Böbrek Lezyonları Nedir Böbrek Lezyonu Türleri Nelerdir

Vücudumuzdaki hayati organlardan olan böbrek üzerinde oluşabilecek lezyonlar, lezyonların türleri nelerdir, tedavi yöntemleri nelerdir, farkına nasıl varılır

Böbrek Lezyonu Nedir

Günümüz yoğun hayat ve iş temposu nedeniyle ortaya birçok sağlık sorunu çıkmakta ve bunlardan en çok etkilenen iç organların başında da böbreklerimiz gelmektedir. Böbreklerde taş, böbrek yetmezliği, kist oluşumu, tümör oluşumu gibi bir çok tehlike ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu hastalıklara yol açan temel şey ise, lezyon denilen ve hücrelerdeki bozukluk ya da yara anlamına gelen kitleler ya da başka deyişle, bozulmuş hücrelerdir.

Böbrek lezyonları genel olarak 1 cm’den küçük, geneli ise 5 mm civarlarındadır. Bu küçük bozulmuş hücrelerin etkisi çok büyük olabilmekte ve büyük hastalıklara yol açabilmektedirler. Birçok çeşidi olan böbrek lezyonlarının en çok bilinen çeşitleri, kistik lezyon, hipodens lezyon, solid lezyon, hipokoik lezyon ve nodüler lezyondur.

Bu lezyonlar değişik tiplerde, boyutlarda ve farklı bölgelerde ortaya çıkabilmektedirler.

Böbrek Lezyonu Türleri

Böreklerde bir çok rahatsızlığa yol açabilen böbrek lezyonları, çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Bazı lezyonlar zamanla büyüyebilse de bazıları yıllar boyunca yanı boyutta kalabilmektedirler. Lezyonlar hakkında konuşmak için, bahsedilen lezyonun iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu bilmek ve boyutlarını iyi anlamak gerekiyor. En yaygınından en az rastlananına, en büyüğünden en küçüğüne kadar, birçok çeşitte ve farklı tiplerde lezyonlarla karşılaşabilirsiniz. Bu lezyonlar hakkında detaylı bilgilendirmeyi yazının devamında bulabilirsiniz.

Kistik Böbrek Lezyonları

Böbreklerde ortaya çıkabilen lezyonların en çok karşılaşılan türlerinden biri, kistik lezyonlardır. Böbrek kistleri denilen kistik böbrek lezyonlarının çok sayıda yani polikistik olanları genel olarak kilo kaybı, idrarda kanama, hipertansiyon ve baş ağrısı gibi belirtiler ile kendini gösterir.

Fakat basit kistik lezyonları yani bir veya iki lezyondan oluşan türleri, büyüyene kadar belirti göstermez ve tesadüfen bulunabilir. En bilinen sebepleri de idrar yollarındaki bozukluk nedeniyle geride idrar birikmesidir. Tedavi edilebilmesi için uygulanan çözümler yetersiz kalabilmekte ve tekrar ortaya çıkabilmektedirler. 5 cm büyüklüğüne erişen kistik böbrek lezyonları iğne ile boşaltılabilir ve ameliyatla sorun tamamen ortadan kaldırılmadıkça, tekrarlama olasılığı yüksektir. Polistik böbrek lezyonlarında ise tedavi daha zordur ve böbrek nakline kadar gidebilmektedir.

Diyaliz veya daha basit seviyede olanlar için diyet şeklindeki tedaviler de uygulanabilir.

Böbrekte Hipodens Lezyon Nedir

Hipodens lezyonlar genel olarak karaciğerde görülse de böbrekte de ortaya çıkan türleri bulunmaktadır. Genellikle mr veya ultrason yoluyla ortaya çıkabilen bu lezyonlarda kullanılan hipodens kavramı, doku yoğunluğunun lezyon yoğunluğundan daha fazla olmasını anlatır. Dokularda henüz çok fazla bozulma olmadığını anlatan bu ifade, önemsiz olarak görülmemeli ve daha büyük sorunlar ortaya çıkarmaması için bir an önce ortadan kaldırılmalıdır.

Böbrekte Solid Lezyon Nedir

Solid lezyon kavramı genellikle meme kanserinde ortaya çıkabilen ve bayanların dokunarak farkına varabildikleri doku bozulmaları için kullanılıyor olsa da, ender de olsa böbrekte de karşılaşılabilen türleri bulunmaktadır. Solid böbrek lezyonları da detaylı araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılabilmekte ve tehlikeli olabilmektedirler.

Böbrekte Hipoekoik Solid Lezyon Nedir

Böbrek rahatsızlıklarına sebeb olabilien lezyonların bir başka türü de, hipoekoik solid lezyonlardır. Hipoekoik solid lezyon kavramı genel olarak meme kanseri veya tiroid kanseri olan hastalarda kullanılmaktadır. Fakat tiroid bezindeki çalışmada sorun olan hastalarda bazen farklı bölgelerde de ortaya çıkabilen bu tipteki lezyon, böbreklere de yerleşebilir, hücrelerin bozulmasına ve rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Böbrekte Nodüler Lezyon Nedir

Nodüler lezyon kavramı genel olarak boyutu 1 cm’den büyük olan lezyonlar için kullanılmaktadır. Nodüler lezyonlar ile en çok karşılaşılan organların başında akciğerler gelse de, böbrekte de nodüler lezyon oluşumu görülebilmektedir. Yuvarlak ya da oval biçimli olan nodüler lezyonlar, 5 cm’den daha büyük olduklarında da kitle adını alırlar ve kitle lezyonlar şeklinde bilinirler.

Böbrekte Kitle Lezyon Nedir

Vücudumuzdaki çeşitli organlarda istenmeyen hücrelerin birikmesi ve boyutlarının artık kolay görülebilir hale gelmesiyle farkına vardığımız zararlı hücre birikimlerine verilen genel ad kitledir. Bu kitleler kimi zaman kansere kimi zaman daha farklı hastalıklara yol açabilmektedir. Zararlı hücre birikimine kitle diyebilmek için genellikle 5 cm’den daha büyük olması gerekmektedir. Böbreklerde de lezyon birikimlerinini farkına varılamazsa kitle lezyon haline gelebilmekte ve daha büyük hastalıklara yol açabilmektedir. Fakat hemen bir karara varmadan önce doktordan muayenesinden geçip, kitlenin türü ve boyutu hakkında bilgi almak gerekir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (5 oy, ortalama: 3,20en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız