Böbrek Taşı Kırma Makinesiyle Yapılan Ameliyat Öncesi ve Sonrası

Böbrek taşı kırma makinesi günümüzde tercih edilen uygulamalar arasında olup ağrısız bir şekilde böbrek taşlarından kurtulmanız için tavsiye edilmektedir.

Böbrek Taşı Nasıl Kırılır?

1980 yılında ilk defa kullanılan ve vücudun dışından yapılan uygulamalarla yani şok dalga ile böbrek taşı kırma yöntemi günümüzde büyük farklılıklara neden olmuştur. Daha önceleri idrar kanallarında ya da böbreklerinde taş olan ve kendiliğinden düşmesi beklenmeyen taşlar için ameliyat tekniklerine başvurulmaktaydı. Ancak bu sistemin ortaya çıkması ile ve günümüzdeki daha gelişmiş versiyonlar sayesinde böbrekte oluşan taşlar kırılabilmektedir.

Bu yöntemle böbrek taşı şok dalgalarıyla küçük parçalar haline getirilir ve idrar kanalından geçebilecek şekilde dışarı atılması amaçlanır. Bu uygulamada taş üzerinde uygulanan yıkıcı kuvvet taşları parçalar ve ince duvarlı olan damarsal yapılarda yararlanmalara sebep olabilir. Aynı durumda bu uygulamanın çok fazla tercih edilmesi organ kayıplarına da neden olabilmektedir.

Ortaya Çıkabilecek Sorunlar

Öncelikle taş parçalarının idrar yolunu tıkaması ve idrarın geçişini engellemesi aşırı böbrek ağrılarına neden olabilir. Bununla birlikte böbrekte genişlemeye sebep olacağından dolayı böbrek fonksiyonlarının da bozulmasına neden olur. Taş kırma uygulamalarında taş parçalarına bağlı sorunlarla karşılaşmamak adına farklı boyutlardaki böbrek kırma makinesi kullanılabilir. Ancak bu boyut 1,5 cm’yi geçmemelidir.

Böbrek taş kırma makinesi operasyonu yöntemleri olarak bir diğer ortaya çıkabilecek sorun, istenmeyen yan etkilerinin ortaya çıkmasıdır.  Bu yan etkilerden ilki böbrek etrafında kan birikmesidir. Bunu oluşturan risk faktörleri ise kan sulandırıcı ilaç kullanımları ve uygulanan şok dalgalarının sayısıdır.

Taş kırma yöntemleri ayrıca böbrek fonksiyonlarını da etkilemektedir. Genç dönemlerde ortaya çıkabilecek bu durum ayrıca 60 yaş ve üzerinde yüksek tansiyonu tetikler. 2 senelik bir takip sonrasında ise hipertansiyon görülme olasılığı %45 civarında seyretmektedir. Şok dalgası ile böbrek kırma uygulamaları özellikle gebe bayanlarda tercih edilmemelidir.

Yapılan araştırmalarda şok dalgası ile böbrek taşı kırdırmanın erkek ve kadın üreme organlarını etkilemediği bilinir. Farklı yan etkilerini en aza indirmek için ise uzman doktorların tavsiyeleri doğrultusunda böbrek taşı kırma makinesi tercih edilmelidir. ESWL adı verilen bu uygulamada küçük odaklı bir cihaz tarafından işlemler yapılır ve anestezi gerektirmez.

Taş Kırma Tedavisi

Seanslar halinde uygulanacak bu işlemle yaklaşık 30 ile 60 dakika arasında bir zamana ihtiyaç vardır. Seans sayısı ayrıca taşın büyüklüğü ve yerine göre değişebilir. Tedaviden önce hastalara hafif gıdalar tüketmesi önerilir. Gerektiği zaman ise bir geceden önce gaz giderici ilaçların alınması söylenir.

Tedavi sürecinden sonra çıkan idrarda kırmızı renk görülebilir. Yeteri kadar su tüketimi yapıldığında idrarın rengi de normale dönecektir. Böbrek taşları parçalandıktan sonra kum ya da toz halinde akıp gitmektedir. Bu taşların dökülmesi ağrısızdır. Yan etkileri olarak da kusma ve bulantı görülebilir.

Tedaviden sonra görülebilecek ağrılar ise ağrı kesiciler ile giderilebilir. Bazı durumlarda hastaya serum takılabilmektedir. Bazen ise hastanın ateşi çıkabilir. 38 C’nin üzerinde doktora haber vermeniz gerebilir. Tedaviye yardımcı yöntemler olarak tercih edilen bu uygulamalar ile ağrısız bir tedavi sonrası süreç geçirebilirsiniz.

Böbrek taşı kırma operasyonları sonrasında bol su tüketimi yapmak önemlidir. Zaten uygulama sonrasında doktorunuz gerekli kurallara uymanız için sizlere birçok tavsiyede bulunacak ve bu süreci kısa sürede atlatmanızı sağlayacaktır. Böbrek taşı kırma makinesiyle yapılan işlemler genel olarak bu şekildedir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız