Bebeklerde Oluşan Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri ve Tedavi Aşamaları

Bebeklerde böbrek yetmezliği ile alakalı olarak gelişecek olan belirtilerin dikkatli şekilde incelenmesi ve nefrologlar tarafından kontrol edilmesi gerekir.

Bebeklerde Böbrek Yetmezliğinin Sebepleri ve Belirtileri

Bebeklerde Böbrek Yetmezliği

Bebeklik ve çocukluk döneminde böbrek yetmezliği hastalığına yakalanma riski gitgide artmaya başlamıştır. Bundan dolayı son dönemler bu konuda birçok araştırma yapılmakta ve bu araştırma sonucunda tedavi süreci ile alakalı birçok çalışma yapılmaktadır.

Bebeklik döneminde var olan böbrek yetmezliği çoğunlukla doğumsal sebeplerden kaynaklanmaktadır. Anne karnında oluşan böbrek yetmezliği hastalığı sonucunda çoğunlukla hasar oluşur ve doğum bu hasar ile meydana gelir.

Anne karnında bulunan bebeğin böbrek ile alakalı olan yetmezlik sıkıntısı şiddetli düzeylerde meydana gelirse bebek böbrek ile alakalı olan çalışma fonksiyonlarını tekrardan kazanamayabilir.

Bebeğin dünyaya gelmesinden sonraki 2 yıl içinde kronik böbrek yetmezliğinin görülme sıklığı milyonda 0,31 kişidir. Bebeklerde kronik hale dönüşen böbrek yetmezliğinin en büyük sebeplerinden bir tanesi vezikoüreteral reflü ve displazisidir.

Vezikoüreteral reflüde bebeklerin idrarları idrar torbasından geri kaçmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonların tekrarlanması uzun süre içinde böbreklerde yaralar açılmasına ve böbreklerin çalışmaz duruma gelmesine sebep olmaktadır. Bebeklerde böbrek yetmezliğinin sebebi idrar yollarında oluşan enfeksiyonlardır. İdrar yolu enfeksiyonlarının dışında şeker hastalığı, ramotolojik hastalıkları, genetik hastalıklar, doğuştan gelen hastalıklar da böbrek yetmezliğine sebep olur.

Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri ve Klinik Bulguları

Bebeklerde böbrek yetmezliği kronik hale geldiğinde oldukça sinsi şekilde insan vücudunda yaşamaktadır. Bebeklerde böbrek hastalıkları belirtileri ilk olarak halsizlik ile ortaya çıkar. Bu aşamadaki hastalık kolay şekilde atlatılır. Bebeklerde böbrek hastalığı belirtileri bacaklarda şişme, hipertansiyon, göz kapaklarında şişme, bacaklarda eğrilik, bacaklarda şişme ve idrarda azalma olarak da ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda böbrek yetmezliği belirtilerinde hızlı şekilde ilerleme mevcut ise nefes darlığı, bacaklarda şişme, kusma, kilo kaybı yaşama, iştahsızlık ve soluksuzluk meydana gelmektedir. Sinsi şekilde ilerleme yapan böbrek yetmezliği belirtilerinin ilk dönemlerinde ise solukluk, iştahta kayıp, halsizlik durumu, bebeklik döneminde kemiklerde eğrilik, diş gelişiminde sıkıntılar ve sorunlar meydana gelmektedir.

Yeni doğan bebeklerde böbrek yetmezliği belirtileri kan değerlerinde bulunana kreatin yüksekliği ile kendini gösterir. Bayrıca kanda bulunan ürik asidin yükselmesi, kanda bulunan kalsiyum seviyesinin aşağıya düşmesi, kanda bulunan potasyum seviyesinin aşağıya düşmesi de yeni doğan bebeklerde böbrek yetmezliği belirtileri içinde yer alır. Böbrekler oluşacak yetmezlik ile alakalı tüm belirtiler sadece bu hastalığa özgü olmadığından dolayı hastalığın teşhisinin konulması uzun zaman alabilir. Hastalığın uzun dönemde tanısının koyulması sonucunda bebeklerin gelişme dönemlerinde fiziksel anlamda ciddi boyutlarda sıkıntılar oluşmaya başlar.

Bu sıkıntıları yaşamamak adına yeterli düzeyde kilo almayan bebeklerde, çocuklarda ve yeni doğanlarda mutlaka böbrek yetmezliği ile alakalı kontrollerin yaptırılması gerekir.

Kronik Böbrek Yetmezliği Tedavisi

Kronik hale gelen böbrek yetmezliği ile alakalı yapılacak olan tedavi süreçleri önceki dönemlerde olduğu gibi halen tartışılmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte böbrek yetmezliği belirtileri sonucunda daha kolay tanı koyulmaya başlanmıştır. Bebeklerde, yeni doğanlarda ve çocuklarda böbrek yetmezliği ve bebeklerde böbrek üstü hastalıkları ile alakalı olarak yapılacak olan tedavi de beslenme oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Ayrıca beslenme özellikle süt çocuklarında en üst seviyede tutulduğundan erken dönemde gelişim en doğru şekilde tamamlanmaya çalışılır. Böylelikle böbrek nakli fırsatı yakalamak konusunda şansıda artmaktadır. Hastalıkta beslenme ile alakalı olan tedavi sürecinin yanında eksik elektrolitlerin de dengede tutulması, diyaliz tedavisi ve büyüme ile alakalı olan hormonlarında tedavisinin yapılması gerekir. Bebeklerde var olan böbrek yetmezliği  ile alakalı olarak aile bireyleri nefrologlar ile beraber hareket etmek zorundadır.


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 1,00en yüksek 5)
Loading...
Konu ile ilgili yorumlarınız