Böbrek Genişlemsi Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek genişlemesi ultrason ile tespit edilebilen bir hastalıktır. Bu hastalıkta uygulanacak olan tedavi süreci önemlidir ve dikkat edilmesi gerekir.

Böbrek Genişlemesi Ne Demek

Böbrek genişlemesi

Böbrek genişlemesi halk dilinde böbrek büyümesi ve tıp dilinde hidronefroz olarak bilinmektedir. Bu durum böbreğin normal olan boyutlarından daha büyük olmasıdır. Böbrek genişleme her yaştan insanda oluşabilir. Hatta anne karnında olan bebeklerde bile oluşabilmektedir. Böbrekte genişlemesine ultrason ile bakıldığı zaman tespit edilebilir. Bu konuda yapılmış olan bir araştırma sonrasın da ortaya tek böbrekte genişleme olma olasılığı 1/ 300, iki böbrekte olma olasılığı 1/ 600 olarak ortaya çıkmıştır. Böbreklerde oluşan genişleme idrarın böbrekte birikmesinden kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Böbreklerde idrarın depo yaptığı yerde birikmesinden dolayı böbrekler şişer. Bu şekilde böbreklerin fonksiyonları ve dokuları bozulmaya başlar. Oluşan bu durum meydana gelen hastalığın gelişme sürecini oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Böbreklerde herhangi bir tıkanma oluşmuşsa kanallarda bulunan idrar geriye doğru gitmeye başlar.

Bu şekilde böbrekler zarar görür ve fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Bu durumun ilerlemesi sonucunda ameliyat ile böbreklerin çıkarılması işlemi bile yapılabilir.

Bundan dolayı böbrek genişlemesi ile alakalı olarak aşağıda bulunan belirtilerin oluşması durumunda kesinlikle vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

Böbrek genişlemesi

  • polikistik böbrek hastalığı,
  • hidronefroz,
  • piyonefroz,
  • amiloidoz,
  • böbrek hücreli kanser,
  • pyelonefrit, akkiz böbrek kisti hastalığı,
  • böbrek displazisi

gibi sorunlardan da olur.

Böbrek Genişlemesi Belirtileri

Böbrek genişlemesi en yaygın şekilde aşağıda bulunan belirtileri gösterir.

  • Yorgunluk böbrek genişlemesinde görülen ve yaygın olan belirtidir. Yorgunluk günlük yaşamda sorunlara yol açar.
  • Yüksek tansiyondan kaynaklı olarak kan basıncı yükselir. Bu da oldukça büyük sorunlara yol açarak böbrek genişlemesinin ilk evrelerinde kendini gösterir. Böbrek ile alakalı olan tüm hastalıklarda yüksek tansiyonun tedavisi mutlaka yapılmalı, öncesi ve sonrasında oluşacak olan sıkıntılar göz önüne alınmalıdır.
  • Böbrekte genişleme hastalığında kaşıntı en yağın ve belirgin olan belirtidir. Bu belirti genelde ilaçlara karşı ve vücutta bulunan elektrolitin dengesizliğinden dolayı ortaya çıkar. Sol veya sağ böbrek genişlemesi fark etmeden ortaya çıkmaktadır.
  • Böbreklerde oluşan büyüme sonucunda oluşan belirtiler arasında sırt ağrısı yer alır. Oluşan genişleme çevresinde bulunan dokularda bası yaptığından dolayı sırt ağrısı oluşur. Bu konuda yapılacak olan tedavi genelde ilaç ile yapılır.
  • Saptanan diğer bir belirtide idrarda oluşan değişimlerdir. İdrarda yanma, köpük ve geceleri sık şekilde idrara çıkma oluşur.
  • Böbrek genişlemesi sonucunda sindirim sistemi var olan görevinde sıkıntılar yaşamaya başlar. Bundan kaynaklı olarak kusma ve mide bulantısı ortaya çıkacaktır.
  • Sinir ile kas sisteminde oluşan değişiklikle kramplara ve kasılmalara sebebiyet verir. Bu belirtide böbrek genişlemesi açısından belirgin olan belirtidir.

Böbrek Genişlemesi Tedavisi Nasıl Yapılır, izlenecek Olan Yol Nedir?

Sağlık ile alakalı olan her hastalıkta olduğu gibi böbreklerde oluşan sorunlarda da erken tanı koyulması tedavi süreci açısından iyi olacaktır. Böbrek büyümesinde erken tanı oluşacak olan zararları erken zamanda yok etmeye ve kolay şekilde tedavi olmaya olanak sağlar. Bu hastalık ortadan kaldırılsa bile oluşan hasardan kaynaklı olarak hastaların normal yaşamlarına dönmeleri zor olacaktır. Bunun için de erken tanının önemi büyüktür.

Oluşan hasardan kaynaklı olarak böbrek ameliyatı ile böbrek tamamen alınabilir. Tedavi sürecine genelde düşük dozlarda antibiyotikler ile başlanır. Böbrekler için deri altından uygulaması yapılabilen su tahliye işlemleri yapılır.

Bu işlemler neticesinde böbrek genişlemesi ile alakalı geri kalan tedavi planı yapılır. Tedavi sürecinde önemli diğer bir nokta da böbreğin neden büyüdüğü, ne için bu hale geldiği, doğumdan bu yana var olup olmadığını ve diğer sebeplerin cevaplarını bulmaktır. Böbrek ile alakalı olarak yaşanacak olan her sorunda vakit kaybetmemek önemlidir. Erken tanı ve erken dönemde tedavi sürecine başlamak yaşamsal anlamdaki tüm risklerinizi ortadan kaldıracaktır. Böbrekler vücudumuzda büyük görevler üstlendiği için mutlaka sene bir kez olsun kontrolden geçirilmelidir. Yapılacak olan kontroller erken tanıya olanak sağlar.  Tıbbi anlamda yapılan tedaviler dışında şifalı bitkiler ile doğum öncesinden ve sonrasında, normal dönemde böbrek büyümesi konusunda tedaviler yapılabilir. Kullanılabilecek olan bitkiler arasında; marul tohumu, kiraz sapı, karahindiba, adaçayı, biberiye, atkuyruğu, zencefil ve mısır püskülü bulunur. Bu şifalı bitkiler demlenme usulü kullanılır ve böbrek büyümesi ile alakalı olan hastalığına iyi gelir.

Demleme usulü kullanılan çaylar idrar arttırma özelliğine sahip olduğu düzenli ve aksatılmadan içildiği zaman böbreklerdeki büyümeye sebep olan tıkanıklığın gidermeye yardımcı olacaktır. Şifalı bitkilerin yanı sıra bol düzeyde sıvı tüketimi yamak gerekir. Sıvı tüketiminde su günlük olarak 2,5 litre ve üstü tüketilirken diğer sıvılar ile bu miktar kesinlikle karıştırılmamalıdır. Önemli olan suyun klorsuz şekilde içilmesidir


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (10 oy, ortalama: 2,20en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız