Böbrek Sorunları Sırtta Ağrılara Neden Sebep Olur, Ne Yapılmalıdır?

Böbrek sırt ağrısı yapar mı, böbrek hastalıkların hepsinde ağrılar oluşur. Özellikle böbrek taşı sorunu yaşayan kişiler sırtta, belde, karın bölgesinde ağrı olur

Böbrek ve sırt ağrısı

Böbrekler insan vücudunda bulunan besinlerin, ilaçların, atıkların ve diğer maddelerin filtrelenme işlemini yaparak vücutta bulunan zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlar. İnsan vücudunda yer alan böbrekler 2 adettir ve böbrekler çalışmazsa insanların yaşaması imkânsız bir hale gelir.

Böbreklerin çalışmaması durumuna üremi ve böbrek yetmezliği adı verilmektedir. Böbreklerde var olan 2 adet boru idrar torbasına taşıma işlemi yapılır. Taşıma işleminden sonra idrar birikir ve basınç yapmaya başlayınca idrara çıkma isteği doğar. Erişkin bir hale gelmiş olan kişiler günlük olarak 1,5 ila 2 litre arasında idrar yaparlar.

Sıvı alımı üst düzeylerde olan kişilerde böbrekler filtreleme işlemi yapılarak idrar olarak dışarı atılır. Sıvı alımı az olan kişilerde idrarda azalma olur ve renginde koyulaşmalar olur. İdrar miktarının artması, idrar renginin değişmesi ve oluşan ağrılar sıvı alımı ile de alakalıdır. Bu tarz belirtiler böbreklerde sıkıntı olduğunun göstergesi olabilir. Böbreklerde oluşan sorunlar genelde ağrı olarak kendini belli eder.

Ağrılar şiddetli, aralıklı, sızı şeklinde ve geçmeden devam ediyorsa kesinlikle uzmana başvurulması gerekir. Böbreklerin sağlıklı çalışması ve işlevlerini tam anlamı ile yerine getirmesi yaşamsal açıdan gereklidir.

Böbrek Ağrılarının Nedenleri ve Oluşma Bölgeleri

Böbrekler insan vücudunda bulunan 2 adet organdır. Böbrek ağrıları sırtta ve bel kemiklerinin iki yanında meydana gelerek kaburgaların alt kısmına kadar hissedilir. Hatta kasıklarda bile hissedilebilir. Aniden saplanan ve kuvvetli bir sancı şeklinde ağrılar idrar yollarında hareket etmiş olan kum ya da küçük böbrek taşlarının göstergesidir. Büyük olan taşlar genelde ağrı oluşturmaz.

Bu taşlar böbrek iltihaplarına sebep olduysa şiddetli ve sancılı ağrılara neden olur.  Böbreklerde oluşan sancılarda sıcak kompres yapmak, bol sıvı tüketimi yapmak ve uzmanın verdiği ilaçları kullanmak gerekmektedir. Ayrıca her türlü böbrek ağrısından gerekli olan tetkikler ve testler yapılmalıdır. Bu tetkiklerinin yapılmasının en büyük sebebi böbrek taşlarının idrar yollarında oluşturduğu hasarı ortaya çıkartmaktır.

Uzman doktorlar bel ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini ve başta böbrek olmak üzere birçok organa zarar verebileceğini söylemektedir.

Bel ağrıları dinlenme ile artıyorsa, geçici ama ara ara ağrı şeklinde devam ediyorsa ve alınan ağrı kesiciler ile ortadan kalkmıyorsa kesinlikle uzmana başvurmak gerekir.

Böbrek Hastalıklarının Verdiği Sinyal idrar İle Anlaşılır?

Böbreklerde oluşan sorunlarda en sık şekilde karşılaşılan bulguların içinde

  • yüksek ateş,
  • ciltte pullanma,
  • ciltte sararma,
  • yüksek tansiyon,
  • gözaltlarında şişlikler,
  • kilo alımı,
  • ayaklarda ve ellerde şişlikler,
  • vücutta ödem,
  • sık şekilde idrara çıkma,
  • bulanık görme,
  • idrarda azalma,
  • idrarda kanama,
  • idrarda koyulaşma,
  • idrarda yanma

yer almaktadır. Özellikle şeker hastaları ve yüksek tansiyon hastaları tedavilerinde aksatma yaptıklarında böbrekler ile alakalı sorunlar yaşamaya başlarlar. Bu sorunlar zaman içinde ciddi düzeyde böbrek hastalıklarına ve şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek sorunlarının göz ardı edilmesi ile ilk etapta kilo kaybı hızlı bir şekilde oluşmaya başlar. Sonrasında cilt yüzeyinde pullanmalar, kurumalar ve kızarmalar meydana gelir. Böbrekte oluşan hastalığa ya da soruna göre şiddetli düzeyde sırtta, belde, karında ve kasıklarda ağrılar başlar. Ağrı oluşmayan böbrek sorunlarında ise idrar ile alakalı belirtiler meydana gelmektedir. Sık idrara çıkma ve kırmızımsı idrar rengi hastalığın en önemli belirtisidir.

Bu durumda mutlaka uzmana başvurmak ve gerekli olan tedaviye başlamak gerekir. Aksatmak ya da sonraya bırakmak yaşamsal açıdan riskler doğurur.

Sıvı Alımı ve Tuz

Böbrekler oluşan hastalıkların ve ağrıların en önemli sebepleri arasında idrar yolu enfeksiyonlar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon yer alır. Bu tarz hastalıkları olan kişilerin kendilerini çok iyi takip etmesi ve ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Ayrıca sağlıklı olan kişilerinde beslenmesine ve sıvı alımına dikkat etmesi gerekir. Sorun yaşamamak adına;

  • Gün içinde 2,5 litre ve üzerinde su tüketimi yapılmalıdır. Su miktarı alınacak olan diğer sıvıların miktarı ile karıştırılmamalıdır. 4 ila 5 litre su tüketimi yapma da böbreklerde zarara yol açabilir. Bu durum böbreklerin yorulmasına ve işlevini yerine getirememesine sebep olmaktadır.
  • Tansiyon sorunu olan kişilerin böbrek sağlığı için ilaçlarını düzenli kullanması gerekir.
  • Şeker hastalığı olan kişilerin böbrek sağlığı için ilaçlarını düzenli kullanması gerekir.
  • Tuz tüketimini sınırlamak gerekir. Çünkü fazla tuz böbreklerde tutulmalara sebep olur. Yemekler dışında tuz kullanımı yapılmamalıdır.
  • Böbrek sağlığı için kullanılan ve yan etkisi bulunmayan bitkisel kürler düzenli ve aksatılmadan kullanılmalıdır.
  • Böbrekler ve diğer organlar için periyodik olarak sağlık kontrolleri yaptırmak gerekir. Bu kontroller erken tanı ve doğru tedavi açısından gereklidir. Erken tanı sayesinde daha sağlıklı şekilde yaşanabilir.
  • Doktorun söyledikleri dışına çıkmamak gerekir.
  • Beslenme ve diyet konusunda dikkatli olmak böbrek sağlığı açısından gereklidir. Düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Böbreğe zararlı olan yiyeceklerin tüketiminin en az seviyeye indirilmesi gerekmektedir.
  • Böbrek sağlığını korumak isteyen her insan mutlaka limon kullanımı yapmalıdır. Limon içerdiği asitlerden kaynaklı olarak böbrek taşlarının erimesine fayda sağlar. Günlük olarak 1 ya da 2 bardak limonata tüketilebilir.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız