Böbrek Taşı ve Gaz Oluşumu? Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Böbrek taşlarıyla ilgili son zamanlarda sorulan sorulardan biri de vücutta gaz oluşumuna neden olup olmadığıdır. Bu anlamda birçok bilgi paylaşılmaktadır.

Böbrek Taşı ve Gaz Oluşumu

İnsanlarda zaman zaman gaz oluşumu görülebilmektedir. Bu durum, geğirti şeklinde ya da anüs yolu ile de olabilmektedir. Sindirim sistemleri yemek borusu, ince bağırsak, kalın bağırsak ve mideden oluşmaktadır. Burada oluşan gazın ise iki sebebi vardır.

Birincisi yutulan havadır. İkincisi ise kalın bağırsakta bulunan zararsız bakterilerin sindiremediği bazı gıdalarda bozulma yapmasıdır. Mide gazının en önemli nedeni, halk dilinde hava yutma olayı denilen aerofajidir. Bu hava bazen normalden daha fazla yutulmaktadır. Midede bulunan gazın genellikle büyük çoğunluğu geğirme ile ortaya çıkmaktadır.

Fakat bir kısmı da mideden kalın bağırsaklara geçip, makat yolu ile çıkabilmektedir. İnsan vücudu bazen şeker, nişasta gibi karbonatları ve bazı lifleri bağırsakta bulunan enzim yüzünden sindirememekte.  Sindirilemeyen gıdalar da kalın bağırsağa geçip, kalın bağırsakta bulunan zararsız bakteriler tarafından bozulmaktadır.

Yağlar ve proteinler çok fazla gaza sebep olmadığı halde, yüksek karbonhidrat içeren besinler daha çok gaz yapmaktadırlar.  Bir insanın günde 14 sefer gaz çıkarması normal bir durumdur. Bunun dışında gaz sancıları ve gaz çıkarma pek çok hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu nedenle uzun süren rahatsızlık halinde hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir. Böylelikle hastanın yediği şeyler ile şikâyetlerinin bir biri ile ilgisi olup olmadığı araştırılır.

En Çok Hangi Yaşlarda Görülür?

Midede oluşan şişlik ve uzun süre devam eden gaz gibi şikâyetler özellikle de 50 yaşın üzerinde olan yetişkinler için kalın bağırsak kanserinin habercisi olabilmektedir. Şikâyetçi olan hastanın ailesinde bağırsak kanseri olan var ise bu ihtimal daha da artmaktadır. Bunun dışında nedeni belli olmayan ani kilo kaybı, ishal veya gaitasında kan görülen kişiler de çok dikkatli bir şekilde incelenmelidirler.  Böyle bir ihtimalde, hastanın bağırsakları ışıklı kamera ile incelenip, yani hastaya kolonoskopi yapılmalıdır. Bunların dışında konunun başlığı olan böbrek taşı gaz yapar mı sorusuna da cevap evet olacaktır. Bağırsak tıkanması, bakteriyel çoğalma, böbrek taşı ve çölyak ile laktoz eksikliği gibi bağırsakların kendisinden oluşan hastalıklar da vücutta şişkinliğe ve aşırı gaza neden olabilmektedir. Yani, gaz şişkinliğinin altında basit nedenlerin dışında ciddi hastalıklar da yatabilmektedir. Bu yüzden gaz ve şişkinlik önemsenmeli ve neden kaynaklandığının araştırılması gerekmektedir.

Böbrek taşları nedeni ile çekilen o şiddetli sancıların kaynağı aslında böbrekler değildir. Böbrek taşları böbreklerde durduğu sürece herhangi bir sancıya neden olmazlar. Fakat böbrekten çıkıp harekete geçtiklerinde sancılar oluşmaya başlar.  Böbrek taşı idrar kesesine doğru, idrar yolunda ilerlemeye başladığında yoğun ve keskin bir sancıya sebep olurlar.

Böbrek taşlarının sebep olduğu bu sancılar, oldukça şiddetli olabilmektedir. Sancı sürekli değildir. Ara ara gelir ve geldiğinde ağrısı olan hasta yerinde duramaz. Bu ağrılar bazen bulantı ve kusmaya neden olacak kadar güçlü hissedilen ağrılardır. Sağlıklı böbreklere sahip olmak için bol bol sıvı tüketilmeli, özellikle de su içilmelidir. Beslenirken hazır ve tuzlu gıdalardan kaçınıp, bol miktarda meyve ve sebze tüketilmelidir. Tam tahıllı gıdaları da tüketmek faydalı olacaktır.

Vücudun ve böbreklerin sağlığı için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Vücuda en uygun olan kiloya inilmeli ve inilen bu kilo böbreklerin sağlığı için korunmalıdır. Sigara ve alkolden oldukça uzak durulmalıdır. Çünkü ve sigara ve alkol yolu ile vücuda giren zararlı maddelerin atılması için böbreklerin ekstra bir çaba sarf etmesi gerekmektedir. Bu da böbreklerin daha çok yorulacağı anlamına gelmektedir. Tansiyona da oldukça dikkat edilmelidir. Böbrek taşı ile gaz belirtileri arasında doğru orantı olmakla beraber nasıl giderilir sorusuna da bu şekilde yanıtlar verilebilir. Ayrıca Böbrek taşı gaz yaparmı sorusuna da verilecek en uygun cevaplar bu şekildedir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız