Böbrekte Oluşan Ağrılar Nereye Vurur? Ağrı İle Alakalı Neler Yapılmalı

Böbrek ağrısı özellikle bel ağrısı ile karıştırılır.Böbrekte oluşan ağrılarda dikkat edilecek nokta böbrek ağrısının diğer belirtilerinin olup olmadığıdır.

Böbrek Ağrısı Nereye Vurur?

Böbrekler sindirim sisteminde var olan en önemli organlardır. Bundan dolayı dengede tutulmalı, en iyi şekilde bakılmalı ve sıkıntı yaşandığından beklemeden tedavisi yapılmalıdır. Böbreklerin iki tanesinin de çalışmaması insanların zehirlenmesine ve ölmesine sebep olur. Böbrekler vücuda alınan gıdaların, ilaçların ve yabancı maddelerin süzülmesine olana sağlayan önemli organalardır. Böbreklerde bulunan 2 adet boru idrarının en doğru şekilde mesaneye taşınması sağlar.

Böbrek ağrıları nerde hissedilir

Burada birikmeye başlayan idrar belli bir noktaya gelince bası uygulaması yaparak idrar çıkma isteğini doğurur. Yetişkin olan kişiler 1 gün içinde yaklaşık olarak 1,5 ila 2 litre idrara çıkmaktadır.

İdrara çıkma sayısı, idrar miktarının azalması ya da çoğalması, idrar renginden oluşan değişiklikler, bele ve kasık kısımlarına vuran sancılar böbrek ağrıları ile alakalı olan durumlardır. İdrar düzgün çıkmak böbrek ağrılarının kolay şekilde atlatılmasını da sağlar.

Bundan kaynaklı su tüketimi oldukça önemlidir. Böbrek ağrıları birçok sebebin birleşmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir ama sebep ne olursa olsun su tüketimi bu konudaki en önemli olan detaydır. Böbrek ağrısı çeken kişilerin mutlaka uzmana başvurması gerekir.

Böbrek Ağrıları Nerelerde Hissedilir?

Böbrek ağrısı bacaklarda hissedilmesi

Böbrek ağrısı, sırt bölgesinde bel kemiğinin yakınında olan kaburga kemiklerinin alt kısımlarında hissedilir. Bazı durumlarda ön kısma doğru ağrı vurması gözlemlenebilir. Ani şekilde bıçak saplanır gibi gelen sancı idrar yollarında bulunan böbrek taşlarının ya da böbrek kumunun hareket halinde olduğunu veya oynadığını gösterir. Özellikle büyük olan böbrek taşları ağrı konusunda küçükler kadar etkili değildir.

Böbreklerde oluşan nefrit sancılanmaya sebep olsa bile kuvvetli değildir. Böbrek ağrılarında sıcak su uygulaması yapmak, uzmanın verdiği ilaçları kullanmak ve bol su tüketimi yapmak fayda sağlar. Böbrek taşı ağrısı ya da farklı bir sebepten kaynaklı olarak böbrek ağrısı çeken her kişiye mutlaka idrar tahlili yapılmalı ve röntgen filmi çekilmelidir. Röntgen filminin çekilmesinin sebebi tamamen idrar kanallarında taş olup olmadığının tespit edilmesidir. Böbrek ağrıları özellikle bel ağrısı ile karıştırılır. Bel ağrısı ile böbrek ağrısının ayıt edilebilmesi için var olan diğer belirtilere bakılmalıdır.

Sırt ağrısı, kaburga ağrısı, bacak ağrısı ve mide ağrısı ile karıştırılan böbrek ağrısından belirleyici olan en önemli faktöre belirtilerdir. Ağrının sırt bölgesine ve ön kısma yayılmasından kaynaklı olarak bu ağrılar birbirleri ile karıştırılmaktadır.

Böbrek Taşı Ağrıları Nereye Vurur?

Böbrek taşı ağrısı sırtın alt kısmında, yanlarda, karın bölgesinde, kasıklarda ve testislerde hissedilir. Buralarda oluşan bıçak gibi gören şiddetli ağrılar böbrek taşının da belirtisidir. Böbrek taşı ağrısında özellikle karın bölgesinde ani şekilde ağrı şiddetli düzeylerde gelişir ve yine aniden hafifler. Oluşan ağrı uzun ya da kısa süreli olabilir. Ağrıların arasında başka bir ağrı yaşanmayabilir. Ağrını devam etmesi ile oluşan sıkıntılar testislere ve kasık bölgesine kadar şiddetli şekilde inebilir. Hasta olan kişiler bu durumda her ne kadar ağrıyı geçirecek olan duruş pozisyonu arasa da olmadığı için bulamaz ve ayakta durmayı tercih eder. Böbrek taşı ağrısının var olan şiddeti taşın büyüklüğü ve küçüklüğü ile alakalı değildir.

Örneğin; büyük ama keskin olmayan bir taş kasıklarda, belde ve idrar kanalında şiddetli ağrıya sebep olmazken, küçük ve uçları keskin olan taş böbreklerde, kasıklarda, belde ve idrar kanalların şiddetli ağrıya sebep olabilir.

Böbrek taşı ağrılarının keskin olması ve şiddetli olması bu ağrıyı çeken kişilere huzursuzluk, sıkıntı, ağrı ve mide bulantı hissi verir. Böbrek taşı ile alakalı olarak mutlaka uzman olan bir üroloji doktorundan yardım alınmalıdır. Böbrek ağrısının en şiddetli şekilde yaşandığı böbrek taşı düşürme esnasında doktorlar gerekli görürse antibiyotik, ağrı kesici hap ya da iğne kullanımı verir. Ayrıca kanallardan geçen böbrek taşının kanalları yıpratmaması adına ilaç kullanımı yapılır. Böbrek taşlarının boyutları baz alınarak uzman doktor tarafından gerekli görülürse cerrahi müdahale yapılır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (16 oy, ortalama: 2,81en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız