Böbrek Taşı Düşürmeye İyi Gelen Faktörler Nelerdir, Nelere Dikkat Edil

Taş düşürmeye ne iyi gelir, özellikle su tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekir. Günlük olarak 2 litrenin üzerinde su içilmesi böbrekleri destekler.

Böbrek Taşı Düşürmeye Ne İyi Gelir?

Böbrek taşı düşürmek için ya da kum dökmeye fayda sağlayan birçok bitkisel karışım bulunur. Bu karışımların yanı sıra beslenmeye dikkat etmek ve günlük aktivitelere dikkat etmek gerekir. Böbrek taşını düşürmeye yarayan detaylar arasında;

Lifli Besinler Tüketin

Yeni taş ve kum oluşumunun önüne geçmek için dengeli ve düzenli şekilde beslenmek gerekir. Lif içeriği yüksek olan besinler ve etkileri ile oluşumu engelleyen meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerekir. Ayriyeten oksalat açısından zengin olan buğday kepeği, ceviz, siyah çay, kakao ve ıspanak tüketiminden uzak durmak gerekir. Oksalat böbrek taşı oluşumunu desteklerken taş düşürme açısından iyi gelmeyecektir. Beslenmesine dikkat eden kişileri ve sıvı alımına dikkat eden kişiler böbrek taşlarının düşmesine katkıda bulunur.

Hızlı Kilo Kaybından Korkun ve Bol Sıvı Alın

Böbrek taşı olan kişilerin hızlı ve kolay şekilde kilo vermeleri sakıncalıdır. Kilo kaybı böbreklerin zarar görmesine sebebiyet verebilir. Hızlı kilo vermek yerine düzenli egzersiz hareketleri taş konusunda fayda sağlar. Günlük olarak yapılacak olan hareketler ve yürüyüş bu anlamda sizlere yardımcı olacaktır. Böbrek taşının bitkisel kürlerle ve bitkisel çaylar ile düşürülebilmesi için 5 mm daha küçük olması gerekir. Bu boyuttan büyük olan taşlar için cerrahi müdahale gerekebilir. Hareket etmek ve bol düzeyde sıvı tüketimi yapmak taşların düşmesine yardımcı olur. Bol sıvı alımında aşırıya kaçmamak gerekir. Günlük olarak 4 ila 5 litre sıvı tüketimi böbreklerin yorulmasına sebebiyet verir.

Böbrek Taşlarında Bitkisel Tedavi Etkili midir?

Bitkilerin bazıları böbrekleri çalıştırmakta önemli bir rol oynar. Böbreklerin çalıştırılması ile 5 m ve altında olan taşların düşmesi kolaylaşır. Bu anlamda hastaların doktor kontrolünde bu bitkileri kullanması doğru olacaktır. Çünkü bazı bitkiler insanlarda yan etkiler oluşturarak daha büyük zararlar ortaya çıkartabilir. Yapılan araştırmalar limonatanın böbrek taşı oluşumunda ve var olan böbrek taşlarını düşürmede fayda sağladığını ortaya çıkartmıştır. Böbrek taşı için içilecek olan günlük 2,5 litre suyun miktarına dâhil edilmeden limonata tüketimi yapılmalıdır. Limonata böbrek taşlarının erimesine olanak sağlayan bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra avakoda kürü, limon ve zeytinyağı ile hazırlanan kürler de düzenli ve aksatılmadan kullanıldığından fayda sağlayacaktır. Limonata dışında greyfurt da böbrek taşları için faydalı olan bir meyvedir. Sıkarak tüketilmesi gereken greyfurt suyunun günde bir bardak ve mevsiminde tüketilmesi uygundur. Greyfurt böbreklerin filtreleme işlemlerine de katkı sağlayarak genel anlamda böbrek sağlığını korumaktadır. Taş kendisini belli etmeden uzun süre insan hayatında yer alabilir. Belirtileri ortaya çıktığı an doktora başvurulması gerekmektedir.

Böbrekler İçin Kullanılabilecek Bitkisel Ürünler

  • Limonsuyu ile zeytinyağı; limon içinde bulunan sitrik asit böbrek taşlarının düşürülmesine olanak sağlar. 4 yemek kaşığı taze limon suyunun içine 4 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. İlk olarak bol su için ve ardından bu karışımı için. 3 gün boyunca günde 3 kez bu karışım içilmelidir.
  • Elma sirkesi; elma sirkesi içimi böbreklerde bulunan taşların eritilmesini sağlar. Ayrıca böbrek taşına yakalanma riskini de azaltır. Günde 2 yemek kaşığı elma sirkesini 5 gün boyunca içmelisiniz.
  • Nar; nar suyu ve nar taneleri böbrek taşlarının dışarıya atılmasına ve böbreklerde oluşan hasarların onarılmasına yardımcı olur. Günde 1 adet mevsiminde nar yemek yeterli olacaktır.
  • Isırgan yaprağı; ısırgan yaprağı kullanımı mesanenin çalışmasını teşvik eder ve idrar çıkışının daha kolay yapılmasını sağlar. Ayrıca ısırgan otu idrarda bakterilerin ve taşların oluşumunu da engellemektedir. 2 bardak suyun içine 2 yemek kaşığı ısırgan ekleyin ve 10 dakika boyunca kaynatın. Demlenmesinin ardından süzün ve günde 2 su bardağı tüketin. 10 gün boyunca tekrarlanmalıdır.
  • Fasulye; bu sebze lif açısından zengin olan bir sebzedir. Bundan dolayı da sindirim sisteminde ve böbreklere fayda sağlar. Düzenli şekilde tüketildiğinde ise böbrek taşlarının oluşmasını engeller.
  • Kereviz; 1 su bardağı haşlanmış olan kerevizin suyunda anti spazamadik özelliği bulunur. Bu özelliğinden kaynaklı olarak da böbrek taşlarından kaynaklı olarak da böbrek taşlarının oluşturduğu ağrıları ortadan kaldırır.
  • Karpuz; su deposu olan karpuz sıvı alımı açısından fayda sağlar. Ayrıca idrardaki asit düzeyini dengede tutarak düzenli bir şekilde idrara çıkılmasını sağlar.
  • Fesleğen; böbrek sağlığını ve idrar yollarında bulunan enfeksiyonlara iyi gelir.

Böbrek Taşları İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Böbrek taşları hiç belirti vermeyebilir ya da çok şiddetli ağrılar ile insanları oldukça rahatsız edebilirler. Böbrek taşları çocuklarda huzursuzluk ve kusma gibi belirtiler ile ortaya çıkarken, büyüklerde idrarda kanama ve yanlarda ağrı ile ortaya çıkabilir. Ağrılar idrar yollarında bulunan enfeksiyonlar ile birleştiğinde daha sorunlu bir durum içine girmenizi sağlar. Bundan dolayı böbrek taşı olan kişilerin idrar yolları enfeksiyonu kapmaması gerekir. Taş düşürme döneminde hijyen açısından dikkatli olmak ve idrar yolu enfeksiyonu için mutlaka doktora gitmek gerekir. Taş oluşumu açısından yaşam tarzı, sıvı alımı ve beslenme oldukça önemlidir. Özellikle diyet olan ürünler üriner sistemde daha çok taş oluşumuna sebep olur. Diyet dönemlerin diyet ürünleri yerine daha az yemeli ve yediklerinizin kalorisine dikkat etmelisiniz. Diyet dönemlerin özellikle yürüme ve egzersiz ile böbrek sağlığı desteklenmelidir. Dikkat edilecek olan başka detaylar;

  • Tuz tüketimine dikkat etmek gerekir. Tuzun daha tüketilmesi böbreklerin yorulmasının önüne geçer.
  • Doymuş olan yağlardan uzak durmak gerekir. Bunun yerine omega 3 içeren besinlerin tüketilmesi daha sağlıklıdır.
  • Süt ürünleri aşırıya kaçmamak şartıyla tüketilmelidir. Özellikle aşırı tuzlu olan süt ürünlerinden uzak durmak gerekir.
  • Karbonhidrat konusunda aşırıya kaçmamak önemlidir.
  • Özellikle oksalat açısından zengin olan kakao, çikolata, ıspanak ve pancar tarzındaki yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Oksalat taş oluşumuna sebep olur.

Böbrek Taşları İçin Tedavi Şekilleri

Şok dalgaları ile böbrek taşı kırma ( ESWL ); böbrek taşlarında dışarı atılma işlemlerinde sık şekilde tercih edilen bir yöntemdir. Kullanılan şok dalgaları ile taşlar kırılır ve idrar yoluna atılması beklenmelidir.  İdrar yollarına taşların düşmesi uzun bir süre alabilir. Bundan dolayı kırılan taşlar idrar yollarında tıkanmalara sebep olur ve ek tedaviler gerekebilir.

Üreteroskopi ( URS ); üreter kanal içine giren taşlar idrar yolundan dışarı çıkmazsa ve düşmezse tercih edilen bir yöntemdir. Üreteskop adı verilen alet ile idrar yollarından girilir lazer ya da bir başka enerji kaynağı ile taşlar kırılır.

Perkütan Nefrolitotripsi (PCNL ); büyük olan böbrek taşları ve ESWL yöntemi ile kırılamayan böbrek taşları için kullanılır. Hastanın bel kısmından 1 cm’lik bir kesi açılması ile işlem uygulanır. Buradan endoskopik yol ile girilir ve gerekli olan enerji kaynakları ile taşlar kırılır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 3,33en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız