Böbrek Taşının Olduğu Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek taşı nasıl anlaşılır, böbrek taşından kaynaklı olan belirtilerin ortaya çıkması ile anlaşılır. Ortaya çıkan belirtiler sonucunda doktora başvurulmalıdır.

Böbrek Taşı Nasıl Anlaşılır?

Böbrekte taş genelde böbreklerin orta kısmında oluşmaktadır. Bu kısım idrar toplandığı yani idrarın idrar kanalına gitmeden önce durduğu bölgedir. İdrar içinde yer alan belli başlı maddelerin zamanla kümeleşmesi ve kristalleşmesi sonucunda böbrek taşları oluşur.

Böbrek taşların idrar ile beraber kanala inmesi ve ortadan dışarı çıkması gerekmektedir. Özellikle küçük boyutlarda olan 5 mm daha küçük taşlar mesaneden idrar yardımı ile insan vücudundan sorun çıkarmadan kolay bir şekilde dışarıya atılır. Şekil itibari ile farklı olan ve 5 mm’den daha büyük olan taşlar idrar yollarından inmek isterken idrar yollarında oluşturduğu zarardan kaynaklı olarak tahriş oluşturur.

Bu tahriş ve taşın zorlanmasından kaynaklı da ortaya şiddeti yüksek olan ağrılar çıkmaktadır. Kanala giren taşların uzun süre düşmemesi sonucunda idrar yolarında tıkanmalar oluşur ve bu tıkanmalardan kaynaklı olarak acil cerrahi müdahale gerekebilir. Kendiliğinden düşmeyen taşlar için kesinlikle cerrahi işlemler gerekir. Cerrahi işlem yaptırmak istemeyen kişilerde şok dalgaları yardımı ile böbrek taşlarından kurtulabilir.

Şok dalgalarından sonra idrarın takip edilmesi ile böbrek taşlarının düştüğünü anlayabilirsiniz. Böbrek taşı olduğunu nasıl anlarız?

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Sırt, bel, karın, kasık bölgesinde şiddetli ağrılar ve baskıcı olan ağrılar
  • Aşırı düzeyde terleme
  • İdrarda koku
  • İdrarın bulanık olması
  • Sürekli olarak idrara çıkma isteği
  • İdrar yaparken oluşan sızı ve ağrı
  • İdrar renginin pembeye ya da kırmızıya dönüşmüş olması

Böbrek ağrılarının taştan kaynaklı olduğu nasıl anlarız, bunun için belli başlı testler yapılmaktadır. Bu testler sonucunda böbreklerde var olan taşların çeşidi, büyüklüğü ve ne durumda olduğu kolay şekilde anlaşılır.

Böbrek Taşının Tespit Edilmesi İçin Nasıl Testler Yapılır?

Böbreklerde oluşan taşların tespit edilmesi için birçok test uygulaması yapılır. En sık tercih edilen ve başvurulan yöntemlerden bir tanesi de idrar tahlilidir. Bu tahlil özellikle hastaların göz ile göremeyeceği kanamaların ortaya çıkması adına kullanılır. Yapılacak olan idrar incelemelerinde idrar kanalları içinde oluşabilecek olan gizli kanamalara bakılır. Ayrıca radyolojik açıdan yapılacak olan tespitler neticesinde röntgen filmlerinin kontrolleri yapılacaktır. Filmler basit şekilde çekilmenin yanı sıra doktora birçok bilgiyi de sunacaktır. Böbrekler için çekilecek olan ultrason neticesinde böbrek taşının boyutunu, yer aldığı bölgeyi, böbreklerde oluşturduğu hasarı, hasarın ne boyutlarda olduğunu görebiliriz. Böbrek ultrasonu sadece üreter kısımda yer alan taşların görüntülenmesi konusunda yetersiz kalacaktır.

Bu taşlar idrar ile böbreklerin arka kısmında kaldığı için görüntülenmemektedir. Bilgisayar desteği ile çekilecek olan tomografiler ile arka kısımda kalan taşlarda kolay ve hızlı şekilde görüntülenebilmektedir. Böbrek taşlarının tespit edilmesinden sonra doktor cerrahi işlem yapılıp yapılmayacağına karar vererek tedavi planlaması yapacaktır. Tedavi sürecinde sabırlı olmak ve doktorun söyledikleri dışına çıkmamak gerekir.

Böbrek Taşlarının Tespit Edilmesi Neden Önemlidir?

Böbrek taşlarının yerleri tam olarak tanımlanamazsa ve böbreklerde oluşturduğu zarar bilinmezse büyük sorunlar hasta olan kişiyi beklemektedir. Yapılacak olan tetkikler böbrek taşının belirlenmesi açısından önem taşımaktadır. Sintigrafi adı verilen yöntem ile de böbreklerin çalışması konusunda kontrolleri yapılır. Çünkü böbrek taşları böbreklerin çalışmasını da etkilemektedir.

Böbrek taşları yerinde sabit şekilde kalan taşlar olmadığından dolayı idrar yollarına kadar inebilir. Taş küçük ise idrar yolundan kolay ve hızlı şekilde dışarıya atılır ama taş büyük ise tıkanmalara sebep olarak kan gelebilir. Büyük taşların hareket etmesi sonucunda bulunduğu bölgedeki dokulara ve hücrelere kesinlikle zarar verir. Özellikle de tırtıklı yapıya sahip olan taşlar ciddi düzeyde doku hasarına yol açar. Bu durumda kanama oluşur ve kesinlikle doktora başvurulması gerekmektedir.  Böbreklerde oluşan taşlar için ilaçlı tedavi uygulaması yapılabildiği gibi bitkisel karışımlardan yapılan kürler ile de tedavi yapılabilir. İlaç ile yapılacak olan tedavi de de bitkisel olarak yapılacak olan tedavi de de taşın boyutu önemlidir.

Büyük olan taşlar için cerrahi işlem uygulamaları tercih edilir. Tedavi seçenekleri arasında ameliyat, şok dalgaları ile böbrek taşı kırma işlemi ve üreter kanalda böbrek taşı alma işlemleri bulunmaktadır.

Yapılacak olan tedavi taşın boyutuna, yapısına ve bulunduğu bölgeye göre değişebilmektedir. Yani taş ile alakalı olarak yapılacak olan tedavi planlaması tamamen doktor tarafından yapılır. Önemli olan belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurmaktır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız