Böbrek Reflüsü Tanısı, Belirtileri ve Tedavi Şekli Nedir?

Böbrek reflüsü belirtileri en doğru şekilde takip edilmeli ve bu konuda uzman doktorların yakından takip yapması gerekir. Yakından takip önemlidir.

Böbrek Reflüsü Nedir ve Görülme Nedenleri Nelerdir?

Böbreklerde oluşan reflü çoğunlukla bebeklerde ve çocuklar yaşayan ürolojik bir sıkıntıdır. Hatta bu rahatsızlık çocuk ürolojisi kapsamında sık şekilde tartışılmakta ve üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Böbrek reflüsü idrar kesesinde bulunan idrarın tersine yani böbreklerine geri akmasıdır. İdrarın geriye doğru akması sonucunda böbrekler kirli idrara maruz kalır ve yüksek basınç sonucunda önemli düzeyde böbrek hasarına sebep olur.

Böbrek reflüsünin sebebi idrar kanallarının idrar kesesine açıldığı noktada genetik açıdan bozukluklar olabileceği gibi idrar kesesinin fizyolojik ve anatomik darlılar sonucunda idrar kesesinde yüksek basınç olması sonucunda kaçak oluşmasıdır.

Çocukların yaklaşık olarak %2’lik kısmında reflü görülür ve böbrek iltihabı olan çocukların yaklaşık olarak % 25’lik kısmında reflü görülür. Doğum öncesinde anne karnında hidronefroz olan bebeklerin % 17’si ile % 37’sinde bu hastalığa bağlı olarak reflü gözükmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu ateşli şekilde geçiren bebeklerde ve çocuklarda reflü konusunda gerekli olan taramaların ve testlerin yapılması gerekir. Böbrek reflüsü kalıtsal olarak anne ve babadan da bebeklere geçer.

Babasında ya da annesinde reflü olan çocukların % 70’inde reflü meydana gelir. Kardeşlerinde reflü olan bebeklerinde % 30’luk kısmında reflü gözükmektedir. Kalıtsal olmasından dolayı ailesinde reflü olan bebeklerin mutlaka izlenmesi ve gerekli olan testlerinin yapılması gerekir.

Tedavisi yapılan böbrek reflüsü ilerleyen zamanlarda yüksek tansiyona sebep olabilir. Böbrek reflüsü zamanında tedavi edilmez ise % 20 oranında böbrek yetmezliğine sebep olur.

Böbrek Reflüsünün Tedavisi

Böbrek reflüsü tedavisi konusunda yakından takip tedavi sürecinin en önemli noktasıdır. Erken teşhis tedaviye başlama açısından önemlidir. Ayrıca yakından takip böbreklerin genel dokusunun korunması amacı ile oldukça önemli olan bir detaydır.

Böbrek reflüsü tedavisi kendiliğinden geçebilecek olan bir hastalıktır. Tanısı koyulduğu an izlenmeli ve yüksek düzeylerde sıvı alımı konusunda dikkat edilmelidir. Böbrek reflüsü tedavisi için idrar kesesinin tam anlamı ile boşaltımının yapılması da önemlidir. Bunun için bol sıvı alımı gerekir.

Tanının koyulması ile birlikte enfeksiyon riskine karşı uzman doktorlar düşük dozlarda antibiyotik kullanımı yapılması istenebilir. Böbrek reflüsü olan erkek bebeklerde erken dönemde sünnet yapılmasını doktorlar önermektedir.

Böbrek reflüsü seviyesine göre değişkenlik gösterir. Bundan dolayı da yapılası gereken tedavi seçenekleri değişebilir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda antibiyotik koruması yapılması şarttır. Böbreklerinde hasar oluşan bebeklerde muhakkak cerrahi işlem yapılması gerekir. Cerrahi işlem için gerekli olan tedaviyi uzman olan doktorun belirlemesi gerekir. Böbrek reflüsü ameliyatı konusunda anne ve babaların kesinlikle uzman doktor ile birlikte hareket etmesi bebek ve çocuk açısından şarttır.
böbrek-reflusu-2

Böbrek Reflüsünde Cerrahi Tedavi

Böbrek reflüsü ameliyatı açık, laparoskopik ve endoskopik olarak gerçekleştirilir. Böbrek reflüsü tedavisi konusunda endoskopik olan işlemler ilk tedavi şekli olarak kullanılır. Açık cerrahi işlemler ile yapılacak olan reflü tedavisi idrar kanalının idrar kesesine girme noktasının yeniden yapılandırması ile alakalıdır. Bu yöntem ile yapılacak olan tedavi şekli % 98 oranında başarı gösterir.

Açık cerrahi yönteminde çocuklar ve bebekler 1 hafta içinde iyileşme sürecini neredeyse tamamlar. 1 haftalık süreçten sonra gündelik yaşamındaki aktivitelerine devam edebilirler.

Küçük çocuklarda standartlar daha belirlenmediğinden dolayı deneysel açıdan uygulama alanları robotik destek ile cerrahi işlemleri ileri yaş gruplarında uygulanmaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonlarını ateşli şekilde geçiren, aile fertlerinde reflü olan ve idrara çıkma konusunda sıkıntılar yaşayan kişiler hem kendilerini hem de bebeklerini reflü açısından kontrol ettirmelidir. Böbrek reflüsü konusunda uygun olan takip, uygun olan izleme yöntemi kullanıldığında böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon hastalığı oluşmaz. Böbrek reflüsü ameliyatı sonrası ailelerin çocukların psikolojisini düşünerek hareket etmesi gerekir. gerekli olursa bu konuda psikolojik destek alımı yapılması gerekir. önemli olan çocukların ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin en doğru şekilde yönetilmesidir.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 4,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız