Böbreklerde Kortikol Kist Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek kortikal kist tek böbrekte olabildiği gibi hem sağ hem de sol böbrekte meydana gelebilir. Doğal ve cerrahi işlemler ile yok edilebilecekolan kist türüdür

Böbreklerde Kortikal Kist

Böbreklerde görülen kortikal kist sık şekilde rastlanan ve birçok kişide görülen kist çeşididir. Böbreklerde renal korteks adı verilen bölgede oluşan bir kist olduğu için bu isim verilir. Böbrekte kortikal kist yapısının dış kısma büyümesi ile sıvı dolu bir keseciğin oluşumundan meydana gelir. Kesecik sadece bir adet olmayabilir, birkaç kesecik oluşumu da kortikal kisti meydana getirir.

Böbrek kisti çeşitleri

Sol ve sağ böbrekte kortikal kistin ikisinde de aynı anda meydana gelebilir. Böbrek kortikal kistin erken zamanda teşhis edilmesi tedavi sürecinin en doğru şekilde işlemesi adına gereklidir. Böbrek kortikal kistin boyutu ve çeşidi tedavi aşamasında önemlidir.

Böbrekte basit kortikal kist ciddi boyutlarda sıkıntılar yaratmaz. Bu tarz kistler belirti göstermediği için farklı hastalıkların rutin olan kontrollerinde fark edilebilir. Böbrekte kortikal kist büyümeye başladığı zaman kişilerin sırt ve yan kısımlarında ağrı ile ortaya çıkar. Ortaya çıkan ağrı çoğunlukla donuk bir biçimde ortaya çıksa bile kistin boyutu büyümeye başladığı zaman sızılı şekilde devam eder.

Böbrekte oluşan kist büyüyerek kendini hissettirecek olan boyuta geldiğinde karın bölgesinde el yardımı ile kolay bir şekilde hissettirebilir.  Kistin oluşumu ile idrarda kan ve baloncuk, tansiyonda yükselme ortaya çıkar. Kist ağrı ile beraber bası yapmaya başlayınca ve böbrek taşları mevcut ise cerrahi işlem uygulanması gerekebilir.

Böbrekte Kortikal Kistin Nedenleri ve Kistin Tedavisi

Böbrekte kortikal kistin belli bir sebebi bulunmamaktadır. Genetik anlamdaki sorunlar, aile bireylerinin hastalık geçmişi, böbreklerde hasar oluşumu ve enfeksiyon kapılması sol böbrekte kortikal kist ve sağ böbrekte kortikal kist oluşumuna sebep olabilmektedir. Kortikal kist konusunda yapılan araştırmaların sonucuna göre erkeklerde bu sıkıntının daha çok görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Bu kist özellikle ilerleyen yaşlarda daha çok görülür. 50 yaşın üzerinde bulunan kişilerde kortikal kistin görülme riski daha çoktur ve % 50 oranında bu kist görülür. Bu kistlerin çoğunluğu tek yönlü olarak oluşur. Böbrekte kortikal kist tedavi şekli konusunda birçok yöntem bulunur.

Bu tedavi şekilleri sadece tıbbı açıdan kullanılırken, bazıları da hem tıbbi hem de bitkisel karışımlar ile fayda sağlar. Böbreklerde var olan kist küçük ve belirti göstermeyecek şekilde ise yılda 2 kez kontrol altında tutulmalıdır. Bu rahatsızlıkta kullanılacak olan ilaçlar ve bitkisel çözümler şikâyetlerin ortadan kalkması için kullanılır ve iyileşmesi adına kullanılmaz. Kullanılacak olan ilaçlar tamamen uzman olan doktor tarafından önerilmelidir ve kişiler kendileri ilaç kullanımı yapmamalıdır. Böbrekte kortikal kist tedavisi için yapılacak olan diğer bir işlemde kistin içine iğne batırarak sıvının dışarıya çıkartılmasından oluşur.

Tekrardan oluşumunu ve büyümesini tamamen durdurmak adına kist ya da kistlere alkol enjekte edilmelidir. Alkol enjektesi yapılmasına rağmen bu kist türünün içi tekrardan sıvı dolumu yapabilir. Sıvı dolumunun önüne geçmek adına devamlı olarak alkol enjekte edilmelidir. Kistin ortadan kaldırılması amacı ile kullanılan diğer bir yöntem de laparoskopik soymadır. Bu yöntem ciddi düzeyde prosedür gerektirir. Kistin açılması ile yapılacak olan işletme iki ucunda yakılması gerekir. laporoskopik soyma işlemlerinde hasta olan kişi 1 gün boyunca hastanede gözetim altında tutulur. Ayriyeten tedavi sonrasında ve tedavinin yapıldığı esnada böbreklerin tam anlamı ile temizlenmesi için 3 litre civarında su tüketimi yapılmalıdır.

Doğal Tedavi

Polikistik Böbrek Hastalığı

Böbrek kortikal kist tanısı koyulduğu andan itibaren beslenme ile alakalı olan tüm alışkanlıklar düzene sokulmalıdır. Düzensiz beslenme kistin vücutta beslenmesini ve tekrardan meydana gelmesini sağlayacaktır. Doğal olmayan kimyasalları ile işlem gören gıdalar, soda, kahve, yağlı ve baharatlı olan yiyeceklerin tamamından uzak durmak ve beslenme listesinden çıkarmak gerekir. kortikal kist tansiyonu yükselttiği için sodyumlu gıda alımından uzak durmak gerekir.

Soydum açısından yoksun olan ve düşük olan yiyeceklerin yenilmesi böbrekte oluşacak olan bası hissini en aza indirgeyecektir. Doğal yollar ile kortikal kist için yapılacak olan tedavi şekilleri bu kistin iyileşme dönemine geçtiğini göstermiştir. Doğal olan yöntemlerin kullanılması tıbbi açıdan yapılan tedaviye göre daha uzun vadede sonuç verir. Doğal yöntemler ile hazırlanmış olan ilaçlar böbrek üzerine konulmalı ve derinin emmesi beklenmelidir.

Bu emilim işlemi ile kistim küçülmesi beklenir. Ayriyeten bu tevdi şeklinin birkaç kez uygulanması gerekir. Özellikle yaşlı olanların cerrahi işlem istememesinden kaynaklı olarak doğal yöntemleri tercih ettiği gözlemlenmiştir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 2,67en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız