Böbrek İflası Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

böbrek iflası böbreklerin var olan fonkisyonlarını yerine getiremez hale gelmesidir. Bu durumda hastalarda yaşamsal anlamda ciddi boyutlarda riskler oluşur.

Böbrek iflası Nedir?

Böbrek iflası

Böbrek iflası bebeklerde ve çocuklarda hariç olmak üzere birçok insanda görülebilmektedir. Bebek ve çocuklarda ise çok istisna olan durumlarda meydana gelir. Böbrek iflasında böbrek gerekli olan fonksiyonlarını yerine getirememesi sonucu ortaya çıkar. Fonksiyonların yerine gelmemesi sonucunda insan vücudunda yaşamsal anlamda ciddi düzeyde sorunlar oluşmaya başlar. Böbrek iflası yaşayan kişilerde yapılacak olan tedavi kişinin sağlık durumuna ve oluşan sorunlara göre değişebilir.

Yapılacak olan tüm tedavi süreçlerinin cevap vermemesi ve olumsuz şekilde sonuçlanması sonucunda hastaya böbrek nakli süreci başlayacaktır. Yapılacak olan böbrek naklinde hastalara böbreğin uyum sağlaması en önemli olan detaydır. Hasta vücuduna uyum sağlamayan böbrek gerekli olan fonksiyonları yerine getirmez ve bunun sonucunda yaşamsal olan ciddi riskler oluşmaya başlar. Böbrekler insan vücudunun dengesini sağlayarak vücutta bulunan zararlı maddelerin sağlıklı şekilde dışarıya atılmasını sağlar.

Bu işleminin vücutta devam sağlamaması diğer organları ve bağışıklık sistemini olumsuz şekilde etkiler. Bu sorunları yaşamamak adına kesinlikle böbrek ile alakalı olan küçük sorunlarda bile vakit kaybı yaşamadan doktora başvurulması gerekir. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi böbrekler içinde önemlidir.

Böbrek İflası Teşhisi Nasıl Konur?

Böbrek iflası yaşayan kişilerde yaşamsal açıdan belli başlı fonksiyonlar oluşmaması sonucunda baş dönmesi, kusma ve mide bulantısı oluşur. Bu belirtiler sonucunda doktor tarafından yapılacak olan testler sonucunda böbrek iflası ortaya çıkacaktır. Böbrek iflası teşhisinin konulması sonucunda doktorlar gerekli olan tedaviye başlayacak ve hastayı tedavi süresi ile alakalı olarak net şekilde bilgilendirecektir.

Böbrek iflası teşhisi için idrar ve an testleri yapılır. Bu süreçte doktorun söylediği ve yapılmasını istediği her detay ince ayrıntısına kadar yapılmalıdır. Bu ayrıntılar tedavi sürecinin başarılı geçmesi adına gereklidir. Böbreklerin iflas etmesi her yaşta oluşabilir. Bunun yanı sıra aşağıda bulunan durumlarda böbrek iflasına sebep olabilir. Bu durumların bir tanesinin ya da birkaçının bir arada gelişmesi, bu hastalıklar için önlem alınmaması, gereken tedavilerin olunmaması ve doktor tavsiyelerine uyulmaması böbrek iflasına zaman içinde yol açabilir. Bu durumlar;

  • Sigara içimi
  • Ailesel olan böbrek, yüksek tansiyon ve şeker hastalıkları
  • Ailesel geçen genetik sorunlar
  • Yaşın ilerlemesi
  • Şişmanlık ve obezite
  • Tansiyonun devamlı yükselmesi
  • Şeker hastalığı

Böbrek İflası Olduğunda Dikkat Edilecekler

Böbreklerinde iflas sorunu yaşayan kişilerin yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gerekir. Beslenme konusunda özellikle sık tüketilen ve sevilen yiyeceklerden genelde uzak durulması gerekmektedir. Bu yiyeceklerin belirlenmesi tamamen doktor tarafından yapılır. Özellikle potasyumu yüksek olan gıdalardan uzak durmak yardımcı olacaktır. Potasyum böbreklerin üzerinde fazla düzeyde bir yük oluşmasına sebebiyet verir. Potasyum içeren gıdaların ıspanak, patates ve muz gelmektedir. Böbreklere yük oluşması halsizlik ve sıkıntıları ortaya çıkartacaktır. Böbrek iflası oluştuğu zaman kişilerde tuvalete çıkma olayı sık şekilde oluşur ve az miktarda idrar bulunur.

Bu durum böbrek iflası durumunda ve bu hastalığa yakalanmadan önceki belirti olarak kabul edilebilmektedir .  Sürekli olarak kişide görülen kas krampları, hıçkırık ve karın boşluğu ağrısı gibi durumlar genellikle böbrek iflası durumu yaşayan kişilerde ya belirti ya da hastalığın rahatsızlığı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bu hastalığın görüldüğü kişiler kesinlikle zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Böbrek iflası ile alakalı sorunlar yaşanmaması için kesinlikle beslenme düzeni mutlaka düzenli şekilde yapılmalıdır.

Beslenme planı böbrek iflası olan kişilerde uygulanması gerekli olan en önemli detaydır. Beslenme alışkanlıklarının yanı sıra şeker hastası olan kişilerde özellikle böbrek iflası konusunda dikkatli olmak gerekir. Şeker hastası olan kişiler böbrek konusunda oluşabilecek olan hastalıklar kapsamında risk grubunun başında yer alır. Şeker hastalarının aşırı ilaç kullanımı böbreklerin süzme eylemini yapmasında sıkıntılar yaratabilir. Bunun için böbrek kontrolünü sık şekilde yaptırmalıdırlar. Risk grubu içinde sigara kullanımı yapan kişilerin çocukları da bulunur.

Sigara ve alkol kullanımı vücudun bütün organlarında sorun oluşturduğu için oldukça zararlıdır. Böbrek iflası yaşamsal riskler oluşturduğu için insanların böbrek ile alakalı küçücük bir belirtiyi fark etmeleri halinde doktora başvurması gerekir. Ayrıca böbrek sağlığını düşünen kişiler bitkisel otlar ile zaman zaman vücuduna destek sağlayabilir. Bu konuda yapılabilecek kürler, bitki karışımları ve demleme çaylar bulunmaktadır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 oy, ortalama: 2,33en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız