Böbrek taşı idrar kanalından nasıl düşürülür

Böbrek taşı böbrek dahil, idrar yollarında görülebilen sert kitleler olup, oluşumlarında mineral içerikler yer almaktadır. Böbrek taşlarının oluşum nedenleri.

Böbrek taşlarının oluşum nedenleri ve mekanizmaları tam olarak bilinmemekle birlikte ailesinde böbrek taşı rahatsızlığı bulunan ve gut gibi sistematik rahatsızlığı bulunan kişilerde oluşma olasılığı oldukça yüksektir.

Böbrek taşı, kadınlara oranla erkeklerde 3 kat daha fazla görülmektedir. Böbrek taşının oluşum sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte böbrek taşı idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerde, ailesinde bu hastalık hikayesi bulunanlarda çok daha sık görülmektedir.

Böbrek Taşının Kanala Düşmesi

Tıkanmış idrar kanalı

Esas olan böbrek taşının idrar yolu ile dışarıya atılmasıdır. Bu durum taşın büyüklüğüne ve izlediği yola göre farklılıklar gösterebilmektedir. Kimi zaman kanaldan kolaylıkla dışarıya atılabilen böbrek taşı, kimi zaman da idrar yolu kanalına düşer ve kanaldaki taşın orayı tıkaması durumu görülebilir.

Böbrek taşı rahatsızlığı ortaya çıktığında taşın büyüklüğüne göre ne yapılacağına karar verilir.

5mm ye kadar olan büyüklüklerde cerrahi müdahale edilmeden bol sıvı tüketimi, ağrı kesici desteği sağlanarak önerilir ve sıvı tüketiminin artması ile taşın kanaldan düşmesi beklenir.

5 mm den büyük olan taşlar vücut dışından verilen çok dalgaları ile parçalanır ve düşmesi beklenir.

İdrar yolu ile dışarı atılamayan böbrek taşının bazı durumlarda idrar yolu kanalına düştüğü görülebilmektedir. Böbrekten taşın kanala düşmesi idrar yolu için sorun yaratabilecek bir durum olduğundan ameliyatla alınır ve sorun çözüme ulaştırılır.

İdrar Kanalından Böbrek Taşı Ameliyatı

Taşlar parçalandıktan sonra dahi düşmezse ve idrar kanalına düşüp orada kalırsa, açık ya da kapalı ameliyat yöntemleri ile bu taşların parçalanıp alınması mümkündür. Günümüz teknolojisinde artık açık ameliyatlar özellikle ürolojik rahatsızlıklarda yerini laparoskopik, yani kapalı ameliyat yöntemine bırakmıştır.

Taşın yapısı, yeri, büyüklüğü ve vücut yapısına göre birkaç yere 1 cm kadarlık kesiler ile uygulanan laparoskopik ameliyatı kapalı ameliyat olarak geçmektedir.

Açılan kesilerden laparoskopik aletler içeriye sokularak, kamera ile görüntüleme yapılarak kolaylıkla taşlara müdahale edilebilmektedir.

Kanaldaki Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?

Böbrek taşının yerinin yanında büyüklüğü de oldukça önemlidir. Büyüklüğü 5 mm nin altında olan taşlar için sıvı tüketimini artırmak, kahve ve çaydan bir süre uzak durup tuz tüketimini en aza indirmek idrar kanalındaki bu taşların düşmesine yeterlidir.

Taşın yeri neresi olursa olsun 5 mm den büyük ise mutlaka cerrahi müdahale gerekebilmektedir. İdrar yolları kanalları genişletici ilaçlar ve ağrı kesicilerle desteklenen ilaç tedavisinin sonuç verdiği durumlar da olmakla birlikte 5 mm den büyük taşlar laparoskopik kapalı ameliyat yöntemi ile açılan küçük kesilerden giriş yapılmakta, taşlar parçalanmakta ve dışarı atılmasına destek olunmaktadır.

Taşın büyüklüğü 5 mm den büyük olduğu durumlarda idrar kanalından operasyonsuz taşın düşürülmesi mümkün görünmemektedir. Şok dalgaları, laparoskopik operasyon ya da 6-7 cm lik kesikle yapılan açık ameliyatla kanaldan taşın parçalanması gerekmektedir.

Böbrek Taşı Kanalı Tıkarsa Ne Olur?

Böbrek taşının kanalı tıkaması, taşın mesane kanalına düşmesi ve orada kalması durumudur. Bu durumda aşırı ağrının yanında şişme ve sancılı idrar sorunları ile karşılaşılır.

Böbrek taşı kanala düşerse acil müdahale gerekebilir. Kanalın tıkanması kalıcı idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (9 oy, ortalama: 3,22en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız