Boyutuna Göre Böbrek Taşları ve Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Böbrek taşları boyutlarına göre belirli tedavi aşamalarından geçerek uygulanır. Bazen kendiliğinden düşen bu taşlar bazen de cerrahi operasyonlarla alınabilir.

Böbrek Taşı Tedavileri

Böbrek taşları, böbrek kanallarında oluşur ve sert yapılı kitleler halinde seyreder. Ayrıca böbrek taşlarının oluşma sebeplerinin de incelenmesi gerekiyor.

Çeşitli böbrek hastalıkların yanı sıra idrar yollarında oluşan sorunlar ve ailesel böbrek hastalığına yatkınlık gibi durumlar böbrek taşının ortaya çıkmasında etkili bir şekilde rol oynar.

Böbrek taşı tanısının konulabilmesi için farklı görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Böbrek taşlarının görüntülenmesi için sadece röntgen uygulamasının yeterli olmadığı ve bilgisayarlı tomografinin çekilmesi de gerekebilir.

İdrarı koruyan bazı maddelerin vücutta eksik olarak bulunması ile de böbrek taşı oluşabileceği için gelişen tıpta tüm tetkiklerin kullanıldığı bilinir.

Böbrek Taşlarının Oluşum Süreci

Böbrek taşları daha çok sıcak bölgelerde yaşayan kişilerde görülür. Çünkü aşırı bir şekilde vücuda giren güneş ışınlarının etkisiyle D vitamini sentezi artırılır ve kalsiyum üretimi vücuttan daha çok emilir. Böbrekte oluşan bu maddeler idrar yoluyla fazlasıyla atıldığı için kalsiyum taşları oluşur ve toplumumuzda da sıklıkla görülen bir hastalık haline gelmiştir.

Böbrek taşları sistin, kalsiyum, strüvit, ürik asit taşları şeklinde oluşur. Her bir taşın farklı bir oluşum süreci ve özelliği bulunur. Kalsiyum taşları en çok görülen böbrek taşlarıdır ve daha çok 20 ile 30 yaş arası erkeklerde görülmektedir.

Sistin taşları ise idrarda sistin maddesinin bulunmasıyla ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır. Strüvit taşları ise strüvit mineralinin böbreklerde birikmesiyle ortaya çıkar. Bu taşlar daha çok kadınlarda görüşmektedir.

Ürik asit taşları gut hastalığı olanlarda ve kemoterapi tedavisi görenlerde yaygındır. Böbrek taşı daha büyük oranda idrarda yer alan maddelerin yoğunluğundan kaynaklanarak ortaya çıkar. Gerekli tedbirlerin alınmasıyla da kısa sürede tedavi edilebilir. Özellikle de yetersiz sıvı tüketimi böbreklerdeki taş oluşumunu tetikler.

Böbrek Taşı Düşürme Yöntemleri

Böbrek taşının var olup olmadığını görmek için doktorlar laboratuvar tekniklerinden yararlanmaktadır. Ayrıca röntgengrafi ve ultrasonografi den de yararlanılmaktadır. Böbrek taşlarının görüntülenemediği durumlarda ise bilgisayarlı tomografiler kesin tanıyı sunmakta ve taşı düşürmek için gerekli müdahalelerin başlamasını sağlamaktadır.

Genel olarak 1, 2, 3, 4, 5 veya 6 mm böbrek taşı doktor tavsiyeleriyle farklı müdahalelere gerek kalmadan düşmektedir. Bu yüzden bol bol su tüketimi yapılmalı ve kafeinli ürünlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapılmalı ve bol yürüyüşlerle desteklenmelidir. Gerekli önlemlerin alınmasıyla beraber 2 mm , 3 mm ve 6 mm’ye kadar olan taşlar kısa sürede düşmektedir.

7, 8 ,9 ,10, 11 veya 12 mm Böbrek taşı arasında ise hastalar ise bir süre gerekli tedavileri gördükten sonra cerrahi müdahaleler ile böbrek taşlarından kurtulabilir. Çünkü belirli bir boyuta ulaşan böbrek taşlarının farklı hastalıklara da davetiye çıkarmaması için cerrahi müdahaleler ile alınması gerekmektedir.

Günümüzde ağrı kesiciler ve bol sıvı alımı ile kendiliğinden düşebilecek olan böbrek taşları 8 mm’den büyük olduğunda vücut dışından verilen şok dalgaları ile kırılır ve idrar yoluyla atılması sağlanır. Bunun yanında Üretoroskop adı verilen cihazlarla da üreter kanalı içinde görüntülenme yapılır ve bu mercek yardımıyla tedavi süreci başlatılır.

Hastalar bu süreçte sağlıklı beslenmeli ve daha çok okzalat bakımından zengin olan ceviz, kakao ve ıspanağın yanı sıra buğday kepeği ve çay yaprağı tüketmelidir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (9 oy, ortalama: 3,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız