinasyon sisteminin kuralları içerisinde gerçekleştirilir. Organ nakli merkezilerine kaydolan hastaların arasından, böbreğin takılabileceği hastalar tespit edilir sonrasında sıraya göre organ uygun hastaya takılır.

Ülkemizde, kadavradan yeterince organ alınamadığı için bekleme sıraları oldukça uzun olabilmektedir. Bu sebeple canlı vericilerden alınan böbreklerle nakil işlemi daha sık gerçekleştirilmektedir. Yasalara göre hasta, ilk dört derece yakınlıktaki akrabalarından organ alabilir veya etik kurul kararınca uygun başka böbrek bulunması durumunda donör yani vericiden alabilir.

Önceden kan ve doku uyumu aranırken artık gelişen tıp ve medikal ilaçlar sayesinde kan grubunun aynı olması bile gerekmemektedir. Canlı vericilerin operasyon hakkında bilinçli olmaları için böbrek nakli ameliyatı video paylaşımları mevcut olup böbrek nakli ameliyatı izleyebilirler.

Böbrek Nakli Ameliyatının Süreci

Kadavradan böbrek nakillerinde zamana karşı bir yarış başlatılır. Beyin ölümü gerçekleşmiş vericiden böbrek çıkartılarak 4 derecenin altında soğuklukta nakledileceği kişi için bekletilir. Ancak 24 saati aşan bekleme durumlarında, böbrek nakli ameliyatı riskleri ortaya çıkabilir, nakledildikten sonra hemen çalışmaya başlamama olasılığı oluşabilir. Bu sebeple zaman çok önemlidir. Böbrek nakli ameliyatı gün ortası, gece yarısı uygun olan ilk fırsatta gerçekleştirilir.  Alıcı ameliyata hazırlanırken böbrek özel paketinden çıkarılarak nakil için uygun operasyon süreci gerçekleştirilir, damarların dikilebileceği şekilde hazırlanır. Daha sonrasında nakil süreci başlatılır.

Alıcının ameliyatı kasık bölgesinde açılan bir kesiden girilerek,bu bölgedeki atar ve toplardamarlar hazırlanır. Böbreğin damarları bu damarlara dikilerek organın kan alışverişi sağlanır. Son olarak idrar yolu idrar torbasına bağlanarak işlem sonlanır. Bunu böbrek nakli videosu çekimlerinden de görebilirsiniz.

Canlı Vericiden Süreç Planlaması Daha Sağlıklı

Canlı vericilerde süreç daha planlı ilerlemektedir.  Belirlenen tarihte, önce verici olan kişi ameliyata alınır.  Canlı vericilerin ameliyatı çoğunlukla kapalı laparoskopik yöntemiyle yapılmaktadır. Bu sayede hastada böbrek nakli ameliyatı sonrasıiyileşme süreci çok hızlı gerçekleşmekte ve ağrı daha az hissedilmektedir. Yara küçük olduğundan estetik olarak da faydalıdır.

Vericinin ameliyatının ilk kısmı tamamlanırken, yaklaşık bir saat sonrası alıcı ameliyathaneye alınır. Alıcının böbreğin takılmasına hazır hale gelmesiyle vericiden böbreğin çıkarılması aşaması denk getirilir.

Böbrek Nakil Ameliyatı Kaç Saat Sürer

Gelişen tıp teknolojisi ile eskiden 6-8 saat sürfen nakil işlemleri şimdi ortalama 1,5 – 2 saatte tamamlanabilmektedir. Böbrek nakli ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı alıcı için de verici için de aşağı yukarı aynıdır. Verici ameliyata daha erken alındığından, alıcıdan önce işlemleri tamamlanır. Operasyonun iki taraf içinde bittiği zaman dilimi bu şekliyle 3 saat olarak tanımlanabilir. Buna; ameliyat öncesi hazırlık süreci ve ameliyat sonrasında anestezi etkisinin geçmesi için beklenen süre de eklenince yaklaşık 4-5 saati bulabilir.

Diyalizin Maliyeti Devlet İçin Daha Yüksek

Türkiye’de neredeyse 30 bin böbrek hastası haftada 3 gün diyalize girerek yaşam mücadelesi verirken devlet tarafından bu hastalara, cihaz yatırımları dışında yıllık ortalama 600 milyon doların üzerinde kaynak aktarılması gerekmektedir.

Oysa yapılan araştırma sonuçlarına göre; organ nakli işlemi için devlet kasasından ilk yıl için diyalizle hemen hemen aynı miktar çıksa da sonraki yıllarda yıllık böbrek nakli ameliyatı maliyeti 10 bin dolar olarak gerçekleşmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hastanelerle yaptığı anlaşma kapsamında sigortalı böbrek hastaları artık masrafsız şekilde hastanelerden nakil operasyonları yaptırabilmektedirler.Böbrek nakli ameliyatı fiyatıyıllık 20-30 bin lira civarında seyretmektedir. Sigortalı hastalar artık bu işlemleri ücretsiz yaptırabilmektedir.


Makale beğendiniz mi? 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız