Böbrek Kumu Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek kumu küçük boyutlardaki böbrek taşlarıdır. oksalat, fosfat, ürat ve sistin adı verilen kristallerin vücutta erimemesi, birikmesi sonucunda meydana gelir.

Böbrek Kumu Nedir?

Böbrek kumu nedir

Böbrek kumu halk arasında böbrek taşı dökme olarak da bilinmektedir. Böbrek kumu minik boyutlarda olan böbrek taşlarıdır.

  • Sistin;
  • ürati;
  • fosfat;
  • oksala;

kristallerinin erimemiş şekilde idrar içine atılmasına böbrek kumu dökmek ismi verilebilir. Böbrek taşları böbrek kumlarının birleşmesinden meydana gelir. Bundan dolayı da böbrek kumu dökmek aslından böbrek taşı düşürmek ile aynı anlamdadır. İnsanlar büyük boyutlarda taşları düşürebildiği gibi, çok küçük olan taşları da düşürebilir. Böbrek taşı hastaları ve taşı olmayan kişiler belli dönemler belli miktarlarda kristaller dökmektedir. Bu kristallerin toplanması halinde ve bu şekilde düşürülmeye çalışılması halinde yoğun ve şiddetli ağrılar yaşanabilir. Böbrekten kum dökecek ya da taş dökecek olan kişilerin kısa süre içinde bir hekim ile görüşmesi gerekmektedir.

Yapılacak olan tedavi neticesinde kum ve taş dökme olayı kısa sürede sonlanır. Böbrekte olan kumu dökecek olan kişilerin bol miktarda su içmesi, A vitamini alması ve bitkisel olan kürlerden yararlanması gerekmektedir. Böbrekler de var olan kumu bitkisel kürler kısa sürede dökerken ağrılarında ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Böbrek Kumu Dökme Belirtileri Nelerdir?

Böbrekten atılacak olan kumların önemli olan belirtisi ağrıların oluşmasıdır. Bu ağrılar kişilere göre bıçak saplanırcasına ya da kolik tarzda olabilir. Yan kısımlarda hissedilen ağrılar kasık bölgelerine kadar inebilir. Ağrının yanı sıra böbrekte kum belirtisi idrarda gözlemlenen kanamadır.

Bu kanama ağrı olmadan da hissedilebilir. Böbrekte bulunan kumun üreter kanallarına düşmesinden sonra hastalara idrara çıkma ile alakalı olan sorunlar ortaya çıkmaya başlar. İdrara sıkışma, idrar kanallarında sızı ve yanma üreter kanalda bulunan böbrek kumundan kaynaklı olarak ortaya çıkar.  Böbrekte kum belirtisi ve kumu döken kişilerdeki ayırt edici belirti kusma ve bulantı olarak ortaya çıkar. Kum kanallarda tıkanmaya sebep olursa böbrek iltihabı ya da enfeksiyonu oluşur. Enfeksiyonun ya da iltihabın oluşmasından sonra yüksek ateş meydana gelir. Ayriyeten sindirim sistemine sıkıntılar meydana gelir. Böbrek kumun dökülmesinin süresi hastalara göre farklılıklar gösterebilir.

Hastaların üriner yapıları ve var olan kumum büyüklüğüne göre değişmektedir. Baz hastalarda kum dökme esnasında herhangi bir ağrı oluşmazken bazılarında ciddi düzeyde ağrılar meydana gelebilir. Küçük boyuttan olan kum tanecikleri birkaç gün içinde düşer. Büyük olan ve taş olarak adlandırılanlar ise cerrahi işlem gerektirebilir.

Böbrek Kumları Neden Oluşur?

Böbrekte kum,  ürik asit, kalsiyum ve oksalat tarzı maddelerin insan vücudundan ve idrarda olması gerekenden daha fazla bulunmasından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. İdrar içinde bulunan ve erime özelliğine sahip olan oksalat ve kalsiyum tuzlarının erimemesi sonucunda idrar birikme oluşur. Bu birikme sonucunda da kum dökme meydana gelir. Vücutta ve idrarda oksalat oluşumuna sebep olan etklenler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Şeker hastalığı
  • İdrarın asidinin azalması
  • Sarılık
  • Lösemi
  • Mide sorunları
  • Sinirlilik
  • Bağırsak sorunlarıdır.

Bu sorunların oluşmasından kaynaklı olarak kristaller oluşur. Bu kristaller bazen hiçbir belirti ve ağrı vermeden dökülebilir. Bazı durumlarda ise idrarda kanama, idrarda yanma, idrara çıkarken sızı, yanlarda ve kasıklarda ağrı şeklinde kendini belli eder. Ağrılar özellikle şiddetli ve kolik şeklinde oluşur.  Böbrek kumu dökecek olan kişilerin oluşan ağrılar için ve böbrek kumunu dökmesi için hekim ile görüşmesi en uygun olan davranış olacaktır.

Ayrıca kum ve taş ağrılarını en az seviyeye indirgemek için bitkisel olan kürler, çaylar, içecekler ve yiyecekler tercih edilmelidir.

Böbrek Kumunda İlaçlı Tedavi Nasıl Yapılır?

Böbrek kumu dökme belirtisinin ortaya çıkmasından sonraki süreçte var olan ağrılara ve diğer sıkıntılara göre hareket edilmelidir. Küçük boyutlarda olan kumlar kendiliğinden kolay şekilde vücuttan atılabilir. Vücuttan atılamayan büyük kumlar da boyut tespitinin yapılması gerekir.

İlk olarak film çekilir ve böbrekte olan kumların boyutları tespit edilir. Kumlar kendiliğinde düşebilecek olan boyutlarda ise üretereskopi tekniğinin yardımı ile idrar borusundan hastanın mesanesine giriş yapılır. Kumlar bu sayede daha küçük boyutlara getirilmek adına kırılır veya direk olarak olduğu yerden çıkartılır. Daha büyük ve sıkıntılı durumlarda böbrek ameliyatı gerekebilir. Böbrek kumları ve taşları için uygulanması gereken en önemli şey bol düzeyde su içilmesidir. Su içmek aksatılırsa ve en az düzeyde sağlanırsa, böbreklerde var olan kumlar yani sistin, ürat, fosfat ve oksalat kristalleri su olmadığından dolayı eriyemez hale gelir. Eriyemeyen kristaller zaman içinde birleşerek katılaşır ve daha büyük böbrek taşlarını ortaya çıkartır. Bu kristallerin eriyebilmeleri ve daha kolay şekilde düşebilmeleri tamamen su ile gerçekleşecektir.

Ne kadar çok su tüketilirse böbrek bu kumları bir o kadar hızlı şekilde ayrıştırır ve idrar yolu ile atar. Su tüketimin günlük 2,5 litreyi geçmesi önemlidir.

Böbrek Kumunda İlaçlı Bitkisel Nasıl Yapılır?

  • Böbrekte kum ve böbrek oluşan taş için en ideal bitkisel çözüm limon suyudur. Limon suyunun yanı sıra turp ve kereviz suyu da günlük olarak tüketilebilir. Bu suların taze şekilde sıkılıp içilmesi kum ve taş oluşumunu engellemek adına gereklidir.
  • Böbrek kumu için bitkisel çaylar tüketilmelidir. Gül, rezene, menekşe, keten tohumu tarzındaki çaylar kumların kolay şekilde dökülmesini sağlar.
  • Lahana yaprağı kısa sürede böbreklerde bulunan kumun dışarı atılmasına destek olur. Kaynatılan lahana yaprağını soğumadan böbreğinize bastırmanız gerekir.
  • Avokado yaprağı özellikle böbrek taşları konusunda fayda sağlar. Böbrek kumu ve taşları için avokado yaprağını sıcak su ile demleyin ve 10 dakika beklettikten sonra süzün. Bu karışım günlük taze olarak yapılıp içilmelidir. Ayrıca avokado yaprağını bal ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Avokado yaprağı mesanenin kanallarının rahatlamasına olanak sağladığı için kumun idrar yolu ile daha hızlı şekilde atılmasını sağlayacaktır.
  • 1 litre suyun içinde lahana yaprağı, kiraz sapı, avokado yaprağı ve mısır püskülü atılır ve kaynatılır. 15 dakika boyunca kaynatılan bu karışım süzülerek kenara alınır. Hazırlanan karışım günde 3 kez yemeklerden önce tüketilir. Her gün taze şekilde yapılmalıdır.
  • Acıbakla vücutta birikmiş olan tuzun atılması açısından tüketilmelidir. Beleyici özelliği bulunan acı bakla idrar sökülmesine ve idrar yollarının temizlenmesine olanak sağlar. Bu sayede böbrek kumun dışarıya atılması da kolaylaşır.

Böbrek Kumu Konusunda Dikkat Edilecek Noktalar

Böbreklerinde kum ve taş olan kişilerin dikkat edecekleri en önemli noktalardan bir tanesi de tuz tüketimidir. Fazla tüketilen tuz insan vücudunda su kaybına sebep olur. Kesinlikle tuzun en az düzeyde tüketilmesi gerekir. Kum ve taş sorunu olan kişilerin günlük olarak tuz alım miktarları 4 gramı geçmemelidir.

Sodyumlu gıdalar yerine potasyumu yoğun olan gıdalar tercih edilmelidir. böbreklerin sıcak tutulması da kumun çabuk dökülmesi ve oluşmaması açısından önemlidir.  Böbreklerin sıcak tutulması için sıcak su torbası kullanımı yapılabilir. Sıcak su torbası böbrek ağrılarının da en aza inmesine olanak sağlar. Özellikle kola, gazlı olan içeceklerden ve sitrar içeriği bulunan meşrubatlardan uzak kalınması gerekir.

Taze şekilde sıkılmış olan meyve suları kesinlikle tercih sebebi olmalıdır. Oksalat değeri yüksek olan çikolata, patates, kepek, çilek, ıspanak, kola ve çay tüketimi de en aza indirgenmelidir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (6 oy, ortalama: 2,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız