Böbrek Üstü Bezi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir

Böbrek üstü ameliyatı gelişen teknoloji sayesinde laporaskopik şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Yapılacak olan ameliyat sonrası kısa sürede iyileşme sağlanır.

Böbrek üstü tedavisi

Böbrek üstü ameliyatı tıp dilinde laporaskopik adrenalektomi adı ile bilinmektedir. Bu ameliyat için hastalara teşhis konulması açısından radyolojik açısından görüntülenme teknikleri kullanılır. Laporaskopik uygulama tekniğinde ameliyat öncesinde oluşabilecek olan sıkıntılar, anestezi anındaki gelişmeler ve ameliyat sonrasında oluşabilecek olan komplikasyonların tamamı düşünülür, tasarlanır ve başarı bir şekilde uygulanır.

Böbrek üstü bezi sorunlarının tam anlamı ile teşhis edilesi ve var olan sorunlar ile alakalı olarak ameliyat ve tedavi planlaması yapılması konusunda cerrahların oldukça dikkatli ve özenli olunması gerekir.

Böbrek üstü ameliyatlarında cerrahi açıdan en az hasar ve ameliyat sonrasında en az ağrı oluşası gerekir önemli ameliyat sonrasında hızlı ve kolay bir iyileşme süreci yaşamaktır.

Böbrek üstü ameliyatı yapılabilmesi için 6 cm’den daha büyük olan tümörlerde cerrahi işlemler tercih edilirken 10 cm ve daha büyük olan tümörlerde kesinlikle laparoskopik cerrahi uygulanmalıdır. 6 cm’den daha küçük olan aktif ya da aktif olmayan tümörler konusunda da laporaskopik  adrenal cerrahi uygulamalar en uygun tedavi olarak kullanılır.

Ameliyat Öncesindeki Hazırlık

Ameliyat öncesinde böbrekte bulunan tüm tümörlerin kontrol edilmesi ve gerekli olan tetkiklerin tamamen tamamlanmış olması gerekmektedir. Gerekli olan hormonal değerlendirmelerin tamamının yapılmış olması ve ameliyat ile alakalı olan planlanmasında yapılmış olması gerekir.

Ameliyattan 15 gün önce yapılması gereken tetkikler arasında; tam idrar tahlili, EKG, tam kan sayımı, açlık kan şekeri, karaciğer ile alakalı testler ve akciğer grafiği çekilir. Yüksek tansiyon hastası olan kişilerde ameliyattan önce tansiyon ile alakalı olan kontrollere başlanmalıdır. Böbrek üstü bezi ameliyatı öncesinden bir gün önce herhangi bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir.

Genel anestezi ile yapılacağı için kesinlikle yenilip içilmemesi önemlidir. Ameliyata girmeden önce stres azaltıcı olan ilaçlar hastanın isteğine göre hekim tarafından verilebilir. Yapılacak olan ameliyatın muhakkak anestezi uzmanı kontrolünde yapılması gerekir. Ameliyatta açık cerrahi ekip ve laparoskopik açık cerrahi deneyimi olan hekim bulunmalıdır. Ameliyat öncesi genel anestezi yapılacağı için idrar için sonta takılır.

Yapılacak olan ameliyat önemli bir ameliyat olduğu için seçilecek olan hastane ve hekim oldukça önemlidir. Böbrek üstü ameliyatı olmadan önce hekim, anestezi uzmanı ve hastane konusunda kapsamlı bir araştırma yapılmalıdır.

Böbrek Üstü Ameliyatı

Böbrek üstü ameliyatı esnasında hasta olan kişi 45 derece yan pozisyonda yatırılmalıdır. Ameliyat esnasında açılacak olan kesiler oldukça küçük olacaktır. Laparoskopik cerrahi işlemlerde kullanılacak olan teleskop ile ameliyat edilecek olan bölge oldukça net şekilde görüntülenebilir. Bu görüntüleme ameliyat bölgesinin 10 katı büyüklüğünde bile olabilir. Küçük olan ince ve uzun aletler yardımı ile cerrahi uygulama yapılır. Ameliyat esnasında çıkarılacak olan tümör ameliyat sırasında var olan torba içine koyulur.

Böbrek üstü ameliyatında kullanılan uygulamanın birçok avantajı bulunur. En büyük avantajı ameliyat kesinin var olmasının yerine birkaç kaç ufak delik olmasıdır. Açık cerrahi işlemlerde olduğu gibi cerrahi kesi yerinde kesinlikle fıtıklaşma riski oluşmaz. Yapılacak olan ameliyat esnasında sinirlerin ve kasların kesilmesinden kaynaklı olarak kronik olan ağrılar gelişmez.

Ayrıca ameliyat sonrasında oldukça az ağrı ile karşılaşılır. Böbrek üstü ameliyatı sonrasında hastanede yatış genelde 2 ya da 3 gündür. Kısa bir dönemde günlük yaşama ayak uydurup yaptığınız aktivitelere geri dönebilirsiniz.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız