Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm ve Hangi Doktor Bakar?

Böbrek hastalıkları çağımızın sorunları arasında yerini alırken bu hastalıklara bakan uzman doktorların da farklı tedavi uygulamaları bulunmaktadır.

Böbrek Hastalıkları

Böbrekler, kandan birtakım maddeleri seçerek süzen ve böylece idrar meydana getiren organlardır. İdrarın içinde su, suda erimiş çeşitli zehirli, zehirsiz maddeler bulunan, asit tepkisi gösteren bir salgıdır. Böbrekler, organizmanın zehirli maddelerden kurtulmasını ve de kan suyunun değişmez bileşiminde kalmasını sağlar. Böbreklerin normal çalışıp çalışmadığını kan ve idrar muayeneleri yaptırarak anlaşılabilir. İdrarda bulunan bazı maddeler kanda da aynı şekilde bulunur.

Birtakım başka maddeler ise kanda yoktur, sadece ama sadece idrarda bulunur. Yani, bunları böbrek yapar. İdrar ve kan muayeneleri sonucunda, örneğin idrarda bulunması gereken zehirli maddeler kanda bulunuyor ise, böbreklerin yetersiz çalıştığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Kandaki zehirli maddelerin gittikçe artması böbrek yetmezliğinin ilerlediğini göstermektedir.

Böbrek Hastalıkları için Tedbirler

Sağlam böbrek, gündüzleri daha çok, daha sulu (yoğunluğu az) bir idrar çıkarır, geceleri de idrar koyulaşır, miktarı da azalır. Böbreklerde süzme işini yapan, nefronlardır. Bir böbrekte bir milyon kadar nefron bulunmaktadır. Bunlar yumak biçiminde bir damar ağı, kapsül ve ufak tüpler şeklindedir. Damardan kapsül içine sızan idrar ufak borucuklardan akarak böbrek haznesinde toplanır, daha sonra buradan sidik kesesine (mesane) iner.

Süzme olayının geçtiği bu nefronlarda, damarlarda ve idrar borucuklarında, dokularda, türlü hastalıklar, bozukluklar meydana gelebilmektedir. Bunlara da biz böbrek hastalıkları diyoruz. Görevlerinin önemi, doğurabilecekleri tehlikeler bakımından böbrek hastalıklarında gereken dikkat, titizlik ve ilgi ciddiyet ile gösterilmelidir. Böbrekler, fasulye biçiminde bir boşaltım organlarıdır. 10 cm boyuna kadar olabilen bu böbrekler, boşaltım sisteminin bir bölümünü oluşturmaktadırlar.

Bu organlar, başta üre olmak üzere atıkları kandan süzer ve de onları su ile birlikte idrar olarak boşaltırlar. Böbrekleri ve böbreklere etki eden bu hastalıkları inceleyen tıbbi dal nefroloji dalıdır.

Böbrek hastalıkları günümüzde pek çok kişiyi etkileyen ve yaşam kalitesini bozan bir dizi rahatsızlık olarak görülmektedir. Erken dönemde teşhisi yapılan böbrek hastalıklarında, aynı zamanda ileri aşamadaki komplikasyon riski azaltılabilir.

Toplumda böbrek hastalıkları bakımından bilinç düzeyinin artması ile beraber böbrek hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin azaltılması ve buna bağlı olarak da sakatlıkların ve bazı hastalıkların önlenmesi mümkün olabilmektedir. Bireyler kendilerinde gördükleri ya da hissettikleri böbreklerden kaynaklanan belirtileri doğru değerlendirerek, gecikmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

Günümüzde her on kişiden birini etkileyebilen böbrek hastalıkları arasında, böbrek yetmezliği, böbrek taşları, böbrek iltihabi, böbrek hastalıkları, gibi önemli rahatsızlıklar söz konusudur. Bunlar zamanında teşhis edilir ve tedavi edilir ise iyileşme olasılığı bulunabilmektedir. Aksi takdirde böbreğin kaybedilmesine kadar gidecek bir süreç yaşanabilir.

İnsanlarımızda iki adet olan böbreklerin birinin kaybı kişiyi fazla etkilemese bile, her iki böbreği etkileyen rahatsızlıklarda hastaların kesinlikle böbrek nakli olması gerekir. Günümüz şartlarında kadavradan yapılan böbrek naklinde hastaların sıraya girmesi gerekiyor. Canlı şekilde yapılan böbrek naklinde ise, aileden 4. dereceye kadar olan kişilerden uygun böbrek olur ise nakil yapılabiliyor. Bu nedenle böbrek rahatsızlığı olan kişilerin rutin kontrollerini yaptırmaları ve herhangi bir yakınması bulunuyor ise mutlaka ama mutlaka böbrek hastalıklarına bakan bölüme giderek muayene olmaları gerekmektedir. Sağlık alanında böbreklerle ilgili hastalıklara bakan bölüm dahiliye alt bilim dalı olan nefroloji ya da ürolojidir.

Başvurulacak Bölümler

Nefroloji bölümü böbrek yetmezliği ile diğer böbrek hastalıkları olan kişilerin gitmesi gereken bir bölümdür.

Üroloji bölümü ise, daha çok mesane, böbrek taşı, prostat gibi sorunlar ile ilgilenmektedir. Hastalar herhangi bir sağlık kuruluşuna gittiklerinde kendileri mutlaka ilgili bölüme yönlendirileceklerdir. Öncelikle doktorun yönlendirmesi ile, hastaların kan ve idrar örneğinden, kreatinin değerine ve glomerular filtrasyon hızına bakılmak için, laboratuvar testleri yapılmaktadır. Buna uygun şekilde daha sonra hastalar nefrolojiye ya da ürolojiye yönlendirilmektedirler.

Yani böbrek hastalıklarına nefrolog uzmanı bakmaktadır.

Böbrek rahatsızlıklarınız için hastanelerin nefroloji bölümünde muayene olabilirsiniz. Böbrek hastalıkları hangi bölüme girer ve böbrek hastalığına hangi bölüm bakar konusunda bu yazımızdan bilgi edinebilirsiniz. Böbrek hastalığı kendi içerisinde çeşitli dallara ayrılabilmektedir. Böbrek hastalığını yaşayan insanların ağrıları çekilmez bir hale geldiğinde kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.

Böbrek organında en çok meydana gelen hastalıkların başında böbrek kumu ve böbrek taşı gelmektedir. Bu tip bir hastalığa yakalanılması durumunda aşırı derecede ağrılar yaşayacağınızı da bilmenizi isteriz. Her türlü böbrek hastalıklarına nefroloji bölümü bakmaktadır. Yaşadığınız ağrılara bir son vermek istiyor iseniz, hastanelerin nefroloji servislerinden randevu alabilirsiniz. Böbrekler, vücutta bulunan en hassas organlardan birisidir. Kalıcı sorunların oluşmaması için en kısa zaman içerisinde tedavi olmanızı tavsiye edilmektedir.

Böbrek hastalıklarından korunmanın başlıca yolu yaşam tarzını değiştirmektir.

Dr. Jan Klod Kayuka

Böbrek yetmezliği belirli bir süreci aştıktan sonra diyalizin şart olduğunun altını çizen Dr. Kayuka, “Sadece diyaliz değil tabii ki transplantasyon, yani böbrek nakli de gerekebiliyor. Bu süreci uzatmak için diyet ve ilaçların büyük önemi bulunuyor.” demektedir.

Diyette kişinin alacağı tuz ile protein miktarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Jan Klod Kayuka, hastaların yaşam tarzlarını değiştirmesi gerektiğini sürekli vurgulamaktadır. Bunların başında da tabii ki sigarayı bırakmak gelmektedir. Sigaranın böbrek fonksiyonları üzerinde olumsuz etkisi, tıp dünyası tarafından artık kanıtlanmış bir hal almıştır.

“Sigara içilmesi, kronik böbrek hastalarında böbrek yetersizliği gelişmesini hızlandırır. Ayrıca, bu hastalardaki en sık ölüm nedeni olan kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini artırır. Bu nedenle sigaranın bırakılması konusunda hekimlere büyük sorumluluk düşmektedir” diyor.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 2,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız