Böbrek Alınması Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Uygulanması Nasıldır?

Böbrek ameliyatı alınması esnasında en doğru doktor ve en doğru hastane seçiminin yapılması gerekir. Bunun içinde detaylı bir şekilde araştırılma yapılır.

Böbrek Alınması Ameliyatı Nedir?

Böbrek alınması ameliyatına tıp dilinde nefrektomi ismi verilmektedir. Nefrektomi ameliyatı böbreklerin işlevlerini yerine getirmemesi sonucunda açık ya da kapalı şekilde yapılmaktadır. Böbreklerin işlevlerini tamamen kaybetmesi sonucunda insan vücudunda kalması yüksek tansiyon, kanama, taş oluşumu, idrar yolları enfeksiyonları, ağrılar oluşur. Bu komplikasyonlar gözlerde, kalpte, beyinde birçok soruna yol açmaktadır. Böbrek aldırma ameliyatı kapalı ya da açık şekilde yapılır. Bu ameliyatlar ile böbreklerin bir kısmı ya da tamamı alınabilir.

Açık böbrek alma ameliyatı; bu ameliyat genel anestezi yöntemi ile yapılır. Ameliyat ile çıkarılacak olan tek böbreğin çıkarılmasından sonra kalan tek böbrek iki böbreğinde yapması gereken işlevleri yerine getirir. Yapılacak olan açık böbrek ameliyatı esnasında hastanın yan kısmından 20 cm yakın bir kesi açılır ve ameliyat buradan yapılır. Ameliyat başlamadan önce mesaneye kateter ile ameliyat yapılacak olan kısma dren takılmalıdır.

Kapalı böbrek alma ameliyatı; bu ameliyata laparoskopik böbrek ameliyatı ismi de verilmektedir. Laparoskopi tamamen böbreklere ulaşma şeklidir. Bu ameliyatta böbreklerde büyük bir kesi açılmaz. Böbreklere ulaşmak adına 3 ila 5 adet 0,5 mm gibi küçük delikler açılır. Açılacak olan delikler en fazla 1 cm olmalıdır. Kapalı böbrek ameliyatında yan taraftan cilt içine 3 ya da 4 adet boru yerleştirilir.

Bu ameliyatta mesaneye kateter takılır ve ameliyat sonrasında bölgeye diren yerleştirilir. Kapalı böbrek ameliyatı süresi hastanın durumuna göre sürer. Açık ve kapalı böbrek ameliyatı başarı oranı tamamen aynıdır. Böbrek ameliyatlarında önemli olan doğru şekilde ve kaliteli şekilde ameliyatın gerçekleştirilmesidir. Ayrıca böbrek alıcıları için alınan böbrekler kullanılamaz.

Böbrek Alınması Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Böbrek alınması öncesinden 1 gün önce hastaların herhangi bir şey yememesi ve içmemesi gerekir. Ameliyat olmadan 1 hafta önce coraspirin ve aspirin tarzındaki kan sulandırmaya yarayan ilaçların tamamı bırakılır. Farklı ilaçların kullanımı yapılıyorsa doktora kesinlikle söylenmelidir. Ameliyat olmadan 1 gün önce doktorun tarif ettiği şekilde bağırsak temizliği yapılır.

Ameliyat çıktıktan sonra ve hastaneden taburcu olduktan sonra evde 3 gün boyunca banyo yapmamak gerekmektedir. 3 günün sonunda doktor aksi bir durum olduğunu söylemediğinde banyo yapmak serbesttir. Suyun yara yerleri ile temas halinde olmasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Banyo sonrasında mutlaka ameliyat deliklerinin en düzgün şekilde kurulanması gerekir. Böbreklerin alınmasından sonra bağırsak hareketleri hızlı ve kolay şekilde eski haline dönmeyeceği için beslenme konusunda dikkatli olmak gerekir.

Özellikle haşlama ve muhallebi tarzında beslenmek önemlidir. Doktorun verdiği ilaçlar saat, düzen ve sıra konusunda mutlaka doktorun söylediğinin dışına çıkılmadan kullanılmalıdır. İdrar çıkmada dikkatli olmak gerekir. İdrarın rengi ve miktarına dikkat edilmelidir. Bu konuda bir sıkıntı mevcut ise doktora gitmeniz gerekir. Sıvı alımının kısıtlanmaması gerekir. Sıvı alımı idrara çıkma konusunda hastaya yardımcı olacaktır. Teknoloji ve ameliyat uygulamaları gelişmiş olsa da belli bir süre kaslarınızı yoracak olan ağır hareketlerinden hepsinden kaçınmak gerekir.

Aktif bir şekilde spor yapmaya ne zaman başlayacağınızı ise doktor size söyleyecektir. Ameliyat öncesinde ameliyatın kaç saat sürdüğü, oluşabilecek olan risklerini ve ameliyat ile alakalı olan her detayı internet ortamından izle ve okuyabilirsiniz.

Böbrek Alma Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Böbrek alma ameliyatının belli başlı komplikasyonları ve riskleri bulunur. Ameliyat esnasından hastanın vücuduna verilmiş olan posizyona bağlı olarak kas ağrıları oluşabilir. Ayrıca böbreklerin damar kısımlarında kanamalar ve buna kanamalara bağlı olarak ek cerrahi işlem gerekebilmektedir. Ek cerrahi işlemler arasında;

  • Kan ihtiyacı
  • Kaburganın çıkarılması
  • Akciğer komplikasyonları
  • Böbrek kısımlarında uyuşukluk
  • Akciğerin havalanmasına katkı sağlamak adına tüp takılması
  • Karın içinde oluşabilecek olan kanama
  • Karın içinde iltihaplanma
  • Karnın iç kısmında cerahat birikmesi
  • Oluşan apselerin birikmesinden kaynaklı olarak antibiyotik tedavisi

Böbrek alınması hastası erkek ise idrara çıkma esnasından tam anlamı ile boşaltamama sıkıntısı yaşayabilir. Bu sorunun önüne geçmek adına sonda takım işlemi yapılır. Bağırsak ile alakalı olarak da komplikasyonlar gelişebilir. Bağırsakların içinde kaçaklara sebep olabilecek olan bağırsak yaralanmaları, bu yaralanmalara bağlı olarak da cerrahi işlemler gerekebilir. Ameliyattan hemen sonra bağırsaklarda genel anlamda yavaşlama ve şişlikler oluşur. Özellikle şişliklerden kaynaklı olarak mide bulantısı ve kusmalarda oluşabilmektedir.

Hastaların bazılarında yaraların zor şekilde iyileşmesi de söz konusu olabilmektedir. Kesinin bulunduğu yerin kaslarının zayıf olması, dikişlerin herhangi bir neden ile atması ve fıtık oluşması da böbrek alınması ameliyatının riskleri içinde yer almaktadır. Ameliyat bölgesinde sinir kesilmesinden kaynaklı olarak da kas güçsüzlükleri ortaya çıkabilir. Kilolu olan bay ve bayanlarda ameliyat yerinin az ya da çok şekilde açılması tamamen kiloya bağlı olarak oluşabilir. Böbrek alınması ameliyatı sonrasından idrar yollarından enfeksiyon, kan içinde enfeksiyon tarzındaki komplikasyonlar nadir bir şekilde gelişmektedir. Ameliyat sonrasında oluşabilecek olan küçücük sorunlarda bile vakit kaybı yaşamadan mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Bu genel sağlık içinde gerekli ve geçerli olan bir durumdur. Sağlık herşeyden önemlidir ve bunun için dikkatli olmak gerekir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (4 oy, ortalama: 3,25en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız