Poli Üri Nedir, Neden Kaynaklanır, Tedavisi Nasıl, Ne Şekilde Yapılır

Poliüri tedavisi için bu sorunun neden kaynaklandığı araştırılır. Bu araştırmanın ardından doktor hastanın genel sağlık durumuna göre tedavi planlar.

Poliüri Nedir?

İnsanların vücudunun normalden daha çok idrar üretmesi, normalden daha çok idrara çıkma ve vücuttan gerekli olan idrarı atamama durumuna poliüri adı verilir. Bu rahatsızlık birçok kişinin başına gelebileceği gibi oldukça yaygın olan bir sorundur. Normal ve sağlıklı olan bir insan günlük 800 ila 1200 mililitre arasında idrara çıkar. İdrara çıkma durumu yaşa, cinsiyete ve genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir ama uzmanlar tarafından 2000 mililitre altında olduğu süre zarfınca normal olarak kabul edilmektedir. İdrar hacminin günlük olarak 2.500 mililitre üzerine çıkması sonucunda poliüri meydana gelir. Yaygın olarak görülen bu rahatsızlık farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu sebepler arasında ciddi hastalıklar da olabileceğinden dolayı ortaya çıktığında dikkatli bir şekilde takip edip vakit kaybı yaşamadan uzmana başvurmak gerekmektedir.

Bu durum insanlar tarafından hemen fark edilmez. Bu sorun ile baş başa kalan kişiler çoğunlukla gece yaşadıklarından kaynaklı olarak farkına varır. Gebelik, siroz, karaciğer yetmezliği, sinir zedelenmeleri, şeker hastalığı ve enfeksiyondan kaynaklı olarak ortaya da çıkabilmektedir.

Poliüri Nedenleri Nelerdir?

  • Kahve, kola ve alkol tarzındaki üretik içecekler sık şekilde idrara çıkmaya sebep olur. Bu tarz durumda fazla düzeyde sıvı tüketiminden kaynaklı olarak daha çok idrar üretilmektedir. İdrarın normalden çok üretilmesi sağlık sorunlarının olabileceğine işaret eder.
  • İlaçlar, ilaç kullanımında dozun değiştirilmesi ya da yeni başlanmış olan ilaçlar aşırı idrar üretimine sebep olabilir. İdrarından farklılıklar gören kişilerin ve ilaç kullanımı yapan kişilerin mutlaka uzmana başvurması gerekir.
  • Testler, özellikle bilgisayarlı tarama testleri aşırı düzeyde idrar üretmeye sebep olabilir. Ortaya çıkan bu durumunun 1 gün içinde geçmesi gerekir. Devam ediyorsa mutlaka konusunda uzman olan bir doktora başvurması gerekmektedir.
  • Hastalıklar, var olan bazı hastalıklar poliüri sorununa sebep olabilmektedir. Gebelik, karaciğer zedelenmesi, siroz, sinir zedelenmesi, idrar yolu enfeksiyonu, psikojenik polidipsi, böbrek yetmezliği, orak hücreli olan anemi ve şeker hastalıkları sık şekilde idrara çıkmaya sebep olan hastalıkların başında gelmektedir.
  • Birçok hastalığın belirtisi içinde yer alan sık şekilde sık şekilde idrara çıkma ile alakalı mutlaka uzman bir doktora başvuru yaparak tedavisine başlaması gerekir.

Poliüri İçin Yapılacak Testler ve Tedavi

Poliüri teşhisi için doktorun aşağıda bulunan testleri yapması gerekmektedir. Bu testler;

  • Doktor hastalarından detaylı şekilde genel sağlık geçmişini ister. Buna raporlar da dâhildir. Kullanılan ilaçlar, idrar sorunları, uyku düzeni sorunu ve diğer sıkıntıların tamamı anlatılmalıdır.
  • Fiziki anlamda muayene yapılacaktır. Bir sorun olup olmadığını belirlemek adına böbrek ve kalp ile alakalı testler ve tetkikler yapılır.
  • Süt ürünlerinin belli bir süre tüketilmemesi istenir. Sağlık ile alakalı sorunun ortaya çıkarılması adına hastalardan idrara çıktıkları zamanlar, idrarlarının miktarları ve tüketmiş oldukları sıvı miktarının tutulması istenir. Not alma detaylı şekilde olmalıdır.
  • Hastada böbrek sorunu, anormallik ve enfeksiyon sorunu olup olmadığını anlamak adına görüntüleme uygulamaları ve idrar tahlili ile alakalı testler istenir.
  • Doktorun ihtiyaç duymasına göre endoskopi, ultrason, uyku çalışması ve mesane taraması tarzındaki testlerde istenebilir.

Tedavi Aşamaları;

  • Özellikle kafein ve alkol ilk sırada olmak üzere sıvı ile alakalı olan alımların azaltılması gerekmektedir. Özellikle akşam saatlerinde sıvı alımları en aza indirgenmelidir.
  • Genel anlamdaki sağlık durumu ile alakalı olarak ve gün içinde yapılacak olan sıvı salgılaması ile alakalı olarak egzersiz yapılması gerekir. Egzersiz yapmadan önce bunu doktorunuza iletmeli ve onun söylediklerine dikkat etmelisiniz.
  • Bacaklarda oluşabilecek olan ödemlere ve sıvı tutulumlarının önüne geçmek adına kompres özelliği olan çorap kullanımı yapılmalıdır.
  • Özellikle bacaklarda oluşan sıvı birikmesinin önüne geçmek için öğle yemeklerinden sonra bacakları yarım saat yukarıda tutmak gerekmektedir. Bacakları yüksek seviye tutmanın etkin bir hal alması için kalp seviyesinde olmasına dikkat etmek gerekmektedir.
  • Doktorun tedavi amaçlı verdiği ilaçların alım zamanlarını kesinlikle atlamamak gerekir. Bu ilcaların bazıları akşam kullanılır ve yatmadan önce idrara çıkmaya olanak sağlar.
  • Tedavi süresinde doktorun tüm söyledikleri dikkate alınmalı ve yapılması istediği her şey detaylı şekilde yapılmalıdır. Önemli olan tedavinin başarılı geçmesi olduğu için plan dışına çıkılmadan hareket edilmesidir. Ayrıca idrar ile alakalı olarak yaşanacak olan her türlü sorunda mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız